SZELÉNYI ZSUZSANNA (FIDESZ)

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA (FIDESZ)
SZELÉNYI ZSUZSANNA (FIDESZ) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A beszédem címzettjei azok a miniszterek és államtitkár urak, akik a külügyi tárcáért vagy különböző külügyi tevékenységért felelősek a Kormányban. Sajnos nincsenek jelen, de abban a reményben, hogy a jegyzőkönyvet utólag nagy buzgalommal fogják tanulmányozni, én elmondom a beszédemet.
Magyarország kettős külpolitikai célt tűzött ki maga elé, a jelen viharosan változó külpolitikai környezetében. Egyrészt az egységesülő Európa tagjává szeretne válni, mert csak a végső célként kitűzött teljes jogú Európa közösségi tagság jelenthet számunkra gazdasági fellendülést, illetve stabil politikai hátterét az újjáéledő kelet-európai nacionalizmusokkal szemben. Másrészt a szomszéd országokkal kiegyensúlyozott, rendezett kapcsolatok kiépítésére kell törekedni és azokat gondosan ápolni. Ehhez kínálnak nagyszerű kereteket a piaci logikán alapuló regionális együttműködések is.
A fenti elvekben, úgy tűnik, mindenki egyetért a hat parlamenti párt között. Lássuk tehát, hogy ezek a külpolitikai prioritások tükröződnek-e a Kormány 1992. évi költségvetési előterjesztésében.
Az Európa-politika megvalósítására három miniszter is megbízást kapott a kormányfőtől. Mádl Ferenc tárca nélküli miniszter feladata volna a kapcsolatépítés a különböző európai intézményekkel. A költségvetés tervezete azonban fényesen bizonyítja, hogy a miniszter úrnak nincsenek anyagi forrásai, apparátusa e feladat ellátásához, és nincsenek olyan hatásköri jogosítványai sem, amellyel nem bírna más miniszter, például a külügyminiszter.
(Az elnöki széket Vörös Vince foglalja el, a jegyzői székekben Dr. Kóródi Mária és Balogh Gábor foglalnak helyet.)
Ennyire fontosnak találta csupán a Kormány a nevezett intézményekkel való kapcsolattartást? Vagy csupán arról van szó, hogy többen is hivatottak azonos feladat ellátására? Kádár Béla miniszter úr a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának külgazdasági diplomáciai tevékenységével – aktívan részt vesz az Európa-politika alakításában. Martonyi államtitkár úr Külügyminisztériumba való áthelyezése mégis olyan kormányzati szándékot sejtet, amely a gazdaságdiplomáciát is a külügy részeként kezelné. Ezt az elgondolást a FIDESZ melegen támogatná, azonban a költségvetésben nyoma sincsen ilyen komoly strukturális átszervezésnek. Felmerül a gyanú, hogy a későbbi átszervezések pénzügyi vonzatai miatt egy, a most beterjesztett költségvetéstől különböző fog megvalósulni 1992-ben.
Súlyos hatásköri átfedések merülnek fel Horváth Balázs tárca nélküli miniszter esetében is, aki többek között – állítólag – a határokon túli magyarokkal való kapcsolattartásért volna felelős. Ezt a feladatot azonban egy – erre a célra felállított – hivatal már bőségesen ellátja, így a tárca nélküli miniszter úrnak nem marad mit tennie e téren.
Mindemellett persze az is kérdésként merül fel, miért került a Határokon Túli Magyarokért Felelős Titkárság a miniszterelnök közvetlen fennhatósága alá, amikor a szomszédos országokkal folytatandó politika meghatározása a külügyminiszter feladata, s a megvalósításhoz szükséges külképviseleti hálózat is az ő rendelkezésére áll. Sajnos, a külpolitikai tevékenység előforduló zavarai azt bizonyítják, hogy a sok hasonló feladatot ellátó kormánypolitikus számára is nehézkes lehet az egyeztetés, a kiigazodás a hatáskörök dzsungeljében.
Az európai integrációs törekvések elsőrendűségének a költségvetésben kevés jele látszódik, hacsak a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma jócskán felduzzasztott költségvetési támogatását nem tekintjük annak. Lévén, hogy a Külügyminisztérium még nem vált a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának protokoll osztályává – hogy Katona Tamás államtitkár urat idézzem –, fontos volna, hogy a Külügyminisztérium belső költségvetésében kiemelkedő támogatást kapjanak az integráció előkészítéséért felelős osztályok, mint például a nemzetközi jogi főosztály, ahol jelenleg ötödannyian dolgoznak csupán, mint például a konzuli főosztályon, noha a feladatkörök fontossága össze sem hasonlítható.
