BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr kérdése új önkormányzati rendszerünk egyik legfontosabb területét érinti, a volt közös tanácsok felszámolását. Ennek jelentőségét az az adat szemlélteti, hogy az elmúlt évi önkormányzati választásokat megelőzően még 632 közös tanács működött, és közel 1500 községnek nem volt önálló képviselőtestülete.
A választásokkal a községek mindegyike önálló önkormányzattá alakult. Az elmúlt négy évtized elhibázott területfejlesztési politikáját sok más mellett az is mutatja, hogy a fejlesztési eszközök 80-90%-át lényegében a városok kapták, és a fejlesztési eszközök mintegy 10-20%-a jutott a háromezer magyar községnek. Ez, valamint a szövetkezetek összevonása, iskolák körzetesítése a községek kétharmadát fosztotta meg anyagi alapjaitól, szellemi erejétől. Ezt a károkozást orvosolni csak hosszabb idő alatt lehet, az Országgyűlés községeket támogató döntéseivel. Az évtizedek alatt elmaradt községi fejlesztéseket a községek egymás között orvosolni nem tudják. A volt pártközségeknek ilyen értelemben igazán elszámolnivalójuk a korábbi kormányzatokkal lenne. A fejlesztési, felújítási eszközök évtizedekre visszamenő újraelosztása megoldhatatlan, és hatszáz községet, a korábbi székhelyközségeket működésképtelenné tenné évtizedekre. A helyi önkormányzatokról szóló törvény 104. §-a nem lehetőségként, hanem kötelezettségként tartalmazza, hogy a társközségek állapodjanak meg a meglévő vagyon megosztásáról. A törvény a meglévő vagyon megosztásáról rendelkezik, és nem az évtizedekre visszanyúló elszámolásról. A meglévő vagyon leltárát, kimutatását a volt székhelyközség kötelessége elkészíteni. A volt társközségeknek lényeges garanciát ad a törvény 106. §-a, amely szerint a közös tanács által alapított több községet ellátó intézmények az érdekelt községek közös tulajdonába kerültek. Ezek elsősorban iskolák, körzeti rendelők, művelődési otthonok, költségvetési üzemek.
Ezek figyelembevételével a választások idején ténylegesen meglévő vagyon az, aminek a megosztásában kellett megállapodni az érdekelteknek. A meglévő vagyon megosztására a Polgári Törvénykönyv szabályai az irányadók. A vagyonmegosztáshoz tartozott a 90. évi költségvetés akkori maradványösszege, a megszűnt közös tanács esetleg anyagi követelései, de tartozásai is, például a hiteltartozások, amelyek a közös intézmények céljait szolgálták. A vagyonmegosztás fontos része a korábbi közös apparátus anyagi-dologi-technikai eszközeinek megosztása ott, ahol az nem maradt együtt körjegyzőségként. Az érintett községeknek tehát az ajánlható, hogy állapodjanak meg mégis azokban a kérdésekben, amelyekben közös megegyezésre juthatnak. Vitás kérdésekben pedig a bíróságok döntenek.
Feltételezhetően a községek is tudják, hogy egy kompromisszumos megoldás ennél kedvezőbb, és főleg olcsóbb is.
Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő urat arról, hogy azoknak a községi polgármestereknek, jegyzőknek, akik a minisztériumhoz fordultak, az előzőekben ismertetett választ adtuk. A Belügyminisztérium az önkormányzatok közötti vitás ügyekben döntési szerepkörre nem vállalkozhat. Ez alapvetően ellentétes lenne az önkormányzatok jogaival. A megnyugtató rendezés valóban csak bírói ítélettől várható, más, törvényes út itt elképzelhetetlen.
Tájékoztatom a képviselő urat arról, hogy a minisztérum rendszeresen, havonta tájékoztatón ismerteti álláspontját különböző jogkérdésekben az önkormányzatokkal. A legközelebbi tájékoztatóban – amely e hó végén esedékes – szerepet kap ez a kérdés úgy is, mint belügyminisztériumi jogértelmezés, amely bizonyára alkalmas a különböző bírói eljárások megelőzésére. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me