FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunk megtárgyalta a szóban forgó törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát, továbbá a törvényjavaslathoz fűzött állami számvevőszéki véleményt.
A vitában a legnagyobb figyelmet a bizottság tagjai a társadalombiztosítás 1993-ban várható 40 milliárd forintos hiányára, a hiány okaira és a hiány finanszírozhatóságának a módozataira szentelték. Sajnos, az 1992-re várható 30 milliárd forint körüli hiány tükrében reális becslés a törvényjavaslatban jövő évre várható 40 milliárd forintos hiány elkerülhetetlenségének a vélelmezése. Ez a deficit akkor sem csökkenthető számottevően, ha a Társadalombiztosítási Főigazgatóság tartozásállományának – ami most már meghaladja a 80 milliárd forintot – egy részét sikerülne behajtani. Nem várható számottevő bevétel a társadalombiztosításnak vissztehermentesen átadott vagyonhozamából sem, és az ingatlanpiac működésképtelensége miatt nem várható jelentősebb bevétel a tartozás fejében fölajánlott ingatlanok eladásából sem.
A bizottsági vitában megoldatlan maradt a hiány finanszírozásának a problémája. Úgy tűnik, hogy a törvényjavaslatban szereplő megoldás – az értékpapír-kibocsátás révén történő forráshoz jutás – nincs összhangban sem az államháztartásra vonatkozó törvény szellemével, sem a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény betűivel. Belátható időtávban ugyanis a társadalombiztosítás bevételei minden évben elmaradnak majd a kiadásoktól, így a társadalombiztosítási kötvény visszafizetésére elkerülhetetlenül az állami költségvetésből kerülne sor. A társadalombiztosítás várható bevételeire tehát kötvénykibocsátást alapozni megtévesztő jellegű, hiszen ilyen visszafizetést garantáló fölös bevételek nem lesznek.
A számvevőszéki véleményből egyértelműen kitűnt, hogy törvényes deficitfinanszírozó forrás ma csak a költségvetési támogatás vagy állam által kibocsátott kötvény, kincstárjegy lehet.
A bizottsági tagok többsége úgy vélekedett, hogy ezek a követelmények, illetve a megnevezett hiányosságok módosító indítványokkal kiküszöbölhetők, így nincs akadálya annak, hogy a törvényjavaslat általános vitára kerüljön. Többségi szavazás eredményeként a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára javasolta. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me