FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Úgy látom, hogy a költségvetésnek van egy szakmai oldala, de ugyanakkor van egy politikai oldala is. Ez utóbbi, ha bevalljuk, ha nem, az elsődleges bármely kormány, bármely politikai erő számára. Valójában ez a legtöményebb politika; az a döntés, hogy mire fordítják a választópolgárok munkájából és adójából származó jövedelmet, hogyan osztják el a köznapi ésszel fel sem fogható összegeket, az értékválasztás. Választás a társadalmi csoportok érdekeinek fontossági sorrendjében. Tisztában vagyok azzal, hogy a szorító gazdasági helyzetben szűkös a mozgástér. De van mozgástér. Túlzott és teljesíthetetlen követelésekkel fellépni demagógia. De egyszerűen cinikus, erkölcsileg elfogadhatatlan dolog számomra a szociális demagógia vádja, ha olyan rétegek érdekében emel szót valaki, akik számára ez a költségvetés az adótörvényekkel együtt immár végképp kilátástalan helyeztet teremt.
Zajlik a nagy parlamenti osztozkodás, amelyből csak a nyugdíjasok, a munkavállalók és a munkanélküliek maradnak ki, pedig ők fizették és fizetik a Kormány által benyújtott számlákat.
Erzsébetváros, amelynek polgárait képviselem, Budapest, sőt talán Európa egyik legsűrűbben lakott része. Sajnos a nyomorúság is egyre sűrűsödik. Ez a városrész tele van kétségbeejtő helyzetű kisnyugdíjasokkal, ők teszik ki a lakosság 40%-át. Az aktívak döntően úgynevezett átlagdolgozók. Akik között egyre több a munkanélküli és egyre több az olyan család, amely már most is mindennapi megélhetési gondokkal küzd. Ha nekik valami eszükbe jut a jövőről, akkor az nem az, hogy ők éppen a nemzet gerincét adó középosztály rangjára lennének emelkedőben. Ellenkezőleg. A lecsúszás ellen küszködnek egyre kétségbeesettebben. Egyértelműnek látszik, hogy az 1992-es költségvetésbe be van építve az ő további elszegényedésük. Ha valaki azt gondolná, hogy ez túlzás, kérem, látogasson el néha közéjük.
Amikor képviselővé választottak, azt ígértem, hogy az ő érdekeiket fogom képviselni, az ő hangjukat fogom elhozni a Parlament falai közé.
Tisztelt Ház! Ez a költségvetés nekik nem ígér semmi jót. Rosszat viszont annál többet. A víz- és csatornadíj emelését, a tejtermékek áremelését, a gépkocsiadót és egyebeket. A legnagyobb baj azonban nem az, hogy ezeket ígéri, hanem az, hogy jövőt sem ígér, aminek érdekében jobban el tudnák viselni a pillanatnyi nyomorúságot. Nem tisztem megítélni, hogy a Kormány és a kormánykoalíció pártjai megtartották-e választási ígéreteiket vagy becsapták választóikat.
A választópolgárok dolga lesz megítélni, hogy a mai súlyos helyzetben elfogadható-e egy olyan költségvetés, amelynek alapján az állam mértéktelenül költhet saját magára, saját hivatalaira, minden józan mértéken felül költheti a polgárok pénzét arra az – egyre jobban terjeszkedő – apparátusra, amelynek pozícióiba éppen most próbálja bebetonozni megbízható embereit.
A választópolgárok dolga lesz megítélni, helyesli-e, ha a közvagyon privatizálásából származó bevételek jelentős részét a költségvetés egyszerűen feléli.
A választópolgárok dolga lesz megítélni, hogy a munkanélküliség minden eddigi ütemet felülmúló növekedése idején elegendő-e 5%-os növekedést előirányozni a Foglalkoztatási Alapra. S azt, hogy a költségvetés a munkanélküli járadék növekvő terheit kizárólag a munkaadók és a munkavállalók nyakába akarja varrni.
