KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szent-Iványi István képviselőtársammal a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény módosítását kezdeményezzük. Módosító javaslatunk két részből áll. Egyrészt javasoljuk, hogy aki törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, az az indoklás mellékleteként csatoljon a javaslathoz egy előzetes számítást, melyből kitűnik, hogy elfogadás esetén a megvalósítás milyen költségekkel jár. A módosítás a törvényhozás költségvetési felelősségét helyezi előtérbe, mely az ország jelenlegi helyzetében különösen fontos. A javaslat elfogadása esetén lesznek a törvényhozók olyan helyzetben, hogy dönteni tudjanak, az elérni kívánt célra történő szükséges ráfordítás arányban áll-e a célzott eredménnyel.
A módosítani javasolt bekezdés egyébként a Népköztársaság Elnöki Tanácsa által hozott törvényerejű rendeleteket említ, ezért egyébként is módosításra szorul.
Javaslatunk második részében azt indítványozzuk, hogy a törvényjavaslat beterjesztője az indoklásban térjen ki arra is, hogy a szabályozás hogyan viszonyul az Európai Közösség jogszabályaihoz, azokkal összhangban van-e, ha eltér, miért tér el. Amenynyiben az Európai Közösséghez való csatlakozás célja érdekében tenni kívánunk valamit, és hosszabb távon már előre számítunk arra az integrációs folyamatra, mely a Közösség jogszabályainak a magyar jogrendbe való beépítése során a jogalkotókra vár, már most európai mércével, előre kell gondolkodnunk. A társulási szerződés megkötését követően a második stádium mindenképpen járna hasonló kötelezettséggel. A megalkotásra kerülő jogszabályok esetében kellő időben, már most, mielőtt túl lennénk a jogalkotási csúcson, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy megalkotandó jogszabályaink lehetőleg harmonizáljanak a Közösség szabályozásával. Az eltérő viszonyok természetesen eltérő szabályozással járnak, fontos azonban, hogy ez valóban csak a lényeges esetekben és kellően tudatosulva történjék.
A Kormány által előterjesztett javaslatok esetén megfelelő jogi apparátussal rendelkező szervezet az előkészítés során tud erről gondoskodni. Szükséges azonban az is, hogy a parlamenti bizottságok vagy képviselők javaslata esetén a tájékozódást segítse egy pártsemleges megbízott, aki az Országgyűlés elnökének felügyelete alatt áll.
Kérem önöket, hogy amennyiben egyetértenek javaslatunkkal, támogassák mind a napirendre vételt, mind a sürgősséget. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me