KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőnő! Be kell vallanom, hogy elég sok, a nyugdíjrendszerre vonatkozó javaslatot kap az ember, ha a Népjóléti Minisztériumban dolgozik mind külföldről, mind belföldről. Ezeknek a javaslatoknak leggyakrabban az a hibájuk, hogy egy induló rendszerrel szoktak számolni, és ezzel szemben pontosan azt látom a képviselőnőnek a kérdésében, hogy az átállásnak egyes gondjai jelennek meg ebben a kérdésben.
A következő elemeket tudtam kiemelni az elhangzott kérdésből: először is, a nyugdíjmegállapításnál tízéves lépcső helyett évenkénti vagy kétévenkénti kiegészítést említ. Anélkül, hogy erre kötelező ígéretet tudnék most tenni, megítélésem szerint ezt a gondolatot a nyugdíjrendszer lényeges elemévé kívánjuk tenni.
Az egyetemi évek jelenleg beszámíthatók, és a beszámítási jogosultság elbírálása kétségtelenül komoly terhet jelent az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság dolgozói számára. De a most nyugdíjba menőknél megoldott a probléma.
Az 1968 előtt született gyermekekkel kapcsolatos beszámítási lehetőség tízről húsz évre történő kötelező szolgálati idő változás kapcsán került be a jogrendszerünkbe. Arról, hogy az ezzel kapcsolatos eljárás elég gördülékeny vagy problématikus lesz-e, most gyűlnek fel a tapasztalataink. Gyakorlati szempontból tehát azt tudom mondani, hogy ezen tapasztalatok elemzése után lehet érdemben visszatérni az Ön által felvetett kérdésekre.
Anyagi szempontból pedig a nyugdíjalap alakulásának ismeretében a konkrét nyugdíjemelési periódusokkal foglalkozhatunk ezekkel a problémákkal.
Az új értékmegőrzési rendszer bevezetésekor a régebbi, a nyugdíjak egyszeri korrekciójával esetleg különösebb nyilvántartási nehézség nélkül is megoldható lenne a gyermekek szülésének, illetve az egyetemi diploma megszerzésének a figyelembevétele. Meg kell azonban említenem, hogy ez a két szempont népesedéspolitikai, valamint társadalompolitikai elemeket visz be a nyugdíjrendszerbe, s első pillanatra a biztosítási elvtől függetlennek tűnik. Azonban valójában nem feltétlenül független a biztosítási elvtől, hiszen a gyermekek esetében érvényesíthető egy olyan elv, amely beilleszthető a biztosítási elvek közé, gondolok arra, hogy az a szülő, aki gyermeket nevel, egyúttal járadékbefizetőt is nevel, a járadékbefizetők számának csökkenése nehéz helyzetbe, számának növekedése ezzel ellentétben könnyebb helyzetbe hozza az egész nyugdíjbiztosítást. Ilyen értelemben a nyugdíjrendszerbe való beszámíthatóságnak megvan az elvi és az erkölcsi alapja.
Az egyetemi éveknek visszamenőleges elismerése a meglévő rendszerhez való teljesebb igazodást jelentené, s ilyen értelemben elfogadható. Ez egyúttal még egy nagy haszonnal járna, mert az értelmiség fokozottabb megbecsülését is kifejezné, bár itt megint kérdéses, hogy ez hogyan illeszkedik bele a biztosítási elvekbe. A magam részéről azonban azt tudom mondani, hogy amíg a több tanulással és a magasabb szellemi munkavégzéssel, nagyobb energiabefektetéssel járó tevékenységet nem követi kellően a magasabb munkabér, erkölcsileg megalapozottnak látom ezt a biztosítási elvekkel formálisan ellentétes megoldást. Ezen a téren a költségvetés fokozott tehervállalása lenne indokolt. A kapott kérdésre tehát elvi egyetértést tudok ígérni, gyakorlati szempontból viszont a nyugdíjágazat költségvetésének mindenkori állását, és elsősorban nem az igazolások, nyilvántartások technikai nehézségeit tartom meghatározónak. Ez utóbbiak az OTF adathalmazának korszerűsítési folyamata révén nem hiszem, hogy ez év végére, inkább 1993-ra lesznek megoldhatók.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me