GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Én már többeknek javasoltam, kormánypárti frakcióvezetőknek is, hogy ezt a törvényt minél előbb tűzzük napirendre, ugyanis, véleményem szerint, ennek a törvénynek a mielőbbi megtárgyalása és elfogadása egyrészt alkotmányjogi, másrészt gazdasági szempontokból szükséges. A FIDESZ ugyan elvetette és még ma is elveti a kárpótlásnak, mármint a vagyoni jogokat érintő sérelmeknek azt a kárpótlási módját, amit a kárpótlási törvényben megismerhettünk, viszont az Alkotmánybíróságnak a legelső kárpótlási törvénnyel kapcsolatos határozata miatt szükségesnek látjuk, hogy ezt a törvényt most megtárgyaljuk. Ugyanakkor szeretném elmondani azt: nem teljesen értjük, hogy ezeknek a sérelmeknek az orvoslására, amelyekről ez a törvény szól, miért nem kerülhetett volna sor a legelső kárpótlási törvényben. Szauter Rudolf képviselőtársam még akkor, amikor a kárpótlási törvényt vitattuk, ennek érdekében fel is szólalt – akkor egyébként nagyon szimpatikusan.
Az Alkotmánybíróság határozata szerint ugyanis alkotmányellenes lett volna az, hogyha a kárpótlás során nem gondoskodunk a '49 előtti jogsértések orvoslásáról. Az Alkotmánybíróság határozata egyébként azt is kimondta, hogy a kárpótlási törvényben meg kell állapítani egy legkésőbbi időpontot, ameddig a kárpótlás második üteméről szóló törvényt elfogadjuk, hiszen, hogyha nincs egy biztos határidő, akkor valójában kétséges, hogy lesz-e valamikor a kárpótlásnak második üteme. A Kormány előterjesztésére ez az időpont november 30-a volt a kárpótlási törvényben, azonban a Kormány vélhetően meggondolta magát később, ugyanis, nagyon rutinosan, úgy terjesztette be ezt a most tárgyalt törvényt, hogy azt csupán december 2-án tudta az Országgyűlés napirendjére tűzni. Ennek a következménye – mármint a Kormány magatartásának – az volt, hogy az Országgyűlés tulajdonképpen a mulasztásos alkotmánysértést valósította meg.
Tisztelt Országgyűlés! Mind a mulasztásos alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében, mind pedig a gazdasági okok miatt, amelyek a kárpótlás minél előbbi lezárulásában, illetve befejezésében nyilvánulnak meg, illetve az e törvénytervezet által érintett személyek érdekében, a FIDESZ támogatja a törvény minél előbbi elfogadását – szerintünk ez az ország érdeke is –, viszont magát a törvényjavaslatot, a kárpótlás gondolatának elvetése miatt, nem tudjuk támogatni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me