FEKETE GYULA, DR. a költségvetési bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A benyújtott törvényjavaslat az októberi országgyűlési határozat szellemében készült, amelyik hosszabb távra előretekintve megszabja a társadalombiztosítás rendszerének a változási irányait. Mint ahogyan emlékeznek erre képviselőtársaim, az országgyűlési határozattervezetet a Ház magas arányban, több mint kétharmados többséggel hagyta jóvá. Ez a konszenzus nem jellemezte a bizottsági vitát. Előrevetült annak árnyéka, hogy bár a Ház túlnyomó többsége egyetértett a társadalombiztosítási költségvetés egyensúlyának lakossági és munkaadói terhelések révén történő növelésével, abban már koránt sincs egyetértés, hogy a tehernövekedés milyen módon történjen. Vannak, akik ezt a lakossági vagy társasági adók növelése révén, azaz költségvetési forrásból képzelik el, vannak, akik differenciálatlanul terhelve, járulékkulcs-növelés nélkül, vannak, akik a szolidaritás fenntartásával, a járulékkulcs növelése révén.
A törvényjavaslat nagyobb részéről nem volt vita, a bizottság valamennyi tagja átérezte, hogy a Társadalombiztosítási Alap két részre, nyugdíjbiztosítási és betegbiztosítási alapra történő szétválasztása elkerülhetetlen. Abban is egyetértés volt, hogy vannak olyan ellátások, amelyeket hosszabb távon nem célszerű a társadalombiztosítás keretében tartani.
A bizottsági vita elsősorban a betegszabadság bevezetése körül zajlott. A legvitatottabb pont az volt, hogy a munkáltatóknak, amellett, hogy viselniük kellene dolgozóik betegszabadság alatt kifizetett járandóságait, maximum 25 napig, fizetniük kellene a betegszabadság alatt a társadalombiztosítási járulékot is. Ez mintegy 20 milliárd forint bevételt jelentene a társadalombiztosítás számára, 14 milliárd forintot a megtakarított táppénz és 6 milliárd forintot a betegszabadság idején kifizetett járandóságokra vetített társadalombiztosítási járulék fedezne.
A bizottsági vitán úgy tűnt, hogy arra még nem készültek kormányzati számítások, hogy a válságágazatok – bányászat, kohászat – helyzetét egyértelműen súlyosbító törvénytervezet hatását milyen más intézkedésekkel ellensúlyoznák. Mint ismeretes, a bányászatban, kohászatban, nehézvegyiparban 10% feletti a táppénzesek aránya, míg a közigazgatásban, oktatásban 2–3%, a gépiparban, kereskedelemben 5–6%-os. Ha az alacsony táppénzarányú ágazatok nem vállalnak szolidaritást az életre veszélyesebb, munkahelyi ártalmakkal is veszélyeztetett ágazatok dolgozóival, akkor a mai válságos helyzetben lévő ágazatok helyzete tovább súlyosbodik.
A bizottsági vita idején még nem tudhattunk arról, hogy az Érdekegyeztető Tanács ülésén a Kormány elfogadta a társadalombiztosítási járulékkulcs harmadfél százalékkal történő általános emelését, azaz elfogadta a dolgozói szolidaritás további fenntartását a munkahelyi ártalmak, munkahelyi betegségek tekintetében.
A bizottság hosszas vita után 8 "igen" szavazattal a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tekintette 3 tartózkodás és 3 ellenszavazat ellenében. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me