PETRENKÓ JÁNOS (MSZP)

Full text search

PETRENKÓ JÁNOS (MSZP)
PETRENKÓ JÁNOS (MSZP) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Pontosan a BNV-ről siettem ide, hogy meghallgassam önöket, hogy hogy nem lehet megcsinálni valamit. Nagyon érdekes filozófiájuk van, és nagyon szeretném és nagyon nem szeretném, hogy találkozzam önökkel a vállalkozási szférában, mert akkor rengeteg amatőr lenne ezen a pályán, még többen lennénk. (Derültség a jobb oldalon, taps.) Azok az emberek, akik célul tűzik ki, hogy nem lehet élni, nem lehet valamit alkotni, azok nagyon gyenge képességekkel bírnak… (Derültség.) … és azt hiszem, hogy a magyar gazdaság nincs abban a pozícióban, hogy a "nem" szót használhassuk.
A mi vállalkozásunk is úgy nőtt fel, hogy nem voltak közgazdászok a hátunk mögött, hanem nagyon jó érzékünk volt, ami az üzletpolitikához tartozik, amit most mi tanítunk, és a professzorokat nem hallgatják meg. Arra kell, hogy következtessek, hogy a működő gazdaságot úgy lehet elősegíteni, ha olyan emberek veszik a kezükbe, akik azt tudják csinálni, nem tanítani, hanem tudják csinálni. (Taps a jobb oldalról.) A rádióban… jövet olyan siralomházi hangulat volt itt, és olyan érzéssel jöttem, hogy Magyarországon semmit nem lehet építeni. Önöket nagyon szívesen meghívom a Peko Acélipari Művünk standjára, amely mű harmadszor nyert BNV-díjat. Alkotni akarunk abban a gyárban, amelyet a közgazdászok és minden más nagyhatalmasságú fórumok, tudományos munkatársak leírtak. Az embereknek az utcára kellett volna menniük. Ez nem igaz.
Felvetődött, hogy a költségvetést nem lehet tovább terhelni. Hadd kérdezzem meg, hogy miből lesz költségvetés, ha nem termelünk. (Derültség. Taps a jobb oldalról.)
Hallgattam a FIDESZ Klára asszonyát a múltkor a televízióban… (Derültség.) … és a következőt fogalmaztam meg, uramisten, ha nekem ilyen gazdasági vezetőm lenne, hova süllyedtem volna. (Derültség.) Nem akarok személyeskedni… (A FIDESZ padsoraiból közbeszólás: Á, dehogy.) Országjárásom során találkoztam olyan emberekkel, akik gazdasággal foglalkoznak, életközelbe hívnak meg, tanácsokat kérnek, adok is, ha tudok, és általában szoktam tudni. Nagyon el vagyok keseredve (az SZDSZ padsoraiból közbeszólás: Mi is.) , hogy politikai csatározásokat hoztak létre gazdasági téren, és én azt hiszem, hogy az 1995-ös választási programot el kell szakítani a világkiállítástól, nekem ez a véleményem. (Taps a jobb oldalról.) Nagyon jó lenne, ha felkészültebben vennének részt a gazdaságban, és a gazdaságot elindítanánk. Igaz, hogy egy autólopkodási programról nehéz átváltani egy világkiállítási programra, mert az nem ugyanaz a szint. (Zaj.) Én úgy fogalmazok, hogy nem megcsinálni valamit nagyon könnyű, de egy parkolóházat építeni az elvitt autók helyett, azt sokkal nehezebb megoldani, egy kis gondolkodás kell, egy kis kreativitás… (taps a jobb oldalról, derültség) … és én azt hiszem, hogy ez az ország nem a büntető zászlóaljból kell, hogy álljon, nem büntetni kell ebben az országban, hanem építeni, és nagyon jó lenne, ha nem fiatal öregekkel találkoznánk ebben a Parlamentben, mert nem azért választotta meg ez a nép, hanem öreg fiatalokkal, mert abból van bőven. Én azt szeretném, ha a lüktető dinamizmus jelképe lenne ez a Parlament, mert akkor minek jöttünk ide. (Dr. Orbán Viktor közbeszólása: Ezt kérdezzük mi is.) Mi azért vagyunk itt, hogy az ország felemelkedését próbáljuk biztosítani. Azt hiszem, úgy gondoljuk, így képzeljük el, ezekkel a módszerekkel nem lehet az országot a válságból kihozni. Javaslom önöknek, újra kell gombolni a kabátot, mert legfeljebb én veszek rá gombokat, hogy sikerüljön. Javaslom, olyan cégeket nézzenek meg, ahol több tízezer ember az utcára fog kerülni, ha nem lesz munkája – a világkiállítás egy cél legyen. Olyan cél, ami irányt ad, hogy a magyar gazdaság elmozduljon. Ha nem tud elmozdulni, tragédiák lesznek az országban, és az egyik felelősök önök lesznek, hogy nem tud a gazdaság elmozdulni. Cél nélkül nem lehet élni, cél nélkül egyet lehet csinálni: meghalni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me