ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hét keddjén a Létminimum Alatt Élők Társasága bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a Parlament feloszlatására. Az ezt követő időszakban a parlamenti pártoktól és képviselőktől is meglehetősen ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg; és látván azt a zűrzavart, ami ez ügyben kibontakozott, úgy gondolta a FIDESZ, hogy szükséges az álláspontját leszögeznie. És miután ez a sajtóban sajnos nem kapott helyet, ezért indokoltnak tartottuk, hogy napirend előtt röviden összefoglaljuk a véleményünket ebben az ügyben itt, a tisztelt Ház előtt.
Az érveink, amik ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatosak, két csoportba sorolhatók. Az érvek egy része jogi természetű, a másik része pedig politikai. Lássuk először a jogi érveket.
Nem értünk egyet a kezdeményezéssel, és nem értünk egyet azzal, hogy alkotmányos eszközzel, ilyen alkotmányos eszközzel, népszavazással a Parlament feloszlatását lehetne kérni. Miért nem? Azért, mert ha valaki figyelmesen elolvassa a népszavazási törvényt, és annak nemcsak egyes passzusaira figyel, hanem a szövegére, a szóhasználatára és a preambulumára, akkor annak számára világosan kiderül, hogy a népszavazási törvényt nem erre alkották meg, nem erre alkotta meg az előző Országgyűlés. Konkrét ügyek eldöntéséről van szó, még akkor is, hogyha meghatározza a népszavazási törvény azoknak a kérdéseknek a körét, amelyek népszavazásra nem bocsáthatók. Nagyon szűk körben határozza meg ezt a kört az igaz, és nagyon szűk körben nevesíti ezeket a kérdéseket, azonban nyilvánvaló, hogy ezen a körön kívül is bőségesen vannak olyan kérdések, amelyek népszavazásra nem bocsáthatók. Hogy csak egy példát mondjak, nem bocsátható népszavazásra az – megítélésem szerint –, hogy megszüntethető-e valamelyik alkotmányos intézmény, uram bocsá' megszüntethető-e például az Alkotmánybíróság. Ilyen kérdést, azt hiszem, alkotmányosan feltenni népszavazásra nem lehetne.
A jogi érvek második csoportja az Alkotmányhoz kötődik. Nagyon sokan, akik ez ügyben véleményt mondtak, csak a népszavazási törvényt idézték, és elfelejtették az Alkotmány rendelkezéseit is megnézni, illetve idézni. Márpedig – én azt hiszem – az Alkotmány rendelkezései ez ügyben meglehetősen világosak. Világosak abból a szempontból, hogy az Alkotmány 28. §-a meghatározza a Parlament mandátuma megszűnésének eseteit. Ez három esetben fordulhat elő. A legtipikusabb, amikor a parlamenti ciklusidő lejár, tehát letelik a négyéves ciklusidő; a második, amikor a Parlament feloszlatja önmagát; a harmadik – ez ugye két esetben fordulhat elő –, amikor a köztársasági elnök feloszlathatja a Parlamentet. Az Alkotmány semmilyen pozitív rendelkezést nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy népszavazással a Parlamentet fel lehetne oszlatni.
És végül van egy harmadik jogi érv, ami tulajdonképpen közvetett bizonyíték arra, amit mondok, ez a választójogi törvénynek a korábbi módosítása, hiszen a választójogi törvény korábbi módosításakor az egyéni képviselők visszahívását megszüntette a törvényalkotó, és tulajdonképpen, ha ez az intézmény így működne, ahogy itt a kezdeményezők szándéka ezt megfogalmazza, akkor ez nem jelentene mást, mint a Parlament kollektív visszahívását. Márpedig ez a korábbi törvényalkotásokkal ellentétes.
Ez a harmadik jogi érv tulajdonképpen átvezet a politikai érvek, a második nagy érvcsoport kategóriájába. Miért nem szerencsés politikai szempontból ez a kezdeményezés, és miért viselnek felelősséget azok, akik ezt a kezdeményezést a parlamenti pártok és a politikusok közül támogatják? Részint azért – de talán ez az érveknek a leggyengébbike –, mert ez a megoldás Nyugat-Európában nem ismeretes. Ilyen módon megkérdőjelezni a Parlament mandátumát nem lehet, nem szokás.
