SZABÓ IVÁN, DR. a gazdasági bizottság elnöke:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. a gazdasági bizottság elnöke:
SZABÓ IVÁN, DR. a gazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság külön előadót nem állít. De röviden szeretnék tájékoztatást adni a gazdasági bizottság vitájáról, arról, ami a koncessziós törvénnyel kapcsolatosan elhangzott. És szeretnék tájékoztatást adni arról, hogy határozatilag csak az a határozat fogalmazódott meg, hogy a Parlamentnek a koncessziós törvényt vitára bocsátásra alkalmasnak tartja.
Szeretnék azonban a nem határozati javaslatként a bizottság részéről megjelenő belső vitáról némi információt adni, amely talán a továbbgondolkodás tekintetében elindíthat egy-két olyan gondolatsort, amelyik egy hatékonyabb jogalkotás irányába való elmozdulást tesz lehetővé.
A gazdasági bizottságon belüli vita során több felszólaló részéről elhangzott az, amit itt részben már hallottunk a mai napon is, nevezetesen, hogy ez a törvény vagy csak kerettörvényként működik, és akkor nem megkerülhető, hogy ágazati specifikumokba ez lebontásra ne kerüljön, vagy pedig hogyha ezt nem kerettörvényként akarnánk működtetni, akkor ide be kéne építeni az összes ágazati specifikumot, ami egy reménytelenül dagadt törvénnyé vinné ezt az egészet el, és nem valószínű, hogy ebből nagyon szerencsésen lehetne kijönni.
A gazdasági bizottságban elhangzott vélemények szerint viszont az ez évi gazdasági törvényhozás olyan nagy volumenű munkát ró a Parlamentre, és ezen belül a gazdasági bizottságra is, hogy ha most valamennyi érintett ágazati törvénynek a módosításáról akarnánk beszélni, hogy ebből egy működőképes rendszer jöjjön létre, valószínűleg reménytelen helyzetbe manővereznénk akkor is magunkat, és ebben az esztendőben koncessziós megállapodásra törvény hiányában valószínűleg nem is kerülhetne sor.
Ezért tisztelettel elmondom azt az általában elhangzott véleményt, mely konkrét forma nélkül, de javasolja annak a megfontolását, hogy közös akarattal és közös megegyezéssel valami olyan jogi formula felé menjünk, hogy ennek egy jól meghatározott és körülhatárolható módon megfogalmazott kerettörvényt elfogadva tegyünk – addig, amíg az ágazati törvények teljesen új formája meg nem jelenik a Parlament előtt – lehetőséget arra törvényi úton, hogy az illetékes szaktárcák vagy a Kormány ennek az aprópénzre váltását és a koncessziós törvény alapján a koncessziós szerződésekbe beépítendő alapvető ágazati kritériumokban saját hatáskörében hozzon esetleg döntést.
Az erre vonatkozó javaslatokat a gazdasági bizottság – úgy érzem – pozitívan fogadná, ha a Kormány részéről ilyen természetű előterjesztés következnék be. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me