BÍRÓ FERENC, DR. (MDF)

Full text search

BÍRÓ FERENC, DR. (MDF)
BÍRÓ FERENC, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amióta a világkiállítás gondolata és terve fölvetődött, mindig világkiállítás-ellenes voltam. Az egész világkiállítás gondolatát és előterveit megismerve, a magyar vidék ismételt arculcsapását láttam benne. Ennek a kiállításnak a megrendezése valószínűleg tovább növeli a főváros és a vidék között tátongó óriási szakadékot. Úgy tűnik, ez a vízfej tovább növekszik, gyarapodik a test kárára. A Budapesten megvalósuló infrastrukturális beruházások kevésbé éreztetnék hatásukat a falvakban és a kisvárosokban. Csak a vak nem látja, hogy bármekkora is a külföldi tőkeérdekeltség és a vállalkozói tőke, ezt a világkiállítást csak jelentős költségvetési támogatással lehet megrendezni, azzal a pénzzel, ami az országé lenne, és így most ismételten egy helyre koncentrálódna.
Természetesen tudom, hogy lehet pró és kontra érveket felhozni a világkiállítás mellett és ellen. Engem azonban nem ezek az érvek győztek meg, hanem az, hogy ebből a mostani, merőben új helyzetből fakadóan óriási lehetőségeket látok. Az egyedüli megrendezés ugyan valószínűleg nagyobb költségvetési teher is, de ennél sokkal nagyobb az a ritka lehetőség, hogy a külföldi tőke most már Bécs helyett valóban ide koncentrálódjon, és megindítson egyfajta pezsgést a gazdaságban, ennek minden jótékony következményével együtt. A széthúzó nemzet pedig ezen nemes cél érdekében összefogva mutassa meg a világnak, hogy méltóvá tudunk válni az európai nemzetek sorában a teljes befogadásra. Ehhez viszont egy ország kell, nemcsak egy főváros, holott tudom, hogy a jogot ők kapták.
Legyen hát ez a világkiállítás az ország rendezvénye, és részesüljenek annak áldásaiból is a vidéki Magyarország állampolgárai! Legyen ez a világkiállítás több helyszínen, és vonják be a vidék gazdasági egységeit is e munkálatokba! Vezesse a világkiállítás szervezőit a spanyol példa, Sevilla, amely az ország egyik legszegényebb és legelhanyagoltabb része volt, de számára a világkiállítás rendezésével egyben a térség felemelkedése vált lehetővé!
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy vélem, ne habozzunk, mert soha vissza nem térő lehetőséget szalaszthatunk el. Kérem ezért, támogassák az országgyűlési határozatot, támogassák a világkiállítás 1996-os megrendezését. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me