TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mint ismeretes, 1991. november 9-én a Magyar Köztársaság Kormánya kormányfórumot tartott Miskolcon, ahol a téma a III. számú köztársasági régió helyzete, a szükséges tennivalók megfogalmazása volt.
Nem akarom a tisztelt Házat azzal untatni, hogy az elmúlt egy évben ebben a régióban milyen változások mentek végbe mind az ipar, mind a mezőgazdaság területén, milyen módon, milyen mértékben esett vissza a mezőgazdaság termelése, milyen csődhelyzetek alakultak ki a mezőgazdasági szférában, milyen mértékben nőtt a munkanélküliség – ez, azt hiszem, mindannyiunk előtt eléggé ismert a sajtóból, a különböző statisztikai adatokból.
Röviden fogalmazva arról van szó, hogy ez az elmúlt egy év is azt eredményezte, hogy jelentősen csökkent a régió, a két megye eltartóképessége. Ezekkel kapcsolatban szerettem volna kérdezni a miniszterelnök urat, illetve a miniszter urat.
Az első kérdésem: a kormányfórumot követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök úr úgy fogalmazott, hogy nem szívesen használják a "válságtérség" kifejezést. Mára azonban a köztársasági megbízott és a miniszterek is gyakran használják ezt a kifejezést.
Változott-e a kormányfórum óta a térség helyzetének a megítélése?
A második kérdésem: a fórumon elhangzott, hogy a térséggel kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására Miskolc szülötte, az akkori ipari és kereskedelmi miniszter kapott megbízatást.
Változott-e a megbízott személye, és ha igen, ki az ma a Kormány tagjai közül?
A harmadik kérdésem: a III. számú köztársasági régió köztársasági megbízottja különböző fórumokon, rendezvényeken mint a válságkezelő program koordinátora lép fel.
Összeegyeztethetőnek tartja-e ezt a tevékenységet a köztársasági megbízott jogállásáról, hivataláról és egyes feladatairól szóló 1990. évi XI. törvény tükrében?
Utolsó kérdésem: különböző kormánynyilatkozatokból, interpellációkra adott válaszokból kiderül, hogy a Kormány átfogó intézkedéscsomagot készít a térség válságos helyzetének kezelésére.
Mikorra várható ennek nyilvánosságra kerülése, különös tekintettel arra, hogy a kormányfórum éppen egy évvel ezelőtt került megtartásra Miskolcon?
Várom miniszter úr válaszait. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me