ROTT NÁNDOR, DR. a környezetvédelmi bizottság elnöke:

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. a környezetvédelmi bizottság elnöke:
ROTT NÁNDOR, DR. a környezetvédelmi bizottság elnöke: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A környezetvédelmi bizottság e hó 22-ei ülésén olyan, 57%-os többségi döntést hozott, miszerint a világkiállításról szóló országgyűlési határozati javaslatot tárgyalásra nem tartja alkalmasnak. (Taps a bal oldalon.)
Azok, akik így döntöttek, megbíztak annak közlésével, hogy nem elvileg ellenzik a világkiállítás megrendezését (taps a jobb oldalon) , és nem ezért utasítják el a javaslat megtárgyalását. Épp ellenkezőleg: maguk is kívánatosnak tartanák a várt, remélt pozitív hatásokat. Hiányolják azonban – már a jelenlegi tárgyaláshoz is hiányolják – azokat a környezetvédelmi, gazdasági biztosítékokat, amelyeket az országgyűlési határozat nélkülözhetetlen előzetes garanciális elemének tekintenek.
Ugyanakkor a határozati javaslatot tárgyalásnak alkalmasnak tartó képviselők, a jelenlévő bizottsági tagoknak mintegy 28%-a, ugyancsak igényelték, tájékoztassam a tisztelt Házat arról, hogy nem osztják az előbb említett aggályokat, illetve úgy vélik, a szükséges garanciák a jogszabályalkotás későbbi fázisaiban is megteremthetők.
A bizottság többségi állásfoglalása mögött igen sokrétű érvek húzódtak meg. A szubjektivitás vállalása nélkül ezek közül aligha emelhetők ki egyesek, mégis most vállalkozom erre.
Az egyik fontos szempont szerint nemcsak a világkiállítási költségek és ezekből a költségvetésre háruló terhek előrebecslésében rejlő bizonytalanságok rendkívül nagyok általában – ami elsősorban a gazdasági, illetőleg a költségvetési bizottság problémája –, hanem ezeken belül a nélkülözhetetlen környezetvédelmi ráfordítások körül még súlyosabbak a kétségek, amelyek viszont már a környezetvédelmi bizottság kompetenciájába tartoznak. Ezzel függ össze a többségi döntésnek egy másik fontos motívuma, nevezetesen a környezeti, környezetvédelmi hatástanulmány kérdése. A bizottság tagjai kifogásolták, hogy amennyiben ilyen – akárcsak részleges vagy előzetes – hatástanulmány egyáltalán készült, miért nem juthattak hozzá. Enélkül aligha lehet megalapozottan dönteni, akár a költségfedezeti, akár a környezetvédelmi garanciák tekintetében.
További döntést befolyásoló tényezők a külföldi vállalkozások tőkebevonásának és az esetleges koncessziós megállapodásoknak környezetvédelmi vonatkozásai. Itt ugyancsak biztosítékokat kellene beépíteni a jogszabályokba, hogy nem csökkenthetik a főváros amúgy is fogyó belső és külső zöldterületeit, a város tüdejét, nem ronthatják tovább a természeti és épített környezetet.
Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A teljesség igénye nélkül emeltem ki a bizottság döntésének néhány főbb szempontját. Kérem a t. Házat, hogy e szempontokra akkor is legyenek figyelemmel, ha többségi döntés alapján várhatóan mégiscsak tárgyalni fogják az országgyűlési határozat benyújtott javaslatát. Az utóbbi esetben a bizottság több tagja is garanciális jellegű módosító javaslatokat fog benyújtani, kérve a tisztelt Házat, majd támogassa ezeket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me