LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Számunkra elfogadhatatlan a költségvetés, mert ez a mezőgazdaság, az agrárágazat ellen folyó kormányzati hadjárat egy újabb csapása, talán a végső csapása. E hadjárat vesztesei leteszik a kapát. Sajnos, nem a kupát… (Derültség.)
Parlamentünk, ha gazdasági kérdésekről döntött, rendszeresen súlyos milliárdokat vont el a mezőgazdaságtól. Kezdve tavaly júliusban a kedvezőtlen termőhelyi adottságúak támogatásának drasztikus csökkentésével, és minden bizonnyal nem befejezve a napirenden lévő költségvetési és adótörvények újabb élelmiszer-áremelést kiváltó elfogadásával.
Semmi sem indokolja ezt a gazdaságpolitikát, hiszen az agrárágazat ez évi teljesítménye a termelésben, az export volumenében és bevételében, devizaegyenlegében is meghaladja a Kormány gazdasági programjában foglaltakat. Döntő szerepet játszott abban, hogy az infláció nem szabadult el hazánkban, és mintegy másfélmillió dolláros devizatöbbletével fizetőképességünk megőrzésében alapvető szerepet játszott.
E kedvező eredményekért súlyos áldozatokat hoztunk, és súlyos árat kell fizetnünk. Az agrárágazatban dolgozók áldozatait mérhetjük a következőkkel: az előző évhez viszonyított több mint 20%-os bevételi kiesés az üzemeknél; az értékesítési árak csökkentek, miközben a termelőeszközök árai 35–40%-kal emelkedtek; a mezőgazdaságban dolgozóknak kifizetett munkabérek összege kevesebb, mint az előző esztendőben; a mezőgazdaságból élők 15%-a elveszítette munkahelyét; sokezer kistermelő tönkrement, pénztárcáját kiseperték.
A hibás agrárpolitika ellenére sem emelkedtek az élelmiszerárak 1991-ben mindannyiunk örömére, mert az eladhatatlan készletek, a piacvesztés miatti értékesítési gondok arra kényszerítették a termelőket, hogy olcsón, sokszor ráfizetéssel is adják el termékeiket, sőt sok esetben már annak is örültek, ha megszabadulhattak elhízott állataiktól, túlérett gyümölcseiktől. Ezen áldozatokat az agrárágazat hozta meg, a mezőgazdaságban dolgozók fizették meg. De a sikeres agráresztendő nemcsak ezeket az áldozatokat követelte meg, hanem olyanokat is, amelyek a következő esztendő termelését terhelik meg, az élelmiszerárak emelkedését okozzák, és amiért mindannyiunknak fizetnünk kell.
Még ma is sok termény, kukorica, cukorrépa tölti éjszakáit a fagyos földeken, a fagyos földekben. Az épületek, a gépek felújítása, a beruházások elmaradtak. Csökkent a műtrágyafelhasználás, az őszi vetések minősége és mennyisége messze elmarad a kívánatostól és a szokásostól. Óriási mértékben csökkent az állatállomány. Katasztrofális a termelő, a feldolgozó üzemek pénzügyi helyzete. A termelő alapok csökkenése, a működő vagyon felélése is súlyos áldozatok, amelyek árát mindannyiunknak meg kell fizetnünk az emelkedő élelmiszerárakban, a devizabevételek csökkenésében, a tovább növekedő mezőgazdasági munkanélküliségben. Nincs tehát gazdasági alapja, súlyos károkat okoz, ha a költségvetésben, az adótörvényekben az eddigieken túl nominál értékben 10 milliárd forintot, reálértékben számolva pedig 18–20 milliárd forintot vonna el a Parlament az agrárgazdaságtól.
Milyen új terheket szán a Kormány az agrárgazdaságnak? Megszűnik az alaptevékenységi beruházások utáni adóvisszatartási kedvezmény, a földadó-befizetési kötelezettség nő, szűkül az adókedvezmények köre. Jelenleg a módosító javaslatok alapján teljes a zűrzavar a kistermelők adóztatása körül és a legszebb az egészben, hogy adóharmonizáció címén 50%-kal nő a mezőgazdasági társasági adó. Azt gondolom, hogy ilyen harmóniára az agrárgazdaságban senkinek nincs szüksége.
Az adóemelésekhez e törvény keretében csatlakozik a támogatások csökkentése és a fogyasztói árkiegészítések megszüntetése. Ezek együttes hatása háromszorosa elvonásban a mezőgazdasági üzemek ez évi teljes nyereségének.
Tisztelt Képviselőtársaim! A terhek növekedése, a támogatások csökkenése súlyos következményekkel jár már 1992-ben is, ami növeli az eddigi gondokat. Jelentős mértékben emelkednek az élelmiszerárak, még nehezebb lesz sokak számára előteremteni a mindennapit. A hazai élelmiszerellátásban zavarok keletkeznek. Tovább csökken a termelés, esetenként nem fedezi a hazai szükségletet sem. Csökken az export-árualap, csökken az agrárgazdaság devizatöbblete. Tovább nő és többszázezerre emelkedik a mezőgazdasági munkanélküliek száma. Termelőüzemek százai, kistermelők ezrei mennek tönkre, folytatódik a termelői vagyon felélése.
Ezeket a súlyos következményeket akkor is szóvá kellene tennem, ha tudnám, hogy e keservesen megspórolt milliárdok nemes célokat szolgálnak, jó helyre kerülnek, elősegítik a gazdasági rendszerváltást. De erről szó sincs! Ezek a milliárdok is elfolynak a költségvetés útvesztőiben a továbbra is gazdátlan nagykalapban turkálók ujjai között!
A mezőgazdasági támogatások ilyen feltételekkel nem csökkenthetők, az agrárágazat indokolatlanul tovább nem terhelhető. Ezért nem értünk egyet a költségvetés elfogadásával. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Szocialista Párt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me