BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára:

Full text search

BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára:
BOGÁR LÁSZLÓ, DR. a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Mádai Péter Képviselőtársam! A német szénsegéllyel kapcsolatos interpellációjának öt kérdéséből először a másodikra szeretnék válaszolni, hiszen kronológikus sorrendben ezzel kezdődik, hogy milyen feltételekkel kaptuk ezt a segélyt.
A két kormány között 1991. január 10-én létrejött megállapodásnak kettős célja volt. Az egyik, hogy enyhítse a fűtési idényben várható lakossági szénhiányt, a másik pedig, hogy a szén eladásából befolyt összeggel energiatakarékossági és kisvállalat-fejlesztési célokat szolgáljunk. Az egyezmény értelmében a német kormány, ahogy ön is említette, 50 millió márka segélyt bocsátott a magyar kormány rendelkezésére, lakossági szénvásárlásra. A tágyalások során a német fél jelezte, hogy örömmel venné, ha a megvásárolt szén 10%-a német eredetű volna.
A segélyösszegből összesen 360 ezer tonna szenet vásároltunk, és ebből 30 ezer tonnát Németországból. Április végéig, napjainkig közel 300 ezer tonna került értékesítésre.
A második és igen fontos kérdés a beszerzett szén ára, amelyet ön az ötödik kérdésben említett. Kétségtelen tény, hogy a segélyből vásárolt szén átlagosan 5000-5200 forint/tonna áron került értékesítésre, szemben az importszenek tavalyi 4000 forintos, 4000 forint körüli átlagárával.
Az árkülönbségek okai a következőkben foglalhatók össze. A fűtési szezon közepén vásárolni a nemzetközi pénzpiacon önmagában véve magasabb árat jelent, de itt nem volt választási lehetőség, hiszen a fűtési idény közepén kaptuk a segélyt. A környező országokban a jelentős vagy jelentősnek számító magyar szénvásárlás híre az adott szűkös kínálat mellett szintén árfelhajtó tényezőként érvényesült. A fuvardíjakban a dollárra való áttérés Közép- és Kelet-Európában körülbelül két-háromszoros emelkedést jelentett pontosan ebben az időszakban. A hazai energiaköltségek növekedése a hazai fuvarköltségeket is igen jelentősen növelte, és végül, de nem utolsósorban a 15%-os forintleértékelés begyűrűzése is növelte az árakat.
Mindezeket a tényezőket beszámítva a múlt évi importszénárhoz képest 25-30%-kal magasabb ár közgazdaságilag indokoltnak tekinthető, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az elsősorban kiugróan magas fűtőértékű német, illetve dél-afrikai eredetű szenek esetében a tényleges eladási ár 10-11 ezer forint lett volna tonnánként. Ez azonban valóban elfogadhatatlan ár lett volna a magyar fogyasztók számára, így a német kormány az időközben zajló szakértői tárgyalások során beleegyezett abba, hogy ezeknek a szeneknek a fogyasztói ára is hasonló legyen a többiéhez.
A hazai eredetű és az importszén fogyasztói ára egyébként közvetlenül aligha hasonlítható össze a következők miatt: a két szén fűtőértéke közel 1:2 arányú, tehát a 2000 forint/tonna hazai átlagszénár ebben az esetben már tulajdonképpen, ha a fűtőértéket tekintjük, 4000 forint/tonnának felelne meg. A hazai eredetű szén ártámogatása másfélszeres, hiszen a hazai eredetű szénnél 70%, míg az importszeneknél csak 45% a támogatás. Emellett a kétféle szén fuvarköltségeiben is igen jelentős eltérések vannak.
Ha ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, a hazai eredetű szenek és a lengyel importszén közötti eltérés, árdifferencia már csak minimálisnak tekinthető. A lakossági fogyasztói ártámogatás az eredetileg tervezett 2,3 milliárd forintos vállalkozási alapot, tehát a befolyt összeget így körülbelül 1,7 milliárd forintra csökkentette. A csökkenés nagobb része közvetlenül a fogyasztót szolgálta, míg kisebbik hányada a forgalmazás költségeit tette ki.
Ha tehát a kérdést úgy tesszük fel, mint ahogy ön is a harmadik kérdésében, hogy kit segített a szénsegély, akkor azt mondhatjuk, hogy részben az egész országot, hiszen nem alakult ki szénhiány, részben körülbelül 400 millió forinttal közvetlenül a fogyasztót, mert nem azt az egészen magas 10-11 ezer forint körüli átlagárat fizetti és amint a teljes ellenérték befolyik az MNB elkülönített számlájára, körülbelül 1,6–1,7 milliárd forint szolgálja majd a vállalkozásfejlesztési, illetve energiaracionalizálási célokat.
A felhasználás részleteire vonatkozóan tette fel az első kérdését, amire röviden az alábbiakban szeretnék válaszolni.
Annak érdekében, hogy a német kormánnyal történt megállapodásnak megfelelően a pénzsegély forint ellenértéke energiatakarékosságot és kisvállalkozás-fejlesztést szolgáljon, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, valamint az IPOSZ – az Ipartestületek Országos Szövetsége – között egyezmény jött létre, így az összeg 40%-a kisvállalkozásokat támogató garanciaalap létesítésére szolgál, tehát körülbelül 600 millió forint és a fennmaradó 60%, körülbelül 1 milliárd forint energiatakarékossági alapot hoz létre.
A kedvezményes hitel elnyerése érdekében az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium pályázatot ír ki, amelynek feltétele, hogy a hitel igénybevétele minél nagyobb energiamegtakarítást eredményezzen. Az energiamegtakarítás keretében olyan célokat kívánunk támogatni, mint például a távfűtéses lakások hő- és melegvíz -felhasználásának mérése, szabályozása, fogyasztók hő- és villamosenergia-felhasználásának csökkenése, hagyományos tüzelőanyagok kiváltása, ipari, lakossági épületek hőszigeletése stb.
Mivel a szénszállítások nagyobbik része február közepétől kezdődött, és így jelenleg sem fejeződött be, a 90 napos átfutási, lebonyolítási időt figyelembe véve az elkülönített bankszámlán még csak most kezd természetesen jelentősebb pénzösszeg összegyűlni, ennek következtében várhatólag a pályázatok kiírására május végén, júniusban kerülhet sor, és a pénz kihelyezése is legkorábban júniusban kezdődhet el.
Végül az ön által felvetett negyedik kérdés így szól: érezhető-e mulasztás, illetve kiket terhel felelősség? Úgy gondolom, az eddigiekből kiderül, és ezt a német fél a szakértői tárgyalások során április közepén szintén megerősítette, hogy az egyezmény a januári megállapodásnak megfelelően halad, így azt gondolom, ebben az esetben mulasztásról és felelősségről nincs szó. Köszönöm a figyelmet, és kérem a válasz elfogadását. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me