KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat határozathozatalának megkezdése előtt a javaslatról folytatott általános és részletes vitában elhangzottakkal, valamint a benyújtott javaslatokkal kapcsolatban a következő összefoglaló megjegyzéseket szeretném tenni.
Elöljáróban köszönetet szeretnék mondani mindazon képviselőknek, akik akár az adózói autonómia védelmében, akár az adózói egyenlőség biztosítása érdekében szükséges hatósági eszközrendszer bővítését támogatva részt vettek a vitában, vagy módosító idnítványaikban előterjesztett javaslataikkal kívántak javítani a szabályozáson.
Ahogyan azt a törvényjavaslat előterjesztésekor is elmondtam, a módosításnak több indoka van. Várható volt, hogy a vita nem azokon a pontokon lesz éles, ahol a törvény az adótörvények, illetőleg a számviteli törvény szabályaihoz kíván igazodni, és nem is az egységes jogértelmezést célzó pontosító szabályokat vitatják majd a legtöbben. A vita az adóhatóság informáltságát javító intézkedések és a jogsértő magatartások szankciói körül éleződött ki.
Tisztelt Országgyűlés! A vitában elhangzottakra reagálva, remélem, néhány aggály eloszlatására is alkalmam lesz. Nézzük először a vagyonnyilatkozatot!
A vagyonnyilatkozat nem adóbevallás, semmiféle adókötelezettséget nem keletkeztet. Azok, akik adókötelezettségeiket rendszeresen és az előírásoknak megfelelően teljesítik, a nyilatkozat kitöltése után, ennek kapcsán, nem is találkoznak az adóhatósággal. A vagyonnyilatkozat, lényegét tekintve, egy fénykép, amely az adott időpillanatban tükrözi vagyoni helyzetünket. Az izgalmas kérdés tehát nem elsősorban az, hogy az állampolgárnak most milyen a vagyoni helyzete, hanem az, hogy a későbbiek során hogyan változik. A változás nyomon követése azonban lehetetlen az induló helyzet ismerete nélkül. Az adóhatóság tehát nem cél nélkül gyűjtögeti az információkat, hanem – a módosító indítványoknak megfelelően – kizárólag a jövedelem ellenőrzéséhez. Teljeskörűségre pedig – az ésszerűség határain belül – éppen azért van szükség, mert enélkül a jövedelemadó ellenőrzésére alkalmatlan lenne a rendszer.
Felvetődött a vita során, hogy a készpénz maradjon el, a takarékbetétről ne kelljen nyilatkozni – és megfordítva. Kétségtelen, hogy több millió forintos készpénz csalárd bejelentése látszólag bianco csekk egy későbbi vagyongyarapodás előzetes igazolására. Először is, a 200 ezer forintos határ a hazai viszonyok között már olyan összeg, ami fölött nem szokás a ládafiában pénzt tárolni. Másodszor: a nyilatkozónak számolnia kell azzal is, hogy a pénz meglétét az adóhatóság ellenőrzi. Ha pedig a tényleges vizsgálatkor az adózó arra hivatkozik, hogy a pénz már nincs meg, akkor annak elköltése nyilván nyomon követhető.
Egyébként sem egy-két százezer forintos adókülönbözet feltárására találták ki a vagyonosodási ellenőrzést, hanem nagyságrenddel nagyobb adóvisszaélések felderítésére.
A részletes vitában is elhangzott Palotás úr részéről, hogy a takarékbetétkönyv titkosságát a javaslat közvetve feloldja. Erről szó sincs! Ezzel akkor lehetne támadni a Kormányt, ha a takarékbetétről, devizaszámláról a nyilatkozat kötelező lenne – de nem kötelező. Ilyen javaslatokat – bár felmerültek – a Kormány nem támogat. A takarékbetétről azonban az adózó nyilatkozhat, és annak meglétét igazoltathatja a pénzintézettel. Ezzel megelőzheti a későbbi, nehézkes bizonyítást. Természetesen nem akárkinek teszi meg ezt a nyilatkozatot az adózó, hanem az adóhatóságnak, amelyet viszont a banktitoknál is szigorúbb adótitoktartási kötelezettség terhel.
A vagyonnyilatkozat kapcsán aggódó képviselők fölvetették, hogy a Kormány részére adott felhatalmazás – mely szerint a nyilatkozattétel időpontját a Kormány írhatja elő – szintén alkotmányossági viták forrása lehet. Nézetünk ebben a kérdésben nem egyezik. a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség ugyanis a törvénnyel együtt lesz hatályos, a benyújtás konkrét időpontjának megállapítása nem lépteti hatályba a kötelezettséget, csak a törvény rendelkezéseit hajtja végre.
Az adózás rendjének szabályozása során a legtöbb kiritika a pénzintézetekről szóló törvény módosítási szándékát érte. Egyesek a banktitok feloldását kifogásolták. A pénzintézeti törvény vitái során a képviselők a banki tevékenységre összpontosítottak. Az adózók üzleti bankszámláinak hermetikus elzárása az adóhatóság elől azonban olyan kontroll-lehetőségtől fosztja meg az adóhatóságot, amit az üzleti könyvek és a tényleges pénzmozgások egybevetése jelenthet. Nem korlátlan adóhatósági beavatkozásról van szó, amikor az A változat elfogadását javasoljuk; ez ugyanis a lakossági betéteket nem érinti, hanem a korrekt ellenőrzés feltételeit teszi lehetővé. Ennek hiányában ugyanis csak jól felkészült könyvelők kérdése az adókijátszás.
Ennél a kérdésnél, úgy érzem, ismét utalni kell arra, hogy az adóhatóság titoktartási kötelezettsége felértékelődik. Ezt felismerve, a Kormány támogatja azokat a módosításokat, amelyek ennek lazítását ellenzik. Úgy vélem, ennek ismételt megfontolása nem tisztességtelen ajánlat.
Tisztelt Országgyűlés! Végezetül a Kormány javaslata védelmében szokatlan módon egy ellenzéki képviselő, a költségvetési bizottság elnöke, Soós Károly Attila úr gondolataira hivatkozom: az egyik adózónak nyújtott indokolatlan kedvezményt az adózó társadalom többi részének kell megfizetnie.
Önök természetesen mérlegelhetik az adóhatósági eszközök bővítésének szükségességét, de a tisztességesen adózó társadalom, azaz a lakosság döntő többsége érdekében nem javaslom az adókijátszók indokolatlan védelmét. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me