DEME ZOLTÁN (MDF)

Full text search

DEME ZOLTÁN (MDF)
DEME ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Úgy gondoltam, hogy az egyik legsimább törvényalkotási munkafolyamat következik akkor, amikor ezt a rendkívül fontos törvényjavaslatot és a törvény végrehajtásához szükséges adatszolgáltatásról szóló országgyűlési határozati javaslatot tárgyaljuk. Azért mertem szinte vita nélküli törvényalkotásra gondolni e törvény tárgyalásakor, mert azt reméltem, hogy még az MSZP is belátja annak az állapotnak a lehetetlenségét, amelyet az imént Torgyán képviselő úr a privilégiumokról mondott, vagy pedig amikor az állampárt előidézte azt a lehetetlen helyzetet, hogy a társadalombiztosítás és a nyugdíjfolyósítás feladatait saját hatáskörbe utalta, ami szorosan kötődött azon személyek nyugdíjának magas szinten tartásához, akik szorosan az állampárthoz kötődtek valamilyen formában.
Az elmúlt alkalommal a nagy vitát látva, most már úgy látom, hogy túlságosan optimista voltam. Ahelyett, hogy már régen meghoztuk volna ezt a törvényt, még ma is hozzá kell szólnunk ehhez a témához, és ahelyett, hogy gazdasági törvényeket hoznánk, még mindig erkölcsi, politikai igazságokra próbálunk törekedni, hiszen enélkül nem lehet rendbe tenni közös dolgainkat. Ne felejtsük el, hogy a néptömegek elkedvetlenedésének éppúgy oka az igazságtalanság, mint a gazdasági nyomor!
Nagyon sokan emlegetik a keresztyén megbocsátást és szeretetet e törvény tárgyalása kapcsán, de az evangéliumhoz nemcsak János 3:16 tartozik hozzá, ahol János ezt mondja: "Úgy szerette Isten e világot, hogy egyszülött Fiát adta érte", hanem Máté 21:12,13 is, vagyis a templomtisztítás története is, amikor Jézus korbácsot ragadott, és úgy tisztította meg a templomot a kalmároktól.
Talán nem értjük azt, amit tett, de ki vitathatná e megbotránkoztathatónak tűnő cselekedet mögött Jézus szeretetét! Ismerjük a szólásmondássá lett bibliai igazságot: "Méltó a munkás a maga jutalmára", de csak a munkája után igazságosan kapható jutalmára, bérére, a munka nélkül, érdemtelenül szerzett jövedelemre viszont nem méltó. Ez következik az alapvető állításból. A meghozandó törvény által érintetteknek azt kell meglátniok, hogy senki sem törekszik életükre, sem megélhetésükre. Csak az igazságot szeretnők ezzel a törvényalkotással legalább megközelíteni, hiszen ha valaki ilyen esetben keresztény emberként az igazságra törekszik, akkor Mikeás könyvéből ismerjük az üzenetet: "Legyen szemetek előtt az igazság, de tartsátok szemetek előtt az irgalmasságot is!"
Én nagy örömmel veszek részt ebben a törvényalkotási munkában, szemben azokkal, akik inkább a Kormány felelősségét emlegetik ezen a téren, hiszen olyan települések állampolgárai küldtek a Parlamentbe, amely települések még Békés megyén belül is a legelmaradottabbak, és hosszú évtizedeken át a legsúlyosabb igazságtalanságokat tapasztalták. Minden apró részlet az igazság feltárására mindannyiunkat közelebb vezet a teljes megoldáshoz. Nagy a lemaradásunk, de ahogy telt az idő, legalább örömmel könyvelhetjük el, hogy újabb információkat szerezhettünk a törvény létrehozásának teljesebbé tételéhez. Gondolok itt a titkos anyagok feltárására, amelyeket egy MDF-sajtótájékoztató bemutatott az egész ország közvéleményének.
A képviselőválasztási kampány idején sokan kérdezték tőlünk, akkori képviselőjelöltektől, hogy mit teszünk majd képviselőként az igazságtalanul nagy nyugdíjak letörése érdekében. Mi, akkor is rendszerváltozást akaró képviselők megígértük választóinknak – én részt vettem az SZDSZ-kampányban is, hiszen MDF–SZDSZ közös jelöltként indultam –, hogy megválasztásunk esetén rendezzük ezt a társadalmi méretű, súlyos igazságtalanságot. Hiszen egyesek csak azért élveznek nagy nyugdíjat, mert bizonyos pozíciókat töltöttek be a társadalmi-politikai életben a pártállam idején – és látjuk, hova jutott az ország –, közben pedig azok, akik húzták az igát, a létminimum határán élnek. Mi ez, ha nem súlyos igazságtalanság?
Egy lelkésznek ilyen esetben akkor is meg kellene szólalnia, ha nem lenne képviselő. Hiszen ismerjük a Szentírás üzenetét: ha elnézed, hogy embertestvéred szükséget szenved, ha nem segítesz rajta, ha nem szólsz érdekében, mindezt rajtunk kéri számon az igaz bíró.
Most elérkezett a számonkérés ideje ezen a téren is. Ha nem is tudjuk látható módon emelni ezzel a törvényalkotással az elesett embertestvéreink életszínvonalát, igazságérzetünk egy részének helyrebillentésére talán mégis elegendő lesz.
S hogy miért csak most rendezzük ezt a kérdést? El kell ismerni, jogos volt sok-sok egyszerű ember panasza e nagy igazságtalanság láttán. Viszont a másik oldalról nézve el kell ismerni azt, hogy a felhalmozódott törvényhozási munka során a gazdasági életet elősegítő törvényhozásra is mérhetetlenül nagy igény jelentkezett a politikai törvényalkotás mellett. S mindazonáltal, ahogy ezt naponként tapasztaljuk, bizony, nem könnyű dolog előre haladni a demokrácia útján.
Szeretném, ha ezen törvényalkotással hozzájárulnánk egy olyan igazságos nyugdíjrendszer kialakításához, amelyben a nyugdíjhoz jutásnak egyetlen igazságos alapelve van, mégpedig a társadalom számára végzett hasznos munka. És így ez a nyugdíjelbírálás mentes lehet minden politikai érdemtől, politikai szemponttól. Az egyik parlamenti testvéri közösségi alkalmon többek között ezt hallhattuk istentiszteletünkön: a keresztény hívő ember Isten elé készül elszámolásra minden nap. Az egyik napilapban viszont ezt olvastam: panaszkodik a DEMISZ, már negyedszer kell elszámolnia vagyonával.
Kérem kedves képviselőtársaimat, hogy a törvény és a hozzá csatlakozó azon jó módosító indítványok elfogadásával, amelyek az igazságosságra irányulnak, segítsük érintett honfitársainkat, hogy ne kelljen másodszor, harmadszor, sokadszor elszámolniuk igazságtalanul magas nyugdíjukkal, hanem egyértelműen intézzük el ezt a problémát egyszer s mindenkorra.
Remélem konstruktív állásfoglalásukat, s azt, hogy meghallgattak, köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me