SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Rövid határozat előtt rövid miniszteri beszéd.
Szeretném megköszönni a képviselőtársak aktív részvételét a törvényjavaslat tárgyalásában. A módosító javaslatok többsége fontos témaköröket érintett, amelyeket az előkészítés során az érintett szakszervezetek és a Kormány részletesen megvizsgált. Vonatkozik ez Borz Miklós képviselő úr javaslataira, amelyek tartalmával lényegében egyetértek.
Az illetékes bizottságok tagjaihoz eljuttatott alapítványi alapító okiratból kitűnik: a kuratórium létre fog hozni egy olyan gazdálkodó szervezetet, és az alapítvány működésében a szociális és gazdálkodási funkciók az ésszerű határig, szervezetileg kettéválnak.
Azzal is egyetértek, hogy az alapítványt az első években az állami költségvetésnek támogatnia kell – ez irányú kormányhatározat is rendelkezésre áll.
Elvi egyetértésem ellenére nem fogom támogatni Borz Miklós képviselő úr javaslatait, mivel azok elfogadásáról nem e törvény keretei között, hanem – mint említettem – az alapító okiratban, illetve a költségvetési törvényben kell rendelkezni.
Az előkészítés során részletesen megvizsgálták azt a javaslatot, melyet Szigethy–Soltész–Havas képviselőtársaim terjesztettek most be, hogy a gyógyüdülést szolgáló ingatlanok ne kerüljenek be az alapítványba. A vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy ennek az ingatlankörnek a kiemelése az alapítvány ellehetetlenüléséhez vezetne, hiszen a legértékesebb, a kereskedelmi forgalomban hasznosítható, és ezáltal a lakosságot alacsony juttatásért üdültetésben részesíteni tudó forrástól fosztanánk meg ezt az alapítványt.
A módosító indítvány általánosan fogalmaz: elfogadása esetén nagyon nehéz lenne egyáltalán életre hozni az alapítványt. Ezen indokok alapján Balogh Gábor képviselő úr csatlakozó módosító indítványát sem tudom támogatni.
Köszönettel elfogadom és támogatom Gaál Gyula és Matyi László pontosító jellegű módosító javaslatát, amely pontosabban fejezi ki a jogalkotói szándékot. Kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslat elfogadásával járuljon hozzá ahhoz, hogy a kedvezményes üdültetés további sorsa az Érdekegyeztető Tanácsban, a szakszervezetekkel konszenzussal meghozott megoldásnak megfelelően rendezhető legyen.
Úgy érzem, tisztelt Ház, hogy mai politikai életünkben a konszenzussal megteremthető lehetőségek jó példája előtt állunk.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me