SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt érdeklődő Képviselőtársaim! Először is köszönöm a képviselő asszony nagyon pontos kérdéseit. Valóban, ezekre a kérdésekre vár választ – szerintem is – mindenki, aki abban gondolkodik, hogy kihasználja azt a lehetőséget, amit a kárpótlási törvény tartalmaz.
A kérdések meválaszolására tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat, hogy folyik az előkészítő munka, folyik az a munka, ami olyan időpontban be tudja hozni a Parlament elé azt a különtörvényt, ami mindezekre a kérdésekre válaszol. Most néhány alapelvet tudok leszögezni, ami egy részét egyébként talán lefedi a kérdéseknek.
Az első a kockázat-hozam kérdése. A kárpótlási jegy tulajdonosa, függetlenül attól, hogy saját maga váltja tulajdonra vagy életjáradékra váltja, olyan helyzetbe kell hogy kerüljön, ami nem tesz emiatt különbséget a kárpótlási jegy tulajdonosa és más tulajdonos között. Tehát hogy független legyen a kockázat és a hozam kérdése attól, hogy az életjáradékra, vagy a tényleges reálvagyonra, vagy valami más résztulajdonra történő váltását választja a tulajdonos ebben az esetben.
A második kérdés a szervezeti kérdés. Ebből következően valószínűleg sajátos megoldás kell; ez a társadalombiztosítás keretében a mostani ismereteim szerint nem oldható meg. Erre a sajátos szervezeti megoldásra talán egy keretet jelenthet a rövidesen a Ház elé kerülő befektetési és kockázati alapokról szóló törvény. Ez még természetesen nem tekinthető véglegesnek és kidolgozott álláspontnak.
Források kérdése. Ahogy a kárpótlási jegy tulajdonváltásra szolgál, itt forrás nem lehet más, mint a tulajdonnak valamilyen hozama. Ennek két hozama lehet, nyilvánvalóan a tényleges javadalom, a tényleges jövedelem ebből a tulajdonból, másodszor a tulajdon értékesítéséből származó jövedelem. Az is nagyon valószínű, hogy itt valami kombinációt kell alkalmazni, hogy az életjáradék működőképes legyen.
És végül a mértékekre kell válaszolnom, hiszen ezek a legfontosabb kérdések az emberek szempontjából. Azt hiszem, ennek a mértékei olyanok lehetnek, amikor valóságos tulajdonkörülmények működnek, magyarul egy önjáró, önfinanszírozó rendszer határozza meg majd azt a mértéket, amely szerint ez a kárpótlási jegy mint életjáradék működhet.
Még egyszer köszönöm a kérdéseit. Nagyon segítették az előkészítő munkát. Egyet szeretnék nagyon őszintén mondani, hogy a működőképes megoldás kialakításához a pontos kérdésein túl őszintén örülnék a javaslatainak is. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me