TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Igen, a második kérdésemre egyértelműen válaszolt, miniszter úr. Tehát tényleg csak az az út járható egy közalkalmazott számára – amennyiben nem tudja behajtani a munkáltatóján a 13. havi fizetést –, hogy bírósághoz fordul, és ezzel valószínű, hogy a legnagyobb munkáltatóként jelenlévő állam igen komoly terhet fog a nyakába venni abban az esetben, ha ezek az esetek bekövetkeznek. Márpedig úgy tűnik, hogy be fognak következni, mert azok a válaszok, amelyeket az első kérdésemre adott miniszter úr, nem hangzanak túlzottan megnyugtatónak.
Nem szólva arról, hogy már ezen a területen ebben az évben más vonatkozásban is komoly fennakadások voltak. Szeretném megemlíteni, hogy az egészségügyben megígért évközi bérfejlesztés körül még mindig viták zajlanak. Szeretném megemlíteni, hogy az oktatás területén ez a bizonyos 2 ezer forint körüli vita még mindig nem tisztázott. Szeretném megemlíteni, hogy az egyetemeknek májusban visszatartott költségvetési támogatás kifizetése még mindig nem tisztázódott, és jött a második félévben a közalkalmazotti törvény, amely véleményem szerint új feladatokat fogalmazott meg, új terhet rótt ezekre a költségvetési intézményekre anélkül, hogy ehhez a megfelelő fedezetet biztosította volna.
Szeretném idézni a tisztelt Ház figyelmébe az önkormányzatokról szóló törvény 87. §-ának (2) bekezdését, amely azt mondja, hogy új önkormányzati feladat megállapítása esetén az Országgyűlés egyidejűleg biztosítja az ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet. Nyilván a költségvetési intézményeknél is így értelmezhető ez, márpedig – ezt miniszter úr is elismerte – a 13. havi illetmény új feladat az előzőekhez képest. Ez – mint ahogy ön említette is – a fegyveres erőknél volt eddig kötelező, tehát nem tervezhettek ezek az intézmények arra, hogy majd július elsejét követően ezt is számításba kell venniük.
Nyilván gazdálkodni kell ezeknek az intézményeknek. Nagyon humánus javaslatot is tett erre miniszter úr: például létszámcsökkentéssel is az elkövetkezendő néhány hét keretében megnézhetik azokat az alkalmazottaikat, akiknek a bérmegtakarítását – tehát elbocsátásuk után keletkező bérmegtakarítását – esetleg januárban, 13. havi fizetésként kiadhatják a megmaradt dolgozóknak.
Tehát én azt hiszem, hogy az igaz, amit a miniszter úr mond, országosan elképzelhető, ha erre számításaik vannak, hogy a fedezet összességében megvan, mert például ki lehetett gazdálkodni, bérmegtakarítások keletkeznek a különböző intézményeknél. De egy kis létszámú intézménynél, ahol időnként mennek el csak esetleg szülni a nők, vagy táppénzre a dolgozók, ott nyilván nem keletkezik olyan mértékű bérmegtakarítás, mint egy nagyobb intézménynél. Tehát olyan egyenlőtlenségek, esélyegyenlőtlenségek, amit ön a második kérdésemre válaszolt, hogy bizony bírósághoz kell a közalkalmazottaknak fordulni.
Tudom azt, hogy az önkormányzati bizottságot több önkormányzat ebben az ügyben már megkereste, tehát bizottság foglalkozott ezzel a kérdéssel; és ezt erősítendő, hogy az e körüli viták megnyugtató módon tisztázódjanak, én nem fogadom el miniszter úr válaszát, és kérem képviselőtársaimat is, hogy tegyük lehetővé, hogy az illetékes bizottságok tisztázzák ezt a kérdést, vizsgálják meg, hogy milyen – a költségvetésben fellelhető – eszközöket lehet mozgósítani a 13. havi kifizetés megoldására.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me