A választópolgárok fogják azt is megítélni – tisztelt képviselőtársaim –, hogy a szociális feszültségek idején megengedhető-e a szociálpolitika nagy elosztórendszereinek átalakítására szolgáló törvények halogatása, a kárpótlási és a Justitia terveket szolgáló törvények mögé sorolása.
Az azonban már nem csak a választópolgárokra tartozik, ha a Kormány becsapja a Parlamentet, az országgyűlési képviselőket. Egy évvel ezelőt a – tavaly is a legutolsó pillanatban benyújtott – költségvetés tárgyalásakor azt ígérték: ilyen többet nem fog előfordulni. Most tapasztalhatjuk, hogy semmi sem változott.
A Kupa-program meghírdetésekor azt hallottuk, hogy annak végrehajtásához alapvető gazdasági törvények tucatjait kell elfogadni, több mint 50 törvényt, ha azt akarjuk, hogy e nagy csinnadrattával beharangozott program megvalósulhasson. Hol vannak ezek a törvények? És hol van a Kupa-program végrehajtása?
Október 1-jén "Befoltozzuk-e a szociális védőhálót?" címmel interpelláltam a népjóléti tárcához. Kelemen államtitkár úr akkor azt ígérte, hogy a korszerű, nemzetközi szintű szociális törvény még ebben az évben megszületik, s erre garancia a miniszterelnök úr és a házbizottság közötti egyeztetés eredménye.
Kérdezem: hol van ez a törvény, és hol vannak ebben a költségvetési tervezetben azok a tételek, amelyek garantálhatnák, hogy ha a jövő esztendőben megszületik – végre-valahára – a szociális törvény, akkor az abban foglaltak teljesítéséhez a források is meglesznek.
Az interpellációra adott választ akkor – előlegezett bizalomként – elfogadtam, de ezt kértem, hogy a költségvetés elfogadásakor fogjunk össze, és csak olyan törvényt fogadjunk el, amelyik biztosítja, hogy az önkormányzatok ne juthassanak újra olyan kétségbeejtő helyzetbe, hogy még a leginkább rászorulóknak se tudjanak segélyt adni.
A beterjesztett költségvetési javaslat erre nem ad garanciát, sőt, éppen ellenkezőleg. A jövő évi előirányzat még nominál értékben is csökken.
Tisztelt Ház! 1992 nagy kérdése számomra az, hogy kezelni tudjuk-e a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő családok, a munkanélküliek és a munkavállalók fokozódó elégedetlenségét. Ezzel a költségvetéssel aligha. Már most is szociális válság van, s ez a lefelé tartó út csak most indult be igazán. A munkanélküliség növekedésével, a tömegével tönkremenő vállalatokkal és szövetkezetekkel egyre csökken azoknak a száma, akik eddig biztos fizetői voltak az államkasszának és a társadalombiztosításnak. Ebből következik, hogy növekszik a még talpon lévők terhe, s ugyanakkor minden területen csökken az ellátás színvonala.
Gondolják végig – tisztelt képviselőtársaim – hová vezethet ez az út!
Az előbbiekből is kitűnik, hogy nem pártpolitikai vagy valamilyen öncél vezérelt bennünket, amikor javasoltuk, hogy a Kormány vonja vissza a költségvetést. Ezen lehet mosolyogni – tisztelt képviselőtársaim –, de azon bizonyára már nem fognak tudni, hogyha végiggondolják, hogy mit nyújt ez a költségvetés a segélyért kilincselő nyugdíjasoknak, a munkanélküli ellátásból rövidesen kikerülő tízezreknek vagy az iskolát elvégzett, de elhelyezkedni már nem tudó fiataloknak, s ezt a sort – sajnos – tovább folytathatnám.
Éppen ezért – tisztelt képviselőtársaim, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim – én arra kérem önöket, hogy amikor a határozathozatalra kerül sor, ezeket – az általam elmondottakat – is mérlegeljék, és csak akkor nyomják meg az "igen" gombot, hogyha ezt a saját lelkiismeretükkel össze tudják egyeztetni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me