MORVAY ISTVÁN, DR. a Belügyminisztérium államtitkára:

Full text search

MORVAY ISTVÁN, DR. a Belügyminisztérium államtitkára:
MORVAY ISTVÁN, DR. a Belügyminisztérium államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A gépjármű-nyilvántartás rendszerének problémái tárgyában képviselő úr által tett észrevételek valósak, az érintett belügyi és rendőri szervek előtt ismertek, megoldásukra a szükséges intézkedések folyamatban vannak. Engedje meg, Képviselő úr, hogy mielőtt kérdéseire válaszolnék, vázoljam a közlekedésigazgatás helyzetét.
A gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézést az a korábbi belügyi koncepció határozta meg, mely szerint csökkenteni kell a rendőrség igazgatásban betöltött szerepét, az eljárást úgy kell egyszerűsíteni, hogy az állampolgár minél kevesebb utánajárással kaphassa meg a hatósági engedélyt. Ezt a helyes koncepciót fogalmazta meg a jelenlegi hatályos jogszabály azzal, hogy bizonyos hatósági jogkört telepített a gépjárműveket forgalmazó, műszaki vizsgáztatást végző szervekhez. E szervek közvetlen érdekeltsége azonban nem terjed ki a nyilvántartások pontosságára, naprakészségére, így az adatok késve és sokszor pontatlanul jutnak el a nyilvántartásért felelős szervhez. A nyilvántartás késedelmének oka az is, hogy az új rendszámtáblák iránt nagyméretű az igény, ez idáig közel egymillió gépjármű kapott új forgalmi rendszámot. Ezzel sem a rendszámtáblát kiadó, sem az azt nyilvántartó szervezet felkészültsége, személyi, technikai feltételei nem álltak és nem állnak arányban.
A rendszámtábla-tartókeret minőségével kapcsolatban kiemelendő, hogy annak a használata nem kötelező, arra minőségi előírás, szabvány jelenleg nincsen. A tartókeret gyártása vállalkozói érdekkörbe tartozik, ennek megfelelően ilyet több cég is gyárt, importál, amelyek minősége jelentősen eltér. A gépjármű tulajdonosán múlik, hogy a rendszámtábla felerősítéséhez melyiket választja, illetve kinek az ajánlatát fogadja el.
A kötelező felelősségbiztosítás új rendszerének bevezetése a Belügyminisztérium feladatát számottevően növelni fogja. Kötelezettségünknek tekintjük az új biztosítási rendszer bevezetéséig a nyilvántartásban jelenleg tapasztalható hiányosságok megszüntetését. A lemaradások megszüntetésére már eddig is több intézkedést tettünk. Fokoztuk az együttműködést az eljárásban részt vevő szervekkel, javítottuk a számítógépes feldolgozás személyi feltételeit. Az intézkedések eredményeként a nyilvántartással kapcsolatos lemaradás csökkent, az adatok pontosabbak lettek.
A képviselő úr kérdésére válaszolva szeretném még elmondani, hogy a gépjármű-nyilvántartásban jelentkező gondok visszavezethetők arra is, hogy hazánkban az elmúlt évtizedekben gyors motorizációs fejlődés zajlott le, melynek eredményeképpen a nyilvántartásban szereplő okmányok száma a többszörösére nőtt. Bebizonyosodott, hogy hagyományos eszközökkel ilyen tömegű információ feldolgozása már hatékonyan nem megoldható. Ezt felismerve kezdte meg a Belügyminisztérium az érintett tárcákkal együttműködve egy korszerű, számítógépes gépjármű-nyilvántartás kialakítását. Ennek eredményeképpen megtörtént az országos és megyei számítógépes adatbázis alapadatainak felvételezése. E számítógépes rendszer országos adatbankja és megyei decentrumai jelenleg már működőképesek, teljes körű üzembe állításuk az adatváltozások átvezetésében és a hibás adatok javításában jelentkező elmaradások felszámolását követően megtörténhet.
Meg kell azonban jegyeznem, hogy a számítógépes rendszer fejlesztésének befejezéséig átmenetileg egymás mellett kell működtetni a hagyományos, manuális és a számítógépes rendszereket is, ennek igen jelentős a munkerőigénye. Nehézségeink ellenére várható, hogy a Belügyminisztérium és a rendőrség szervei a nyilvántartás vezetésében jelentkező elmaradásokat, gondokat ez év végéig fel fogják számolni. Kérem képviselő urat, válaszomat elfogadni szíveskedjék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me