Talán sokkal súlyosabb és fontosabb érv, hogyha ez a lehetőség biztosított lenne, akkor egy romló életszínvonalú, egy gazdasági recesszióban lévő országban soha, sehol, semmikor nem lehetne a folyamatos kormányzás feltételeit biztosítani. Az is biztos, hogy ez egy állandóan bizonytalankodó, a népszerűtlen intézkedéseket elodázó kormányt juttatna hatalomra, miközben a kisebbségben maradók folyamatosan kétségbe vonhatnák a Kormány legitimitását és a választói többség akaratát. Az is bizonyos, hogy egy ilyen rendelkezés – és ha ez a precedens általánossá válna és rögzülne a magyar joggyakorlatban – a felelőtlenül ígérgető pártoknak a számát szaporítaná, és azt hiszem, hogy ez – miután a gazdasági csődöt rövid távon természetesen ők sem tudnák megoldani – először csak a parlamenti pártokból, majd ezt követően a parlamenti demokráciából ábrándítanák ki a választókat. Ezért is van felelőssége mindenkinek, minden parlamenti pártnak és minden politikusnak akkor, amikor ezt a kezdeményezést támogatja.
De nemcsak akkor, amikor ezt a konkrét kezdeményezést támogatja, hanem akkor is, amikor az egyéni kerületi képviselők visszahívásának visszaállításáról beszél, miként ezt az utóbbi időben néhány párt soraiból hallhattuk. Ez közvetve tulajdonképpen ugyanezt a célt szolgálja, és ugyanúgy nem helyeselhető, én azt hiszem, mint ahogy maga ez a kezdeményezés sem.
Természetesen megértjük a kezdeményezők elkeseredését, azonban azt hiszem, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a Kormány esetleges rossz működéséért – most itt sajnos erről van szó, hogy a Kormány nem működik jól és kielégítően –, tehát a Kormány rossz működéséért nem feltétlenül a Parlamenten kell elverni a port, a Kormány változása és leváltása nem feltétlenül kell hogy megelőzze a Parlament leváltását.
Igaz, hogy könnyebb lenne ma a helyzetünk akkor, ha a konstruktív bizalmatlansági indítvány nem bénítaná meg a kezünket, és egy egyszerű döntéssel lehetne bizalmat nyilvánítani, a bizalomról szavazni; a bizalom megvonásáról vagy a bizalom megadásáról dönteni a Kormány esetében.
Tisztelt Ház! A FIDESZ-nek tulajdonképpen – ha nagyon rövid távú politikai érdekeket mérlegelne csak – nem lenne érdeke, hogy ezt a kérdést ilyen módon fölvesse, hiszen egyrészt belekeveredhet a kormánypártiság gyanújába, és ezt a bélyeget rásüthetik, másrészt a FIDESZ talán azon parlamenti pártok közé tartozik, amelynek a legkevesebb félnivalója van egy következő, akár előrehozott választástól is. Azt talán szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy legalábbis a mandátumainak a megőrzésére jó esély mutatkozik. Ennek ellenére mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy ezt a kérdést itt a Ház előtt megemlítsük.
Még két dolgot feltétlenül szükséges elmondani. Az egyik: én azt hiszem, minden ilyen kihívás azzal a veszéllyel jár, hogy a parlamenti képviselők és a parlamenti pártok egy része elkezd kapkodni, és olyan intézkedéseken töri a fejét, amikkel a kezdeményezés kivédhető. Én azt hiszem, hogy jó erre a lehetőségre is felkészülni. Mindjárt javasolnám, hogy lehetőség szerint senki ne mérlegelje azt, hogy egy országgyűlési döntéssel értelmeznénk akként – még ha egyetértenek is velem az okfejtésemben – a népszavazási törvényt vagy az Alkotmányt, hogy egy ilyen döntés nem hozható meg, tehát egy népszavazás is tartható.
Ugyancsak óvnám a Parlamentet attól, hogy egy korábban benyújtott módosító indítványt most hirtelen napirendre tűzve ötszázezerre emelje fel a népszavazás kezdeményezésére jogosultaknak a körét. Ehelyett – már csak azért is, hogy ne érje az a vád a Parlamentet, hogy a képviselők a saját székeikhez ragaszkodnak – célszerűnek mutatkozik, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljunk. Ebben az esetben – miután alkotmányértelmezésről van szó – a parlamenti bizottságok közül valamelyik teheti meg azt, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és kér az Alkotmánybíróságtól egy olyan értelmezést, amely az Alkotmány és a népszavazási törvény passzusaira hivatkozva arra a kérdésre választ adna, hogy népszavazás útján a Parlament lemondatható-e, feloszlatható-e vagy sem. Ilyen természetű kezdeményezéssel fordulunk majd az alkotmányügyi bizottsághoz, és kérjük az alkotmányügyi bizottságot, hogy forduljon majd az Alkotmánybírósághoz. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me