MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt földművelésügyi Miniszter Úr! Van-e tudomása a miniszter úrnak arról, hogy az országban a múlt év december 31-i adatok szerint országosan 15 351 hektár cukorrépa fagyott bele a földbe? A Mátravidéki Cukorgyárak Rt termeltetési körzetéhez tartozó üzemében 1736 hektáron, a Szolnoki Cukorgyár Részvénytársaság körzetéhez tartozó üzemekben pedig 1310 hektáron maradt betakarítatlan a termés. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében keletkezett közvetlen veszteség, illetve az árbevétel-kiesés 250 millió forintra tehető.
Különösen fájdalmasan érinti ez a dolog a jászapáti pedagógusokat, akik fejenként körülbelül 6-7 ezer forint művelési költséget fizettek be a tsz-nek, egész nyáron dolgoztak, s most csak a ráfizetésük maradt.
Nézzük az okokat!
A cukorgyárak a korábbi évekhez viszonyítva 20–30 %-kal emelték az 1991-re szerződött területet. A cél: több cukor, több nyereség. A privatizált gyárak új tulajdonosai felrúgták az elmúlt évtizedek gyakorlatát az alábbiak szerint.
A szerződés szerint a gyár a termelővel köteles írásban megállapodni a napi cukorrépa-mennyiség átadásáról. A cukorgyárak a vetés és a művelési munkálatok elvégzése után 15–18 %-os árcsökkentési ajánlattal éltek. Azok a termelők, akik ezt az ajánlatot nem fogadták el, szeptember 1-jétől október 20-áig nem kaptak betakarítási ütemtervet. Az árcsökkentés egyébként 180 millió forinttal károsította meg a termelőket.
A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának határozata szerint a cukorgyárak jogsértést követtek el, mert előfölényükkel visszaéltek. A gyár teljesen önkényesen adott lehetőséget a szállításra. Nem volt hajlandó vállalni azt a veszteséget, ami azáltal állott volna elő, hogy a kiszedett répa feldolgozatlanul veszíti a cukortartalmát. A sejtek lélegzenek, ezáltal cukrot égetnek el.
Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert sokan azt mondják: miért nem szedte ki és miért nem vermelte vagy tárolta a termelő a répát? Hát azért, mert a gyár ragaszkodott ahhoz, hogy előre a fenti okok miatt nem szedhetik ki a répát, csak annyit volt szabad kiszedni, amennyit a gyár hajlandó volt fogadni a feldolgozásra.
Most is hangsúlyozom, hogy a korábbi gyakorlat igenis az volt hazánkban, hogy a kiszedett répa prizmában várt arra, hogy beszállítsák, és ezt a gyár nem volt hajlandó átvenni az idén, ha ki is szedte valaki.
Tudomásom szerint voltak olyan ágazatvezetők a tsz-ekben, akik ki akarták szedni az idő javán a répát, sőt még azt is vállalták, hogy prizmába rakva néha megöntözik, hogy ne fonnyadjon, mert a fonnyadás is akadályozója a cukorgyártásnak, de a tsz-elnök nem tudta magát kitenni annak, hogy a gyár megtagadja az ilyen répa átvételét.
Persze a külföldi tőkéseknek fogalmuk sincs a magyar időjárás kiszámíthatatlanságáról.
Azzal sem védekezhet a gyár, hogy csökken a cukor ára. A cukor raktározható. Tehát, ha a gyár vezetője úgy látja, hogy nem tudja a cukrot megfelelő áron értékesíteni, raktározza el, s a következő évben legfeljebb csökkentse a szerződéses területeket. Arra sem hivatkozhat a gyár vezetősége, hogy a répa cukortartalma csökken, ha a kiszedés után nincs azonnal feldolgozva. Ha meghallgatta volna a hazai szakértőket, akkor tudnia kellett volna, hogy október havában Magyarországon, ha az időjárás csapadékosra fordul, előállhat a répa kiszedésének meghiúsulása. Az előre kiszedett és prizmában raktározott répa feldolgozása még akkor is megéri, ha valamelyest veszít a cukortartalmából. A megfagyott répáé már nem.
Egyszóval, jól betette nekünk a kaput a mezőgazdasági termékeket feldolgozó üzemek külföldinek való átadása.
Kérdezzük a miniszter urat: mit tud tenni a károsultak kárpótlása érdekében?
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me