SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Napjainkra szerencsére mindenki látja, tudja, és elméletben egyet is ért azzal, hogy környezetünk védelme nem tűr halasztást és sürgős intézkedéseket követel. A konkrét intézkedések sajnos mégis újra és újra ellenérzéseket keltenek. Különösen igaz ez a közlekedés területére, ahol pedig a járművek elavult műszaki színvonala, az infrastruktúra kiépítetlensége, elmaradottsága jelentős károkozást idéz elő.
Szomorú tény, hogy hazánkban az üzemelő gépjárművek átlagéletkora tíz év feletti, műszaki jellemzőik a körülbelül harminc évvel ezelőtti technikai szintet képviselik, s így energetikai és légszennyezési paramétereiket tekintve is elavult konstrukciók. A környezetet kiemelten szennyező járművek, döntően a kétütemű motorral szerelt gépkocsik motorcseréjéhez, a környezetszennyezést mérsékelő berendezések beszerzéséhez, a katalizátorral felszerelt járművek megvásárlásához biztosított vám- és fogyasztásiadó-mentességeken és -kedvezményeken túl azonban elengedhetetlenül szükséges a motorok karbantartásának elmulasztásából, illetve a nem megfelelő beállításból adódó indokolatlanul magas légszennyezés visszaszorítása.
A tervezett évenkénti környezetvédelmi felülvizsgálat célja éppen ezért gépjárműmotorok légszennyezést befolyásoló szerkezeti elemeinek és szakszerű beállításának ellenőrzése, mely követelményeket típusonként és a jelenlegi műszaki adottságoknak megfelelő szinten határozzuk meg. Ennél nagyobb kompromisszum nem köthető. Azért sem, mert tapasztalataink azt mutatják, hogy a járművek karbantartása jóval a megkívánt szint alatt van, s az autósok sajnos nem fordítanak elég gondot saját járművük megfelelő műszaki állapotára, s így a járművek mintegy 20–30%-kal több káros anyagot bocsátanak ki, mint ahogy az elvárható lenne.
Ezen a helyzeten kíván ez a tervezett rendelet segíteni, ezt a célt szolgálja, és én úgy érzem, hogy ettől mi nem állhatunk el. Kérném válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me