KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)
KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt év őszén, pontosan 1990. október 20-án interpelláltam az ipari miniszterhez, és ön válaszolt rá a Videoton sorsát illetően. Akkori interpellációm a Videoton életének négy területével foglalkozott: a foglalkoztatási gondokkal, a privatizációval, a piacváltozással és a hadiipari termeléssel.
Válaszában kitért arra, hogy az adott időpont előtt néhány héttel neveztek ki egy miniszteri biztost, akit meghatározott időre neveztek ki, és ön említette akkor, hogy mi lenne a miniszteri biztos feladata: a romlási folyamatok megakadályozása, az ellenőrizhetetlenné vált folyamatok mederbe terelése, válságkezelés, a privatizálási folyamat megindítása, új tőkebefektetők bevonása.
A válaszában ugyancsak utalt arra, hogy bizonyos rövid távú kormányzati teendők megfogalmazhatók, így a hadiipari exportkapacitások sorsának rendezése, az állammal szembeni tartozások rendezése és a foglalkoztatási feszültségek mérséklése. A válaszát akkor elfogadtam és a tisztelt Háznak is elfogadásra ajánlottam. Ezt azért tettem, mert reménykedtem benne, hogy az elhangzott ígéretekből valami megvalósul. Most, több mint fél évvel az interpelláció után, a Videoton helyzetének ismeretében, különösen pedig az utóbbi napok eseményeinek az ismeretében azt látjuk, hogy a vállalat csoporthelyzete az elmúlt fél évben rendkívüli mértékben romlott, sem valódi vállalati stratégia nincs, a privatizáció folyamata is döcögve halad, bár néhány momentumát ismerjük, sem a külföldi tőke és technológia importja nem indult meg, és ami különösen fájdalmas: néhány héttel ezelőtt jelentették be több mint háromezer dolgozó későbbi időpontú eltávolítását, munkahelyének megszűnését.
Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy most közvetlenül a minisztérium irányítása mellett történik a vállalatcsoport felmorzsolódása, és ez elsősorban a foglalkoztatási problémák miatt okoz nagy gondot.
Tudjuk azt, hogy a következő napokban néhány nagyon fontos eseményre kerül sor a vállalat életében, hiszen a holnapi napon lejár a Videotonnak adott fizetési moratórium, esedékes a privatizációt végző külföldi tanácsadó vállalat újabb javaslata, illetőleg egy ma még misztikusnak tűnő, az Atlanti óceántól az Uralig címmel illetett nyugat-európai tőkkonzorcium vásárlási vagy esetleges vásárlási ajánlata.
Mindezek alapján azt kérjük öntől, válaszoljon arra a kérdésre, hogy mi és milyen mértékben valósult meg az októberi ígéretekből és fejtse ki véleményét az elmúlt egy év során a Videotonnál lezajlott folyamatokról, ismertesse a minisztérium stratégiáját a vállalatcsoport jövőjét illetően. Köszönöm szépen. (Bal oldalon taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me