GAÁL GYULA IMRE (SZDSZ)

Full text search

GAÁL GYULA IMRE (SZDSZ)
GAÁL GYULA IMRE (SZDSZ) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Köszönöm szépen a szót, és elnézésüket kérem, hogy néhány gondolat erejéig még feltartom a Házat ebben a munkában. Néhány dologra szeretném felhívni a figyelmüket.
Az első, amit hangsúlyozni szeretnék a javaslatunkkal kapcsolatban, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének a kárpótlással kapcsolatban kialakított koncepciójának részét képezi javaslatunk. Hogy mégis külön határozati javaslatként nyújtottuk be, azt az indokolja, hogy olyan problémákat érint, amelyekkel akkor is szembe kell néznie a tisztelt Háznak, önöknek, Képviselőtársaim, hogyha – mint ez eldőlt – a Pető Ivánék által előterjesztett országgyűlési határozatot nem vették napirendre.
Itt olyan logikailag elválasztható és ezért elválasztandó kérdésekről van szó, amiről külön döntést kell hoznia a képviselőháznak megítélésem szerint.
A javaslat benyújtásával arra kívántuk felhívni képviselőtársaink figyelmét, hogy a termőfölddel kapcsolatos kárpótlási igények nem rendezhetők gazdaságilag célszerűen, sem jogilag megnyugtató módon akkor, ha nem teremtjük meg a termőföld magánkézbe juttatásának külön intézményrendszerét. Ez a külön intézményrendszer lenne az a megyei önkormányzati képviselőtestületek felügyelete alá tartozó földalapok rendszere, amire a határozati javaslatban indítványt teszünk.
Ez az intézményrendszer lenne képes arra, hogy kezelje azt az alkotmányos problémát, amire Török Ferenc képviselőtársam már utalt a hozzászólásában, és a földalapoknak ez a rendszere lenne alkalmas arra, hogy a termőfölddel kapcsolatos kárpótlási igényeket a mezőgazdasági privatizáció általános keretei közé illessze, megvalósítsa tehát azt az elképzelést, és megfeleljen azoknak az igényeknek, hogy a termőföldekkel kapcsolatos tulajdoni viták is végérvényesen, egyértelműen rendezhetőek legyenek, és egy új mezőgazdasági termelői rendszer kialakítása felé történhessenek hatékony lépések.
Enélkül, a földalapok intézménye nélkül, anélkül, hogy megteremtenénk a lehetőségét annak, hogy mindenki számára szabadon hozzáférhető legyen a mezőgazdálkodás, nem megoldható, ezért szeretném megkérni önöket, hogy támogassák a napirendre vételét javaslatunknak, és támogassák azt, hogy sürgősséggel tárgyalhassuk meg azért, hogy össze tudjuk hangolni a szövetkezeti törvény, a földtörvény és a kárpótlási törvény elveit egymással, hogy egy konzisztens törvényrendszer alakulhasson ki ebben a kérdésben, ami megnyugtatóan rendezhetné végérvényesen a tulajdoni viszonyokat, és utat nyitna a magánmezőgazdálkodás intézményeinek kialakítása felé úgy, hogy közben a másik oldal, a jelenlegi földhasználók érdekeit is figyelembe veszi, úgy, hogy kezelni tudja a mezőgazdasági termelés folyamatosságának igényét. Köszönöm szépen. (Kis taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me