HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ahogy az előttem szóló képviselőtársaim is hangsúlyozták, a magyar Parlament előtt egy kivételes jogalkotási feladat áll, amikor három törvény keretében a Munka Törvénykönyvével, a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállását rendező törvényekkel fogjuk szabályozni.
A bevezetendő, elkülönült hármas tagoltságú szabályozásnál nélkülözhetetlen, hogy a koncepció áttekinthető legyen, világosak legyenek a fő kontúrok, a fogalmi és intézményi kategóriák.
Az önálló közalkalmazotti törvény kodifikálását éppen a gazdasági szférát szabályozó Munka Törvénykönyvének megalkotása indokolja. Nem feltétlenül kell ezt párhuzamba és összhangba hozni az önkormányzati törvény megalkotásával, ahogyan Deutsch Tamás az előbb említette.
A gazdaságban egyre inkább de iure egymásnak mellérendelt felek alkuviszonyai, kollektív megállapodásai és a gazdasági teljesítménytől erősen függő bérezés játsszák a főszerepet, ezek működtetését a költségvetési intézmények esetében nehéz lenne elképzelni. E szervek pénzügyi kondíciói ugyanis a költsévetésükről is rendelkezni jogosult közhatalmi testületek döntésétől függ.
Ha a tervezet által javasolt megoldást követjük, akkor kiderül, hogy az állam vagy az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv e státusza, és nem az ellátott közfunkció jellege határolja be a törvény hatályát.
Ehhez a helyzethez igazodik a továbbiakban a közalkalmazottak feladat- és hatásköre, valamint felelőssége.
A köztisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel szemben a Munka Törvénykönyvének szabályai a közalkalmazottaknál általános háttérszabályként jelennek meg a törvény szabályozási körébe nem vont kérdésekben. Ezzel kapcsolatban hangsúlyoznunk kell, hogy ez nem a munka világának megkettőzése, hanem ez a megoldás képes megakadályozni a joganyag indokolatlan megkettőzését.
A törvény annál fogva, hogy tevékenységük jellegénél fogva széles körben igen különböző közszolgáltatásokat nyújtó szervek alkalmazottainak szolgálati viszonyát öleli fel, szükségképpen keretszerű, és tudatosan kell hogy kapukat nyisson a további ágazati szintű szabályozásnak, és az egyes szolgálati helyeken a kollektív szerződéseknek és a közalkalmazotti szabályzatnak.
Itt szeretném megjegyezni, hogy az ágazati miniszterek szakmai szintű szabályozása nem föltétlenül azt jelenti, hogy a munkáltatói és fenntartói jogokat gyakorló önkormányzat irányítási jogaiba fog beavatkozni, a szakmai specialitásoknak és eltéréseknek helyt adó szabályozásokat jelent. Ez a többlépcsős szabályozási struktúra a rugalmasság és a speciális megoldások előnyét nyújtja, de azt is látni kell, hogy a diszharmónia veszélyével is járhat. Mivel a közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdéseket egyes ágazatok esetében külön törvények is rendezhetik, akár e törvény szabályaitól eltérően is, a gyakorlati alkalmazás tekintetében tehát igen sok bizonytalansági tényező is van. Például a törvény indokolásából tudható meg, egyetértve az előttem szóló Magyar Bálinttal, hogy a fegyveres testületek polgári állományú dolgozói is a törvény hatálya alá fognak kerülni. Abban a tekintetben azonban nem oszthatom a véleményét, hogy a polgármesteri hivatalok köztisztviselőire is kiterjedhet akár a törvénynek a hatálya, hiszen ha egy másik törvény – mint a köztisztviselői törvény – szervi hatálya egyértelműen és pontosan meghatározza a szervi hatály kiterjesztését ezekre a szervezetekre, akkor nem feltétlenül kell ebben a törvényben keresni a rájuk vonatkozó hatályt. Az olyan nagy ágazatoknak, mint például a Magyar Államvasutaknak a dolgozói pedig a Munka Törvénykönyve alá fognak tartozni, ami megint csak nem derül ki a törvény normaszövegéből.
Itt kell megjegyeznünk, hogy tisztázásra szorul az a kérdés, hogy valójában mit értünk közszolgálaton. A problémára a hazai igazgatástudomány sem adott a mai napig egyértelmű választ. Senkitől nem kaptunk tisztázó definíciót. A köztisztviselők helyzetét külön törvény fogja rendezni, de a közigazgatási és más közszolgálatást megvalósító szervek szabályozásbeli különválasztása mesterséges, az ebbe a kategóriába tartozó munkáltatók pozíciói a munkaügyi kapcsolatokban a legfőbb lényegi kérdésben azonosak.
