LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ)
LOTZ KÁROLY, DR. (SZDSZ) Köszönöm államtitkár úr válaszát. Elismerem azt, hogy bizonyos intézkedések elvétve történtek, én azt nem akarom tagadni. Én úgy érzem azonban, hogy most nem elsősorban erről van szó, illetve nem ezekről az intézkedésekről van szó. Most a vergődő, sérülékeny és egyre csökkenő magyar ipar túlélésre játszik, megpróbáljuk legalább, vagy meg kellene próbálni legalább a túlélésre érdemes és gazdaságos részének a megmentését. Az ipari csődök és felszámolások ütemének változatlan mértéke és a munkanélküliség viharos növekedése ezt szükségessé teszi.
Államtitkár úr említette az imént a ratifikálási szerződést, és részben erre is hivatkozott. Ennek a valóban sérült, valamint az újonnan kibontakozó iparnak, az új vállalkozásoknak a védelme az európai csatlakozásunkkal és a társulási szerződésünkkel megítélésem szerint összeilleszthető.
Engedje meg, hogy valamennyi képviselő megkapta két héttel ezelőtt a társulási szerződésnek a szövegét, amelynek van egy 28-as cikke, amelyik azt mondja, hogy Magyarország vámemelések formájában olyan korlátozott időtartamú, rendkívüli intézkedéseket hozhat, amelyek – és itt mondja, ezek az intézkedések – születő iparágakra, vagy szerkezeti átalakítás alatt álló szektorokra, vagy olyan szektorokra vonatkoznak – és ez nagyon fontos –, amelyek komoly nehézségekkel néznek szembe, különösen, ha ezek a nehézségek fontos társadalmi problémákat idéznek elő.
Államtitkár úr, ki mondhatja azt ma, hogy ezek a problémák, társadalmi nehézségek nem állnak fönn jelen pillanatban?
Ennél még határozottabb a termékkvóta, vagyis a termékek kontingentálására vonatkozó 30. cikk, amelyik teljesen egyértelműen ezekre a kérdésekre vonatkozik.
Tehát megítélésem szerint ez egy határozott és egy úgynevezett intering szerződés, amelyet jelen pillanatban már alkalmazni lehet: és milyen szerződés az, vagy milyen szerződésértelmezés az, amelyiknek csak a tiltó rendelkezéseit, és nem pedig a védő, iparvédő rendelkezéseit is lehet alkalmazni?
(15.50)
Az az érzésem, hogy ennek mindenképpen helye van. Ezeket a cikkelyeket ma már tökéletesen és egyértelműen alkalmazni lehet.
Ha megnézzük azt, hogy tulajdonképpen mi történt ebben az esetben az Ipari Minisztériummal kapcsolatban, és milyen intézkedések történtek, le kell szögezni azt, hogy a vámtarifa-bizottság – amelyik közismerten nem leánynevelő intézetekből toborzódott, elég kemény felfogású emberek vannak ebben – több száz ipari kérelmet bírált el az elmúlt év végén – tehát éppen egy esztendővel ezelőtt – és ebből 27 termékcsoportot letett az NGKM-nek az asztalára. Ez a 27 termékcsoport változatlanul, jelen pillanatban is még az NGKM asztalán van. Muszáj idéznem az ipari miniszter úrnak egy két héttel ezelőtt tett nyilatkozatát: "Több száz kezdeményezésünk és kormány-előterjesztés az NGKM-ben elfeneklett. Amiben most lépni kellene az 1993-as vám- és piacvédelmi intézkedésekhez, az réges-régen az NGKM asztalán van."
Ebből nekem úgy tűnik – és egyre határozottabban úgy tűnik –, hogy itt valamilyen baj van, valamilyen baj történt. A GATT-tal a múlt héten, más ügyben folytatott megbeszéléseink szerint fogadókészek a dömping és a külföldi támogatást érintő termékek esetében, valamint – nyilván nehezebb eljárásokkal – az úgynevezett piaczavaró esetekben is. Tehát ilyen értelemben, ha Magyarország nem teszi le az asztalra ezeket az intézkedéseket, nem teszi le ezeket a kérelmeket a GATT asztalára… (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő múlását), akkor természetesen nem is történhet semmi.
Tisztelt Államtitkár Úr! Két héttel ezelőtt Kádár Béla miniszter úr a következő interjút adta az újságoknak: "Az év eleje óta folyamatosan csökken az exportnövekedési ütem és a belföldi termelés tovább zsugorodik, egyre nehezebb lesz fenntartani az export lendületét." Én ezzel az elemzéssel tökéletesen egyetértek, valóban ez jelen pillanatban a helyzet. Éppen azért, mivel ezek az intézkedések ezt próbálnák ellensúlyozni legalább minimálisan, úgy gondolom, hogy ebben az esetben elfogadhatatlan ez a válasz. Én abban az esetben tudnám ezt csak elfogadni, ha egyszer választ kapna a gazdasági bizottság útján ez a Ház, hogy mi az, ami történt, pontosabban mi az, ami nem történt az NGKM-ben az elmúlt egy évben… (Elnök: Képviselőtársam! Tessék befejezni.) …, igen, egy fél pillanat –, másrészt pedig valami olyan rövid távú elképzelést kapjunk az NGKM-től, hogy milyen típusú termékvédelmi módszereket, milyen termékeknél kíván a közeljövőben bevezetni.
Államtitkár úr, kérem, az NGKM is tegyen meg mindent, hogy a ma rendkívül sérülékeny és egyes esetekben összeomlás előtt álló iparágakat… (Elnök: Kérem, képviselőtársam, erősen túlhaladta a felhasználható időt.) végre meg tudjuk menteni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me