LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jelentőségű és fontosságú a nyitott, liberalizált piacgazdaság bevezetése hazánkban is. Aligha vitatható, hogy mennyire szükség van ésszerű külgazdasági nyitásra és az ezzel összefüggő szerkezetváltásra.
E tényezőket elemezve, mégis egyre általánosabb a felismerés Magyarországon, hogy az ipari termelésnek az elmúlt három évben tapasztalt csaknem 50%-os visszaesésében és az ezzel összefüggő súlyos munkanélküliségben jelentős szerepet játszott a hazai piac vám és nem vám jellegű védelmének – kellő körültekintést és fokozatosságot nélkülöző – lebontása.
A Magyar Gazdasági Kamara elnöksége ezt így jellemezte néhány nappal ezelőtt: széles körben gondot okoz, hogy a külkereskedelem liberalizálásával párhuzamosan nem történtek lépések egy megfelelő GATT-konform piacvédelmi rendszer kiépítésére. Az importáruk jelenleg döntő többségben mennyiségi és minőségi korlát nélkül öntik el az országot, ami példa nélküli, a legfejlettebb és legnyitottabb országokat tekintve is.
A jelenlegi körülmények azt sejtetik, hogy nem került sor kellő mélységű szektorális vizsgálatokra és elemzésekre a liberalizálás hatásairól és várható következményeiről. Emiatt súlyos aszimmetriák, aránytalanságok alakultak ki számos ágazatban és régióban. Megengedhetetlennek tűnik, hogy széles körben – így például a papíriparban, acélipari termékeknél, villamos háztartási gépeknél, mosószereknél – késztermékeket vámmentesen vagy csekély vámmal, míg a nyers-, alap- és segédanyagok nagy részét jelentős vámtételekkel lehet behozni Magyarországra. Az ésszerű piacpolitika és a magasabb feldolgozási szint igénye éppen az ellenkezőjét kívánná meg.
(15.40)
A környező országok sora tekintélyes vámterhekkel és kvótákkal sújtja a magyar ipari termékeket, míg a hasonló külföldi, és ott nemritkán erősen támogatott termékek többségében vámmentesen érkeznek az országba. Ez egyértelműen kivédhetetlen versenyhátrányba hoz érdemi termékcsoportokat és egész iparágakat.
Az említett és még indokolt védelemre szoruló, de fel nem sorolt iparágak nem elvtelen előnyöket, hanem az európai és tengerentúli fejlett országokban széles körűen alkalmazott átmeneti piacvédelmi intézkedéseket várnak el az NGKM-től.
Ezek az intézkedések kizárólag a fenti okokra visszavezethető versenyhátrányok kiegyenlítését és a piaczavaró elemek ellensúlyozását célozzák. Ilyen lépések lehetnek: a korlátozott termékkvóták, az esetenkénti késztermék-védővámok, valamint az anyag- és alkatrészvámok ésszerű mérséklése, illetve megszüntetése.
A fentiekben körvonalazott intézkedések elősegítenék több magyar iparág rossz piaci feltételeinek javítását, a hazai ipari vállalatok ösztönzését, a munkanélküliség ütemének csökkentését, a külföldi termelő befeketések mennyiségi és minőségi fokozását.
Ésszerű bevezetésük nem hátráltatná az európai közösségekhez való társulásunk és későbbi csatlakozásunk esélyeit, mivel szelektívek, átmeneti jellegűek, és egybevágnak a nemzetközi kereskedelemben alkalmazott gyakorlattal.
Fentiek alapján kérdezem államtitkár úrtól: Miért nem tett eddig érdemi lépéseket a külgazdaság irányítása, a szelektív hazai ipar- és piacvédelem érdekében, holott a legnyitottabb ország esetében is ez általános gyakorlat? Miért nem kezdeményezte a minisztérium a GATT-nál a vámtarifák módosítását még olyan esetben sem, amikor a Vámtarifa bizottság az igény jogosultságával már ez év elején egyetértett, és kérte az NGKM-et a GATT-bejelentésre, s az egyes szektorokat, iparágakat sújtó, esetenként modern gyárak bezárását is eredményező versenyhátrányok felszámolása érdekében milyen intézkedéseket kíván tenni a minisztérium?
Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me