RAJ TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

RAJ TAMÁS (SZDSZ)
RAJ TAMÁS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Állami Bér- és Munkaügyi Hivatal elnökének 1989. december 27-én, tehát még a rendszerváltás előtt hozott 9/1989. ÁBMH rendelete 3. §-ának (1) bekezdése a következőképpen rendelkezett az akkor Erdélyből, Romániából nagy számmal érkezett menekültek munkavállalási engedélyét illetően:
A szakigazgatási szerv – így szól a rendelkezés – az engedély kiadására irányuló kérelmet elutasítja, ha a munka elvégzésére az adott körzetben megfelelő képzettségű magyar munkaerő rendelkezésre áll.
A fenti rendelet ellenére mindeddig megtalálták a modus vivendit, módjuk volt az erdélyi menekülteknek, ha rosszabbul fizetett, és olykor képzettségüknek meg nem felelő, de megélhetésüket mégis biztosító munkát találniuk. S így tartózkodási engedélyük sem volt veszélyben. A kettő ugyanis összefügg egymással.
Újabban viszont az eddigi toleránsabb gyakorlattal ellentétben a hatóság igyekszik érvényt szerezni a korábbi, tehát a rendszerváltás előtti rendelkezésnek, megtagadva a munkavállalási engedély kiadását. Sorra-másra bocsátják el munkahelyükről erdélyi menekültjeinket, s ezért február 1-jétől kezdődően a KEOKH, valamint a főpolgármesteri hivatal illetékes osztálya kénytelen megtagadni tőlük a tartózkodási engedély meghosszabbítását is.
Interpellációmhoz, amit miniszter úr természetesen megkapott, mellékeltem egy levelet, amelyben mintegy ötven erdélyi menekült fordult hozzám ezzel a problémával. Ebből mindössze két mondatot szeretnék kiemelni a plénum előtt, hogy idejüket ne raboljam.
Az első mondat elmondja a sajátos helyzetüket, így szól: sokan úgy jöttünk el Romániából, abban a tudatban, hogy Magyarországon új létet teremtünk magunknak, és mindent felégettünk, felszámoltunk magunk után Romániában. Ez mutatja, hogy igen nehéz a visszatérés igen sokak számára. Bizonyára van, aki megteheti,de sajnos, nem mindenki. Leszámítva az egyéb politikai és más okokat. A másik mondat, amelyben kifejtik a megértésüket, hogy természetesen minden országnak kötelessége megvédeni a saját munkaerejét, de mégis az ő problémájukat is figyelembe kéne venni. Ezt írják: mi megértjük az ország és a Kormány nehézségeit a munkaerő-gazdálkodás és a munkanélküliség területén, de kérjük figyelembe venni a mi nehézségeinket is.
Ennyit a levelükből. Végül pedig szeretném a kérdéseimet intézni a tisztelt miniszter úrhoz.
Első kérdésem a következő: Milyen konkrét lépéseket tett eddig a minisztérium az erdélyi magyar menekülteket érintő jogszabályok megváltoztatására, és talán hozzátehetném, vagy legalábbis valami módus vivendi megtalálására?
A második kérdésem: A hazánkba menekültek megsegítése megmaradhat-e csupán a jelszavak vagy ígéretek szintjén, avagy van-e konkrét terv az égetően sürgős probléma megoldására, intézkedés megtételére?
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me