Véleményünk szerint az optimális megoldásnak majdan duálissá kell válnia, kellő idő és tapasztalat birtokában a Munka Törvénykönyve mellett a tágabb értelemben vett közszolgálatra egyetlen, de kellően differenciált törvényt kell hozni.
Nagyon fontos hangsúlyozni, azon közalkalmazotti dolgozók helyzetére gondolva, akiknek munkahelyét a későbbiekben privatizálják vagy az ellátott közfeladatot nem költségvetési szerv veszi át, hogy ők kikerülnek a védettebb közalkalmazotti körből. Így a privatizált önkormányzati mozi, a gázművek dolgozói vagy az egyházi fenntartású iskolák tanárai helyzetére a közalkalmazotti törvény többletgaranciái nem fognak kiterjedni. Viszont azt is látni kell, hogyha ezután újra költségvetésből finanszírozott intézménynél helyezkednek el az említett dolgozók, s az előző munkaviszonyban töltött időben képesítésüknek megfelelően voltak foglalkoztatva, akkor ezt az időt újbóli besorolásuknál figyelembe veszik.
A törvényjavaslat tekintetbe veszi a közalkalmazotti jogviszony sajátosságait a kinevezésnél, amely határozatlan időre jön létre, s jogszabályok fogják megszabni az alkalmazás feltételeit, s a jogviszony létesítése előtt, a reménybeli közalkalmazottnak csak abban a kérdésben kell döntenie, hogy elfogadja-e a felkínált álláshelyet vagy sem.
Ugyancsak érvényesül az a specifikum is, hogy jóval kötöttebbek a munkaadó lehetőségei a jogviszony megszüntetésére, mint a Munka Törvénykönyvénél. Kedvezőbbek a végkielégítésre irányadó mértékek is, de meg kell jegyezni, hogy a Munka Törvénykönyvénél a kollektív szerződésben eltérhetnek az általános mércétől.
A közalkalmazottak jogállásának is lelke, lényege a besorolási és fizetési osztályok rendszere. A kinevezéskor eltérő súllyal esik tekintetbe az egyformán kinevezett orvos, pedagógus vagy fűtő, illetve a fénymásoló gép kezelője. A képzettség, a kvalifikáció minden tekintetben meghatározóvá válik. A besorolási és illetményi rendszer megoldásai jóval rugalmasabbak, lazábban kezelhetők, mint például a köztisztviselők hasonló elveken nyugvó rendszere, és kevésbé hasonlít egyfajta szamárlétrára.
Az automatikus és garantált előrejutás feltétlenül pozitív eleme ennek a rendszernek. Viszont itt is feszültséget eredményezhet az, hogy az illetményi minimumok kötelező erejű alkalmazása időben kitolódik 1994 januárjáig, viszont a minősítési rendszer például azonnal életbe lép, s így könnyen a követel oldal felé billenhet el a mérleg.
Nem kívánok részletesen belemenni abba a kérdésbe, hogy a szakszervezeteknek a közintézményen belül milyen jogosítványok adhatók és milyen terjedelemben. Az erre javasolt szabályok kissé bonyolultnak tűnnek, kérdés, hogyan fognak realizálódni a gyakorlatban.
Kiemelendő mégis a szakszervezeti szerveknek az az igénye, hogy normatív erejű kollektív megállapodások kötését igényelték – akár egyetértési joguk fenntartásával is – az önkormányzatokkal és az egyes ágazati miniszterekkel.
Ahogyan Schamschula államtitkár úr is leszögezte az expozéjában, a közalkalmazotti viszonyok tekintetében a részletes garanciákat az állami jogszabályok és nem a miniszterek és nem az önkormányzatok, vagy a miniszter és a szakszervezetek egyezkedése biztosítja. A nemzetközi munkaügyi szervezet cikkelyei szerint is kollektív szerződést munkaadók és munkaadói szervezetek, valamint dolgozók szervezetei között lehet alkalmazni. Esetünkben sem a miniszter, sem az önkormányzati képviselő-testület nem minősül munkaadónak egy helyi költségvetési intézmény tekintetében, ezért a normatív ágazati szintű szabályozásoknál az egyetértési jog fenntartása vagy kikötése nem realizálható.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat néhány helyen kétségkívül pontosításra szorul, világosabb, tisztább és kategorikusabb megfogalmazások javíthatnak a gyengébb pontokon. A Munka Törvénykönyvével együtt elfogadva a törvényjavaslat nagy lépést tenne előre abban a tekintetben, hogy a közalkalmazotti pályákon fokozatosan egy minőségi szelekciót indítana el a korábban gyakorta megszokott kontraszelekcióval szemben. Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me