NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)
NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt javasoltam, hogy az olimpiai aranyérmesek mellett a világbajnokok is részesüljenek nyugdíjpótlékban. Nagyon röviden szeretném megindokolni, hogy miért.
Egyrészt azért, mert az olimpiai játékokon nem minden sportág vesz részt, sőt vannak olyan sportágak, amelyekben egyes versenyszámok nem szerepelnek az olimpiák műsorán – például a kajakban a hosszútávú versenyszámok –, tehát nincs esélyük olimpiai bajnoknak lenni.
Van egy olyan nézet a képviselőtársak körében, hogy ezek a világbajnokok nagyon jó anyagi körülmények között élnek, ne támogassuk őket. Szeretném ezt a nézetet eloszlatni néhány konkrét példával. Asztali teniszben Kóczián Éva többszörös világbajnok 20 évig sportolt, 37 éves munkaviszony után 11 251 forint nyugdíjból bérlakásban él – nővérével, aki szociális segélyen 5500 forintból él. Gyetvai Elemér többszörös világbajnok 12 788 forintos nyugdíjból él betegen. Atlétikában Csák Ibolya 1936-ban volt olimpiai bajnok magasugrásban. A Pénzverdéből körülbelül 20 évvel ezelőtt ment nyugdíjba, ahol telefonos volt. 8000 forint körüli a nyugdíja, a férje is nyugdíjas, 80 év körüli. Kárpáti Károly – ugyancsak olimpiai bajnok 1936-ban – 13 000 forint nyugdíjat kap, egy idegen állampolgár lakásában lakik, aki fel akarja emelni a lakbért, és számára – miután idegen állampolgár – a lakbér határa a "csillagos ég"! Tehát esély van arra, hogy Kárpáti Károlyt 86 évesen kilakoltatják!
(11.30)
Vívásban Papp Bertalan, Bárány Árpád, Sákovics József, Sákovicsné Dömölki Lívia 13 000 – 13 500 forintos nyugdíjat kapnak. Ökölvívásban Gedó György 8 ezer forintból él gyeden egyedül a kislányával. Nem sorolom tovább. Még az utolsó: Jenei László, kétszeres olimpiai bajnok, Gyarmati Dezsőnek volt a csapattársa, 12 ezer forintos nyugdíjból él, a felesége 7, hetesezer forint nyugdíjat kap.
Ezek után a képviselőtársak döntsék el, hogy milyen morális súlya van annak a javaslatnak, amit beadtam. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me