HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A motorizáció századában egykor volt lovasnemzetünk is már állandóan gyarapodó gépkocsiparkkal büszkélkedhet. Köztudott azonban az, hogy ennek műszaki állapota és a közlekedési infrastruktúra is jelentősen elmarad a fejlett európai szinttől, de ilyen problémás a gépjárművek nyilvántartásával kapcsolatos hatósági tevékenység is, melynek fogyatékosságain több ésszerűséggel talán előbb lehetne változtatni.
Az országban körülbelül két és félmillió gépjármű lelhető fel. Nemzetközi mércével mérve igen élénk a gépjárművek adásvételének forgalma. A gépjármű-nyilvántartó azonban jelentős késéssel követi a járművek tulajdonjogában beállt változásokat. Egy rendőri feljelentés alapján indult eljárásban például az elkövetőként elmarasztalt vétlen állampolgárt joggal bosszantja a rendőrségi procedúra, ha gépjárművét korábban eladta és a vevő a tulajdonváltozást bejelentette, ám a nyilvántartó adatai a változást még nem tartalmazzák.
A gépjárművek átrendszámozásának előírása és a rendszámcsere széles körben történt lehetővé tétele miatt tovább romlott a nyilvántartás amúgy is kaotikus állapota. A szabványosított új rendszámok kiadásának rendszere nehézkes, több szerv közreműködése után kerülnek az új adatok átvezetésre a megyei és az országos rendőrségi nyilvántartóban. Az új rendszámot úgy tervezték meg, hogy nem tünteti fel a jármű tulajdonosának lakóhely szerinti illetőségét, és a rendszámtulajdonos személyéhez sem kötődő. A technikai kivitelezés sem volt sikeres, mert könnyen eltulajdonítható, és a kerettartó kisebb sérülése esetén már könnyen elvész.
A nyilvántartás nehézségeit tovább fokozza, hogy a gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló új jogszabály alapján a biztosítónak jelzési kötelezettsége van a nyilvántartó felé a megkötött és az érvényüket vesztett biztosítási szerződésekről. Végül említhetem még az állampolgárok személyi számainak ügyében hozott alkotmánybírósági határozat várható következményeit is.
Kérdezem a miniszter urat – illetve az államtitkár urat –, hogy terveznek-e a gépjármű-nyilvántartás életszerűbbé, pontosabbá tétele érdekében lépéseket tenni, a gépjárművek forgalmazásának, regisztrálásának rendszerét pedig szándékoznak-e felülvizsgálni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me