SZABÓ LUKÁCS (MDF)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MDF)
SZABÓ LUKÁCS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Kedves Képviselőtársaim! A legfőbb ügyész úr felvázolt egy lehetőséget, ha ugyanis 56-ban vagy azután politikai okok gátolták a bűnösök felelősségrevonását, akkor – ha jól értettem a legfőbb ügyész úr szavait – attól az időponttól kell számolni az elévülést, amikortól kezdve a politikai változások már lehetővé teszik a felelősségre vonást. Mert ebből az következik, hogy 1990. május 2-tól kezdődik a 15 vagy akár a 25 év. (Taps.)
Hadd mondjak egy másik lehetőséget, aminek nemzetközi összefüggései is vannak: 1948-ban a párizsi békeszerződés XVIII. törvénycikkelyének 22. cikke rendelkezik a szövetséges haderők visszavonásáról. Ennek első pontja szerint a Szovjetuniónak fennmarad a joga magyar területen olyan fegyveres erők tartására, amelyre szükség lehet ahhoz, hogy a szovjet hadseregnek az ausztriai szovjet megszállási övezettel való közlekedési vonalait fenntartsa.
Nemzetközi szerződés alapján 1955. szeptember 19-én a szovjet megszálló hadsereget Ausztriából kivonták. A továbbiakban megszűnt a szovjet hadsereg Magyarországon való tartózkodásának a jogalapja, egészen az 1957. május 27-én megkötött magyar–szovjet egyezményig a szovjet csapatok törvényen kívül, megszállóként, tehát agresszorként tartózkodtak hazánkban. Függetlenül a jelenleg folyó vizsgálattól, aminek a tárgya azt eldönteni, hogy1956 őszén volt-e háború Magyarország és a Szovjetunió között, minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az 1978. IV. törvény 158. §-a alkalmazható az 1956. decemberi sortüzek elkövetőinek felelősségre vonására.
Ez a törvény kimondja: aki hadműveleti vagy megszállt területen polgári személlyel vagy hadifogollyal szemben erőszakot alkalmaz, embertelen bánásmódot tanúsít vagy hatalmával más módon súlyosan visszaél, büntetése 10-15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz.
Én a tisztelt legfőbb ügyész úr válaszát elfogadom, de nem tudom elfogadni, hogy tömeggyilkosok, százezrek megnyomorítói büntetlenül úszhassák meg e becstelen tettet.
Azt javaslom a tisztelt Parlamentnek, mivel mindenképpen szükség van az együtt gondolkodásra, a megoldás együtt keresésére, az alkotmányügyi bizottságnak, az egész Parlamentnek és a legfőbb ügyész úrnak, valamint a többi igazságszolgáltatásban dolgozó embernek az együttes munkájára mivel szükség van, ezért azt javaslom, fogadjuk el a tisztelt legfőbb ügyész úr válaszát, de ne fogadjuk el a büntethetőséget, ezért a "nem" gombot nyomják meg. (Jobb oldalon szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me