MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. És hogy pontosítsak, három miniszterre volt címezve az interpellációm: a munkaügyi, a pénzügyi és a népjóléti tárcának a vezetőjéhez.
A munkanélküliség 1992-ben kialakuló drámai helyzete kapcsán az alábbi kérdéseket intézem a miniszter urakhoz:
1. Mi tekinthető a Munkaügyi Minisztérium 1992. évi hiteles és hivatalos munkanélküliségi prognózisának, illetve politikai vagy szakmai hibának ítélik-e a költségvetésnek a 15%-ra épülő irányszámait?
2. Mennyi költségvetési pluszkiadásra számítanak az idei év szolidaritási alapjának hiánypótlására, illetve akarják-e emelni menet közben a most megemelt szolidaritási járulékokat, vagy szigorítani az ellátásokon?
3. Hogyan és milyen mértékben befolyásolja a vártnál, mondjuk, 20–25 milliárd forinttal nagyobb költségvetési kiadás az ez évi várható inflációs és életszínvonalat tükröző mutatókat?
4. A foglalkoztatási alap 1 forintnyi kiadása hozzávetőlegesen mennyi kiadáscsökkentést jelent a szolidaritási alapnak?
5. Mikor és milyen forrásból kívánja a Kormány kialakítani a munkanélküli ellátásból kiesők részére a szociális segélyrendszert, illetve hány főre van méretezve ez az ellátás a '92-es évben?
Végül 6. Az ez évi munkanélküliség drámai növekedése esetén kíván-e a Kormány új magatartást és kezelési módot alkalmazni?
Most előzetes információim alapján ezen az ülésen nem fogok választ kapni, amit több oldalról is kifogásolok.
Az egyik kifogásom az, hogy a kérdéseimet jó részben megtettem már a költségvetési vitában, amikor szintén nem kaptam választ. Azóta egy hónap eltelt.
Második: úgy ítélem meg, hogy a miniszter, illetve a miniszter helyettese, két személyben értve, különösen, hogyha három minisztériumról van szó, nem teheti meg azt – és ez a Parlament semmibevétele –, hogyha nem tartózkodik az interpellációs napokon a Parlamentben, és nem ad választ a parlamenti képviselőknek fontosabbnál fontosabb problémáiknál.
A harmadik pedig, amit már szintén említettem, hogy három minisztériumhoz volt feltéve a kérdés. Nem tudom megérteni, hogy a három minisztérium egymás között nem tudott találni egyet, amelynek az illetékes szakembere választ tudott volna adni a kérdéseimre.
A többi ellenvetésemet nem akarom elmondani, és várom miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me