Nem találhatunk forrásokat a költségvetésben annak a sok száz diplomatának és szakembernek képzésére sem, akik reményeink szerint képviselni fogják Magyarországot az európai nemzetek feletti intézményekben.
Sajnálatos módon sem a költségvetési tervezet, sem a Külügyminisztérium által a külügyi bizottság számára készített kiegészítő jelentés nem tartalmazza a Külügyminisztérium főosztályainak jutó részletes juttatásokat. Félő – és a fenti példa is ezt mutatja –, hogy a belső költségvetés elosztását nem vezérlik átgondolt megfontolások.
Egy 1990-ben készült állami számvevőszéki jelentés szerint a Külügyminisztérium nem rendelkezik egységes információs és adatkezelési rendszerrel, átfogó gazdasági szabályozással. Ily módon szinte ellenőrizhetetlenül halmozódnak fel milliók a külképviseleteknél, amelyekről sokszor még a központ sem szerez tudomást. De ha mégis ismeretesek, ezek az álló maradványpénzek sehol sem jelennek meg a következő évi költségvetésben, így ezek felhasználása a képviselők, talán még a Pénzügyminisztérium előtt is rejtve marad.
A költségvetésből nem szerezhetünk tudomást a külképviseleteken történő beruházások rendszeréről sem. Egyes hírhedtté vált esetek – mint például a párizsi nagykövetség ingatlanvásárlása – megkérdőjelezik az ilyen beruházások indokoltságát és átgondoltságát.
A külképviseletek és a minisztérium gazdálkodása összefolyik, pénzek ellenőrizhetetlen átcsoportosítására ad lehetőséget, láthatatlanná tehet felhalmozódó pénzösszegeket a külképviseletek számláin. Erre már a két évvel ezelőtti számvevőszéki jelentés is felhívta a figyelmet, a minisztérium gazdasági munkatársai azonban nem tudtak lényegi változtatásokról beszámolni a külügyi bizottság ülésén.
Az állami számvevőszéki jelentés a pénzek ésszerűsítésére is javaslatokat tett, ám láthatjuk, hogy ezek megvalósulása csak lassan kezdődik meg, például a nagykövetségek nyitása és zárása terén.
Kovács László képviselőtársam számos szemléletes példát hozott arra, hogy hol lehet, hol lehetne jóval takarékosabban gazdálkodni a meglévő szűkös keretekből.
A gazdasági-pénzügyi helyzet rendezése a Külügyminisztériumban továbbra is égető feladat kéne, hogy legyen. Az ésszerű átcsoportosítás lassan halad, a prioritást élvező területek finanszírozása nem kielégítő. A Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma és a Külügyminisztérium tevékenysége között sok az átfedés, miközben a külügy- és a szakminisztériumok közötti természetes együttműködés, folyamatos egyeztetés nem kielégítő.
Bár a Külügyminisztérium teljes költségvetésének nagyságát nem kifogásoljuk, kiemelendő, hogy a külképviseleten dolgozó munkatársak bérnövekedése csaknek 100%-os az 1991. évihez képest. Természetesen kívánatos volna, hogy a külképviseletekben lévő diplomaták nyugat-európai kollegáikkal azonos színvonalon élhessenek, ez azonban az ország jelen gazdasági helyzetében érthetetlen kívánság, mint ahogy azt követelni is értelmetlen volna, hogy a magyar állampolgárok keressenek ugyanannyit, mint nyugat-európai embertársaik.
Összefoglalva elmondható, hogy a Külügyminisztérium költségvetéséből nem derül ki, melyek a Kormány külpolitikai prioritásai.
A Külügyminisztériumban nem adottak sem szervezeti, sem gazdasági feltételek ahhoz, hogy megfelelő szakmai munka folyhassék.
A költségvetés Külügyminisztériumra vonatkozó fejezetéből a minisztérium gazdálkodásáról szinten semmit nem lehet megtudni, ami különösen aggályos amiatt, mert az 1990. évi ÁSZ-jelentés – állami számvevőszéki jelentés – sok zavart és hiányosságot tárt fel, s máig nem tudjuk, ezek elhárítása, pótlása mennyiben teljesült.
Ilyen feltételek mellett eldönthetetlen, hogy a külügyi költségvetés túlzott, avagy alultervezett. Kétséges, hogy a minisztérium gazdálkodását tekintve a Parlament képes-e egyáltalán gyakorolni költségvetési jogát.
Mindezek okán a költségvetés külügyi tevékenységeket magában foglaló fejezeteit a FIDESZ nem tudja elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me