CZOMA LÁSZLÓ, DR. (független)

Full text search

CZOMA LÁSZLÓ, DR. (független)
CZOMA LÁSZLÓ, DR. (független) Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársak! A világkiállítást magam is ellenzem. Mi is elleneznénk akkor, ha a központi költségvetésből olyan összegeket emészt fel, amely a további nyomorosodáshoz, a nemzeti jövedelem felosztásáért vívott harcban a világkiállítás is pástra lép, és ismét még nagyobb vereséget szenved a kultúra, a szociális ügyek megoldása.
Ellenzem akkor, ha a fizetésből és bérből élők helyzete még nehezebb, a vállalkozás még kockázatosabb, a világkiállítás a középosztálynak nem a felemelkedést, hanem a stagnálást vagy a süllyedést hozza, ha az adók neme tovább emelkedik.
A világkiállítás csak egy módon képzelhető el és valósítható meg, ha a beruházások döntő többsége vállalkozási alapból származik és a nemzeti összefogás nem hagy maga után kérdőjeleket. Ezen az alapon a függetlenek 7:2 arányban támogatják a világkiállítást. (Gyér taps.) Mert soha nem látott nagy alkalom kínálkozik most! A világkiállítás a közép-európai terület megismerésének eszköze, egy olyan lehetőség, amely ezt a politikailag most nyíló területet új gazdasági és kulturális szálakkal kapcsolja a fejlettebb világhoz.
A világkiállításnak nem egyszerű Expónak, vásárnak kell lennie. Most volna rá lehetőség, hogy egész 1100 évünket felmutassuk, amit kulturális, tudományos, műszaki területen teremtettünk, hiszen a honfoglalás évfordulója is erre az időpontra esik, így Ópusztaszer sem eshet ki belőle.
Most, hogy levetettük a jaltai konferencia ránk szabott ideológiai és gazdasági gimnasztyorkáját, görcsök nélkül, babonák felhagyásával, sandaságok leszámolásával, csodavárás nélkül tárhatjuk a világ elé azokat az erényeket, amelyeket az elmúlt korok, a polgári világ értékrendje teremtett. Nekünk nem egyszerű kiállítást kell rendeznünk. A világkiállításnak nem szabad csak a fővárosra korlátozódnia. Fel kell tárulkoznia a vidéki Magyarországnak, ezért ebben az ügyben nem dönthet csak egyetlen város. Egy országnak kell megmutatkoznia, miközben le kell győzni a keleti és nyugati országrészek között húzódó szakadékokat. Ez legyen a híd, egyszer végre országon belül, országrészek között, és a hidakat ne csak kifelé építsük! Ugyanakkor nem szabad, hogy a világkiállítás önmutogató legyen, de legyen felismerhető, hogy jelen van a világkiállítást rendező ország szellemisége, az, hogy hol húzódik a nemzeti identitás.
Ezért több ez nekünk, mint egy egyszerű Expo. Amit ily módon Magyarország bemutathat, az az a sokrétűség, amely jellemzi az országot, Magyarországot, a közép-európai vallások, etnikumok és állami sokrétűségek kialakítását, tehát a világkiállítás lehetőséget ad arra, hogy feltárjuk és bemutassuk a világtörténelem XX. századvégi ritkaságát, feltárjuk a szociális, etnikai és vallási sokrétűséget és sokszínűséget, nagy figyelmet fordítva történelmünkre, nyelvekre, etnográfiákra, egyházakra, művészetekre. Íly módon bemutathatjuk azt a kulturális örökséget, amelyet a velünk egy államiságot alkotott nemzetiségek teremtettek, a románok, a szlovákok, a szerbek, a horvátok, a szlovének. Így lesz teljes a bemutató, hiszen az államok, melyek Közép-Európát alkotják, sokkal szervesebben épülnek egymásra, mint 1918 óta bármikor.
Mi ezt a közös örökséget szeretnénk bemutatni, amihez természetesen kellenek még utak, hidak, jó közlekedés. De igazán szeretnénk, ha a Szépművészeti Múzeum Európa-hírű kincsei feltárulkozhatnának, hiszen generációk maradtak ki e hazában abból az élményből, hogy láthatták volna. De szeretnénk azokat a kulturális értékeket is felmutatni, amelyek várják, hogy megnyissuk előttük a raktárak kapuit. A világkiállítás meggyorsíthatja ezeket a folyamatokat, és hozzásegíthet ahhoz az új közép-európai kép kialakításához, amelyet az újfajta helyzet adta előnyök hozhatnak számunkra.
A világkiállítást meg kell tartani. Dunántúli megyék önkormányzatai, sok város – benne Keszthely városa is – úgy foglaltak állást, hogy rendezzük meg a kiállítást. De az intelmek között ismét szólni kell arról, hogy a költségvetési támogatás csak kis részét fedezheti a kiállításnak és az egész országnak ki kell terjednie. Így pedig elképzelhető, hogy majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zemplén megyék is támogatják a programot.
Mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a világkiállítások nem egyszerű gazdasági és műszaki vásárok, hanem az emberiség évszázados ünnepei. Ehhez az évszázados ünnephez pedig csatlakoznunk kell, mert soha nem látott nagy lehetőség a felzárkózásra.
A függetlenek – ahogy említettem – 7:2 arányban a világkiállítást támogatják úgy, hogy Magyarország egyedül is megrendezi. De ehhez a kormányzatnak konkrét törvényjavaslattal kell előállnia, amelyben világosak a határok. Mit vállal a költségvetés, és mi épül a vállalkozói alapból.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me