CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Államtitkár Úr! A kárpótlási törvény szerint – idézem –: "A kárpótlásra jogosult kérésére a kárpótlási jegy ellenében a társadalombiztosítás keretében – külön törvény rendelkezése szerint – életjáradék folyósítható."
Nagy biztonsággal lehet prognosztizálni, hogy a nagyrészt idősebb korosztályhoz tartozó kárpótlásra jogosult állampolgárok jelentős hányada életjáradékra kívánja majd kárpótlási jegyét átváltani. Ezért a következő kérdésekre kérek választ az államtitkár úrtól:
1. A kárpótlási jegyben megtestesülő vagyonértékhez viszonyítva mekkora lesz az életjáradék évi összege? Rögzített, fix összeget vagy a vagyonrész hozadékához igazodó összeget terveznek-e? Ha ez utóbbit, hogy oldják meg a változó hozadék kezelését?
2. Az életjáradék felemészti-e a kárpótlási jegyben megtestesülő tőkét, vagy annak csak a hozadékával számol?
3. Az életjáradékot mint folyó kiadást az állami költségvetésből vagy a társadalombiztosítás terhére tervezik-e folyósítani?
4. Ha a költségvetés fogja finanszírozni az életjáradékot, miből teremtik meg a folyó kiadás fedezetét? Adókból, az állami vagyon utáni részesedésből vagy privatizációs bevételekből? Ha egyikből sem, mivel akadályozzák meg a költségvetési deficit és az inflációs nyomás növekedését?
5. Ha a társadalombiztosítás terhére tervezik folyósítani az életjáradékot, mi lesz a folyó kiadás fedezete? A társadalombiztosítási járulék vagy a társadalombiztosítás vagyonának a hozadéka? Ezen utóbbi esetben megkapja-e a kárpótlási jegy ellenértékének megfelelő állami tulajdonrészt a társadalombiztosítás? És ha e tulajdonrész hozadéka elmarad az életjáradék összegétől, a költségvetés megtéríti-e vajon a különbséget a társadalombiztosításnak, vagy azt a nyugdíjak és más társadalombiztosítási ellátások terhére kell majd fizetni?
És végül és legalább arra szeretnék választ kapni, hogy várhatóan mikor fogja benyújtani a Kormány a fentiekről rendelkező különtörvényt; kell-e módosítani a társadalombiztosítás gazdálkodásáról és az állami költségvetésről szóló törvényt, hiszen az állampolgároknak 120 napon belül kell dönteniük arról, hogy természetben kérik-e vissza eredeti tulajdonukat, vagy inkább kárpótlási jegyre tartanak igényt.
A kérdések sokaságát azért voltam bátor megfogalmazni, mert azt remélem, hogy a válaszok már tisztázódtak, és csak előttem, valamint az érintettek előtt ismeretlenek. Érdeklődéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me