KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Nem kívánom elővételezni a miniszteri záróbeszédet, de esetleg egy olyan momentumot kellene most megemlítenem, ami talán még a korrekció lehetőségét hordja magában.
Gondolok itt dr. Szigethy István és most Schiffer képviselő úr beszédének egy részére is, a terminusokkal kapcsolatosan. Szeretném egyrészt azt tisztázni: amikor arról van szó, hogy esetleg, netán a Kormányra rossz fényt vet az időpontok kijelölése, akkor ez nem teljesen így áll, hogyha a történteket nézzük. Az 1991. évi XII. törvény 7. §-ának b) pontjában az eredeti megbízás úgy szólt, hogy '45 és '63 közötti törvénysértésekkel foglalkozzék ez a beterjesztett joganyag. Mi, a Kormány részéről már egy kiterjesztéssel éltünk abban az esetben, amikor 1944. március 19-e irányába ezt bővítettük.
A további bővítést én a magam részéről – ki tudom jelenteni – elképzelhetőnek tartom, hiszen itt nyilvánvalóan a történelmi események megítéléséről van szó. Arról van szó, hogy valamiféle olyan határpontot kell keresni, ami sajnos, a magyar történelemben nem könnyű. A végpont irányában, azt hiszem, tényleg könnyebb, hiszen a köztársaság kikiáltását, azt hiszem, mindannyian el tudjuk fogadni mint olyan pontot, amikor ténylegesen – ebből a szempontból – egy döntő változás jött létre.
Hogyha pedig a kezdeti határpontban sikerülne valami konszenzust találni, azt én nagyon elfogadhatónak találnám, hiszen egyértelműen le kívánom szögezni, hogy semmiféle sanda politikai szándék nem volt; megpróbáltunk egy megbízásnak megfelelni.
Köszönöm. (Szórványos taps. – Schiffer János és Szigethy István szólásra jelentkezik.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me