KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
Egy héttel ezelőtt kaptam meg kérdését, és akkor úgy éreztem, hogy váratlanul ért. Egy kicsit még ma is megvan bennem ennek a váratlanságnak az érzése, több okból. Először azért, mert kérdéséből érzem és látom, hogy megfelelő értesülése van a Minisztériumban folyó társadalompolitikai törvényelőkészítő munkáról. Másrészt azért, mert bár egyértelmű az, hogy minden pénz jól jön az érintetteknek, nem tűnik világosnak előttem, hogy milyen számításokra alapozta a családi pótléknak éppen 350 forinttal történő emelését a megadott társadalmi csoportokban. harmadrészt azért, mert a családi pótlék emeléséről az új Parlament eddig háromszor döntött, és a téma szem előtt tartásában tárcánknak úgy érzem, volt szerepe.
Hadd emlékeztessem a képviselő urat arra, hogy az 1990. évi júliusi emelés során éppen személyesen magam ajánlottam föl a tárca és a Kormány részéről az évenkénti kétszeri emelés rendjét. A tavaly decemberi emeléskor a miniszteri zárszó is hangsúlyozta, hogy soron kívüli az akkori emelés, és ettől függetlenül, januárban is emelünk. A januári emelés az 1991. évi I. törvénnyel teljesült. A Minisztérium tehát eddig nem feledkezett el soron kívüli előterjesztési kötelezettségeiről. Ez esetben az egyedülállók nevelte gyermekek és a tartósan beteg, illetve testi vagy értelmi fogyatékos gyermek után adott összeg nagyobb volt az átlagnál. Ha szükséges, felidézhetem: az emelés összege kifejezetten mutatott egy ilyen tendenciát, hogy míg egy egygyerekes családnál 200 forint volt a plusz összeg, addig az egygyermekes egyedülállónál már ennél nagyobb volt, és így tovább. Kiugróan nagyobbat kíséreltünk meg adni a tartósan beteg, illetve testi vagy értelmi fogyatékos gyermek után, az 1150 forint plusszal.
A számokból, azt hiszem, látható, hogy éppen azoknál történt nagyobb mértékű családipótlék-emelés, akiknek érdekében ön is beszélt. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a gyermekes családok pénzbeni támogatása nem kizárólag a családi pótlékban jelenik meg. A központi költségvetés csaknem háromszorosára emelte a tavalyihoz képest azt az összeget, mely az önkormányzatokon keresztül, nevelési segély formájában jut el a rászorulókhoz. Ehhez a célzott támogatáshoz csak kicsiny jövedelemmel rendelkezők juthatnak hozzá, és itt kapnak segítséget az ön által is támogatni javasolt munkanélküli szülők is gyermekük eltartásához – tehát gondoltunk a munkanélküliekre ebben az ügyben –, és nem a családi pótlékok renszerében. Mivel a családipótlék-juttatás nem függ az eltartók jövedelmétől, célszerűnek látszik a gyermektámogatásra rendelkezésre álló forrás ilyen módon történő megosztása. Ellenkező esetben fölmerülhetne a nagyobb jövedelmű családoknak történő juttatás a rendelkezésre álló – tudjuk, hogy korlátozott – összegből. Az önkormányzatok nevelési segélyezésre fordítandó pénzeszközeinek kiegészítésére az Országgyűlés a Népjóléti Minisztérium 1991. évi költségvetésében 3,8 milliárd forint céljellegű előirányzatot biztosított, és ebből a tejtámogatás után fennmaradó 3,6 milliárd forint az önkormányzatok részére való elosztása pályázati rendszerben történik. A pályázati felhívás a következő Népjóléti Közlönyben jelenik meg. Az így szétosztásra kerülő segélyekkel kétségtelenül a jó előre jelzett és ezután bekövetkező áremelések ellensúlyozására is törekszünk akkor, amikor a rászorultaknak a legjobbkor fog jönni. Természetesen, tudatában vagyunk annak, hogy az év eleji családipótlék-emelés elmarad a gyermeknevelési költségek emelkedésének mértékétől, de amit lehet, mind kiosztjuk. Ebben, hál' Istennek, eddig az egész Ház nagy egyetértéssel döntött.
Erre alapozva mondom, nem üres ígéret – amit ha akarunk, hiszünk, ha nem akarunk, nem –, hogy a családipótlék évközi emelésének lehetőségéről, köréről és mértékéről, a tervezett és tényleges ár- és jövedelmi adatok összevetésével, a költségvetés első félévi tényadatai alapján a Kormány a tisztelt Ház elé fogja terjeszteni újabb javaslatát. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me