BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Holnap lesz kettő hete, hogy meggyőződésem szerint én ezekre a kérdésekre választ adtam már egyszer. Félek, hogy tovább tart a vitánk, hogy megfelelő volt a válasz, vagy nem.
Csak úgy gondolatjelben: a Parlament Házszabályát megsértette-e Morvay István államtitkár úr? Úgy hiszem, ha valami ellenszenvet válthat ki a televíziónézőkben, az a Házszabály körüli viták elmúlt gyakorlata. Én nem kívánok ennek részleteibe keveredni. De ha a Házszabály 60. § (3) bekezdését, aztán hozzáolvasva a (2) bekezdést valaki megnézi, hogy a folyó ülésen kell választ adni, és kedden hangzott mindez el, és szerdán reggel én magam választ adtam, talán nem kellene ezt házszabálysértésnek minősíteni. Nem tekintem kérdésnek, ebben elmúlathatjuk az időt.
Ami az első kérdést illeti, ismétlek, mert arra vagyok kényszerülve: nem politikai rendezvény volt, hanem nemzeti ünnep. (Taps a kormánypártok soraiban. – Zaj.)
Kettő: A szolgálati szabályzat 223. pontja mondja, hogy esetenként a ruhaviselést a vezető szabályozza. Ebben szükségképpen benne van a laktanyán kívüli ruhaviselésre való jogosultság. Nem hiszem, hogy egy nemzeti ünnep alkalmával egyébként ez kulcskérdés volna, de feltette képviselő úr, válaszolok.
Ki volt a legmagasabb belügyminisztériumi vezető? Elmondtam már egyszer, a sajtófőosztály vezetője volt, szegény. Azt is elmondtam, felolvastam a levelet, hogy kérte a határőrség parancsnokát, hogy 50 határőrkatonát. Nem folytatom.
A szervezési főigazgató engedélyezte, az eligazítást tartotta a határőrség szóvívője – feltehetően az Ön számára ismerős személy – a parancsnokló főhadnagy számára, és a főhadnagy oktatta ki a fiatalembereket arra, hogyan kell viselkedni a nemzeti ünnepen, és bármilyen torz hírek és fotók jelentek meg. (Közbeszólás: Fotók? – Derültség.) ., ezek a fiatalemberek úgy is viselkedtek, nem őket ábrázolták ezek a fényképek, ha szabad ismételten felhívni a tisztelt Ház figyelmét.
Azt hiszem, az elrendelte, engedélyezte, kioktatta kérdésekre az Ön számára választ adtam.
Talán érdekesebb: Uraim! Jól megy az ügy, szabad legyen a La Republicából idézni. Cikket írt '56-ról, mert gondolom, ennek nagyobb jelentősége van, mint az itt feltett interpellációs kérdéseknek: "Az '56-os felkelés ünnepélyes méltatása során náci szimbólumok és zászlók lengtek." – írja eme nagy hatású olasz lap, mert az az egy szem árpádsávos zászló itt lengett. "Súlyos politikai válságot jelent a posztkommunista Magyarországon." Ez legfeljebb sokaknál remény lehet. Bízzunk abban, hogy nem az. (Taps a kormánypártok soraiban.) "A tüntetők között feltűntek határőrök is, akiket Boross Péter belügyminiszter küldött." A megjelenített sajátos szótévesztés: idézik Orbán Sándor kormánykoalíciós képviselőt… (Derültség.) aki lemondásra szólított fel engem, szó szerint: "az ő szervezésében…" – mármint Boross szervezésében – "…jelentek meg elsőként fasiszta szimbólumok Magyarországon." (Hack Péter: Be kell perelni az újságot.)
Mondhatnám tovább a Narodna Obrodát… (Derültség.) …a barnaingesek grasszálását, és mindazt a derék tölténymennyiséget, amit a jóisten tudja, milyen szándékú urak – fel kell tételeznem: őket követő balekok – az ország rossz hírét keltve terjesztik az egész világon. Olyan képet … (Taps a kormánypártok soraiban. Közbeszólások: Úgy van!)
Tudom, bizottság szerveződik. Szerveződjön. Feltételezem, óránként fog nyilatkozatot adni, feltételezem, a nemzetközi sajtónak is. Ez szolgálja az ország érdekeit.
Uraim!
Az Isten őrizze meg ezt az országot, hogy ez a mentalitás egyszer kormányzati erő legyen! (Nagy taps a kormánypártok soraiban. Közbeszólások: Így van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me