KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Óriási élvezettel hallgatom ezt a sziporkázó vitát… (Közbeszólás a bal oldalról: Soha ne élvezz nagyobbat! Derültség.) Természetesen mindig, ha költségvetésről van szó, a pénzügyminiszter a felelős. Ez nem egy kérdés. Ha Orbán Viktor úr ezért tette fel a kérdést, akkor … (Dr. Orbán Viktor közbeszól.) … Dehogyisnem! De most magánvitát… Ez a vitastílus nagyon érdekes egyébként, ugyanúgy, ahogy a bizottságban is így megy.
Tehát a pénzügyminiszter felelős a költségvetésért. Ha késett, akkor nem időben készítette elő – az egy más kérdés, hogy a Kormány nevében nyújtja be. Ez egy.
A második: néhány apróságra szeretném felhívni a figyelmüket, ami nem ügyrend – de hát, itt politizáltak.
Egy: elfogadták az adótörvényeket, és ezzel meg vannak határozva a költségvetés bevételei. Kettő: azt az irányelvet, amit lehetett volna tanulmányozni bőségesen, mert minden benne volt… (Közbeszólások.) … Jó! A gazdaság működőképességével kapcsolatban a feltételrendszerrel és a költségvetés általános lehetőségeivel – nem azzal, hogy a köztársasági elnök reprezentációja sok-e vagy kevés, mert ez egy nagy alkotmányos kérdés… (Zaj.) Ezt tehát lehetett volna mind tanulmányozni és ebből megítélni, hogy a gazdaság működőképes vagy nem.
Az irányelvek határozatában az szerepel, hogy 60–80 milliárd forint lehet a költségvetés hiánya. Ha megvan a bevétel, akkor számítógép nélkül és ilyen automatikus indítványok nélkül össze lehet adni – annyi a kiadás. Ha a kiadást tovább tetszik méltóztatni megnézni, akkor annak megvannak a determinációi: mennyi az államadósságra, mennyi a családi pótlékra stb., stb. Én tehát nem azt mondtam, hogy nincs mozgástér a költségvetésben. Nem sok van. Ezt kell mérlegelni, és ezen valószínűleg nem segít az, hogy olyan indítványok sorozatáról kell tárgyalni, amelyeknek se indoklásuk nincs, se közgazdasági alapjuk nincs, semmijük nincs – csak szórakozásból születtek. (Nagy taps a jobb oldalon és középen. – Közbekiáltások: Így van!)
Végül a gazdaság működőképessége nem azon múlik, hogy a költségvetés kiadási struktrúrája és szerkezete hogyan alakul, mert – hála a jó Istennek – már nincs olyan óriási szerepe a gazdaságban a költségvetésnek, hanem azon múlik, hogy az általános gazdasági és nemzetközi feltételek és működési lehetőségek hogyan alakulnak. Ezt pedig nagymértékben befolyásolja az – ezt a mesét nekem senki ne mondja el! –, hogy Magyarországot az első helyen úgy ítélik meg, hogy van-e költségvetése vagy nincs. Ezzel nem kérem, hogy legyen, mert nem akarok kompromisszumot kötni – mert így nem lehet. (Taps a jobb oldalon.)
Aki tehát a költségvetés lehetséges mozgásterét túldimenzionálja módosító indítványaival, és sportot űz abból, hogy a módosító módosítóját is már előkészítették számítógépen, az veszélyezteti az ország működőképességét… (taps a jobb oldalról) … még akkor is, ha ötödször ismerem el, hogy két hét késéssel adtuk be a költségvetést. De most már volt 30 nap arra, hogy… Tudom, hogy 3 ezer oldal – de a fő számok, a fő fejezetek nem tesznek ki 3 ezer oldalt, azt meg lehet érteni és meg lehet tanulni, ha az ember veszi a fáradságot. (Közbeszólások a bal oldalról.)
Tehát azt szerettem volna mondani, hogy lehet ezt az ügyrendi vitát folytatni, természetesen a Háznak vannak szabályai, és azokat be kell tartani – de teljesen értelmetlen magáról az ügyrendről beszélni, hogyha a tartalmi kérdésekben ilyen magatartás nyilvánul meg. Köszönöm. (Nagy taps a jobb oldalon és középen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me