GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A képviselő úr kérdéseinek megválaszolása előtt szükséges tájékoztatni önöket, hogy az 1991. év a cukorrépa-termelés, -feldolgozás vonatkozásában rendkívülinek tekinthető. Az ágazat eddigi történetében még sohasem tapasztalt nagy vetésterületen, 160 ezer hektáron vetettek el a mezőgazdasági üzemek, vállalkozók, kistermelők cukorrépát, ami az előző évinél – ami 131 ezer hektár volt – 23%-kal több. Kérem, most mondom, a cukorrépa-termelés, -termeltetés, a cukorrépa-feldolgozás rendkívül jó üzlet volt az elmúlt években, tehát nem akarom a termelőket ilyen szempontból túltermeléssel hibáztatni. (Közbeszólás: Minek volt a szerződés?) Nem volt még, majd mindjárt mondom. A cukorrépatermés termésátlaga is kedvezően alakult, közel 40 tonna hektáronként. S mindezek következtében 6 millió tonna cukorrépa-mennyiség termett 1991-ben, kétmillió tonnával több, mint 1990-ben, tehát ez megint egy 23%-os plusztermelés.
A termést adó termő-vető területből a cukorgyárak 145 ezer hektáron termelt répa átvételére kötöttek szerződést, és itt a válaszom.
Meg kell állapítanunk, hogy a mezőgazdaság és a feldolgozóipar részéről megnyilvánult termelési kedv növekedéséhez több tényező járult hozzá. Az 1990. évi aszályos időjárás miatt alacsony répatermés – 35 tonna/hektár – következtében az országosan alacsony cukorkészlet. A cukor szabadpiaci árának 1990. évi jelentős emelkedése által keltett kedvező exportremények, valamint az előzőekkel összefüggésben az a tény, hogy a cukorgyárak a cukorrépa árát 18–40%-os, átlagosan 27%-os mértékben növelték. A túltermelési gondokat fokozta, hogy a jugoszláviai bérfeldolgozásra tervezett vetésterület felett is termeltek cukorrépát.
Rendkívüli évnek tekinthető a múlt év az időjárási körülmények vonatkozásában is, hiszen az október, november havi összes lehullott csapadék a 30 éves átlaghoz képest, ami 96 mm volt, az ország területének mintegy felén 150 mm körül alakult. Ez a répatermelő mezőgazdasági üzemekben rendkívül megnehezítette a betakarítási munkákat, amihez ráadásul hozzájárultak a december eleji erős fagyok.
Rá kell mutatnunk arra is, hogy az időjárási körülmények a feldolgozóipart is érzékenyen érintették, ugyanis a répa felszedése – az előzőek miatt – elmaradt a kívánatos ütemtől. Ezért több cukorgyár a feldolgozási kampányban 5–11 napos leállásra kényszerült, tehát leállásra a fő időszak alatt, ilyen volt a kabai, selypi, sarkadi, szerencsi cukorgyár, illetve időszakosan 70–80%-os kapacitáskihasználással működtek, például a szolnoki cukorgyár.
Bizonyára önök előtt is ismert, hogy az élelmiszeriparon belül a privatizáció a legnagyobb mértékben a cukoriparban zajlott le, és erre hivatkozott Mizsei képviselő úr is. Kétségtelen az is, hogy a cukorgyárak a privatizációt megelőzően igyekeztek vonzóvá tenni magukat a minél nagyobb leszerződött területtel. Nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a korábbi volt NDK- és szovjet piacokra az addig nagy volumenben szállított magas cukorigényű dzsem- és befőttkivitel visszaesett. A belföldi cukorfogyasztás pedig az előző évben lezajlott lakossági felvásárlás tartalékainak felhasználásával csökkent. Ugyancsak csökkent a cukorfogyasztás – bizonyára emlékeznek képviselő urak – a szőlőtermelés, illetve a borfeldolgozás területén bevezetett kormányzati intézkedések következtében is. Előzőek miatt jelentős túlkínálat alakult ki cukorrépából és cukorból.
A cukor szabadpiaci ára 270–280 dollár/tonna körüli árra csökkent, így a jóval magasabb hazai önköltség miatt jelentős támogatás nélkül nem is exportálható. Mindezt súlyosbította az a tény, hogy a jugoszláviai bérfeldolgozásra tervezett vetésterületből több ezer hektáron maradt répa a földben, a jugoszláv betakarító gépek részbeni beérkezése, illetve a kinti feldolgozó kapacitások csökkentése miatt. Bizonyára tudják a képviselő urak, hogy a pélmonostori, eszéki cukorgyárakat a szerbek egyszerűen szétlőtték.
Rátérve a képviselő urak konkrét kérdéseire: sajnos, tudomásom van arról, hogy a 15 350 hektár cukorrépa befagyott a földbe. A földben maradt, megfagyott, majd fölengedett cukorrépa cukortartalmának lebomlásával összefüggő, a képviselő úr által kifejtett szakmai véleményt helytállónak tartom. Egyetértek képviselő urak azon véleményével is, ha a vertikumban valamelyik fél szerződést szeg, gazdasági erőfölényével visszaélve jogsértést követ el, azt megfelelően szankcionálja a Gazdasági Versenyhivatal. Ez a szolnoki cukorgyár esetében be is következett, gazdasági bírság fizetésére kötelezték.
Tájékoztatom önöket továbbá, hogy ugyanakkor másik cukorgyár ellen vizsgálat folyik, szerződéskötéstől való indokolatlan elzárkózás miatt. A "Kapos" Cukor Részvénytársaságról van szó. Fel kell hívnom a figyelmet továbbá arra is, hogy a szerződésszegőkkel szemben peres úton jogorvoslati lehetősége van bármely gazdálkodó szervezetnek.
Szeretném tájékoztatni a képviselő urakat a megtett intézkedésekről. 1992. január elején a tárca áttekintette az egész cukorvertikum helyzetét. A mezőgazdasági üzemeknél földben maradt cukorrépa, a jugoszláviai háborús viszonyok, illetve a hazai szükségletet meghaladó cukormennyiség miatt kialakult feszültségek pénzügyi rendezésének lehetőségét átnéztük. Erről előterjesztés készült az agrárpiaci rendtartás koordináló bizottság részére, melynek állásfoglalása szerint az időjárási körülmények, a jugoszláv háborús viszonyok következtében felmerült veszteségek pénzügyi rendezésére a már korábban odaítélt ellentételezésen túl – ez sajnos csak 50 millió forint volt – további intervenciós támogatásra sajnos nem látott lehetőséget. El kellett dönteni, hogy a jugoszláv bérfeldolgozásnál keletkezett károk mérséklésére, a földben maradt répa miatti veszteségek ellentételezésére vagy a cukorfelesleg levezetésére tegyünk pénzügyi intézkedéseket. A bizottság az utóbbi, a cukorexport ösztönzése mellett foglalt állást. Mert ily módon szélesebb kört érintve a cukoripar nem válik teljesen fizetésképtelenné mezőgazdasági partnereinél az egyébként veszteséges cukorkivitellel. Egyébként a cukornak a világpiaci ára – most is hangsúlyozom – lényegesen alacsonyabb, mint a magyar előállítási költségek. Tehát, ha mi cukrot akarunk exportálni, ahhoz az agrárpiaci rendtartást, illetve a rendelkezésünkre álló szubvencióból lényeges forintmennyiséget kell mellérendelni.
Én azt javaslom a képviselő úrnak, illetve a termelőknek, hogy a polgári perrendtartás keretében érvényesítsék követeléseiket a cukorgyárral szemben, ha erre szükség van. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me