PALOTÁS JÁNOS (MDF)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (MDF)
PALOTÁS JÁNOS (MDF) Köszönöm elnök úrnak is és képviselőtársamnak is. Tényleg két perc. Pontosítani szeretném én is a miniszter urat, a betegszabadság intézményrendszere jelenlegi formájában eddig nem működött és nem létezik. A jelenlegi gyakorlat igen jelentős különbség a beterjesztéssel szemben, többek között a munkavállaló védelme oldaláról. Így az első három nap táppénzét a munkavállaló a társadalombiztosítástól kapja meg, mindenképpen megkapja, és majd a társadalombiztosítás visszaterheli a munkáltatóra.
Ezzel szemben az a három nap, amit itt most arányosítunk, hogy évente háromszor-négyszer fordul elő egy-egy munkavállalónál…, énnekem egyetlen munkavállalómnál sem fordul elő három-négyszer, mert ezt legfeljebb egyszer próbálhatta volna meg egy éven belül… (Dr. Kis Gyula tapsol.) De ez az arányosított három-négy alkalmas három nappal szemben, ami tíz napként szerepel, szeretném elmondani, itt azért elhangzott a vitában, hogy ellentétben a mai gyakorlattal, ez munkabérként jelenik meg, azaz annak a tíz napnak a bére, miután járulékköteles mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldaláról, mintegy 16-17 napnak felel meg.
Tehát ezt a tíz napot nem lehet összehasonlítani két-három vagy négy alkalommal levő három nappal, ami egymást a miniszter úr szerint kiütné, hiszen ez eleve 16-17 nap. Úgyhogy én azt hiszem, az intézményrendszer bevezetése új dolog, ebben szeretném pontosítani. A munkavállaló szempontjából is biztosan rossz, hiszen nem kapja meg garantáltan a társadalombiztosítástól, és a munkavállaló egyébként kevesebbet is kap, tehát ezek azért elhangzottak az általános vitában, én nem akarom túl sokszor megismételni, hiszen a maga 75%-ával szemben az itt megkapott esetleges 75%, ami egyébként a bérfejlesztését fogja csökkenteni, tehát a bérfejlesztési lehetőségét, ebből még 10% nyugdíjjárulékot is fog fizetni. Nálam biztosan a bérfejlesztés terhére megy, mert csodákból nem lesznek pénzek. Tehát ha rám van terhelve valami, akkor abból bért tudtam volna növelni, ellenben most betegszabadságot kell fizetni, akkor a bérfejlesztés marad el. Ha ennek ellenkező gyakorlatát valaki ismeri a Kormány jelen levő tagjai közül, kérem, árulják el, hiszen szívesen bevezetjük valamennyien. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me