SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt 6813-as számmal benyújtott törvényjavaslat a társadalombiztosítás pénzügyi alapjairól és azok 1993. évi költségvetéséről számol be.
Nagyon hosszú és keserves szakmai viták előzték meg e törvényjavaslat megszületését, s nem tekinthető véletlennek, hogy amióta a társadalombiztosítási alap elkülönült a központi költségvetéstől, s ennek megfelelően önálló költségvetéssel rendelkezik, most voltak a legnehezebbek az előkészítő munkálatok.
A nehéz helyzet alapvető oka, hogy a társadalombiztosítás jelen és várható pénzügyi helyzete nagymértékben függvénye a gazdaság egésze állapotának. Mindez jól tükröződik abban, hogy a valamivel több mint 575 milliárdos várható bevétellel szemben a kiadások meg fogják haladni a 615 milliárd forintot. A hiány tehát várhatóan 40 milliárd forint lesz.
A most benyújtott törvényjavaslatot sajnos jogosan nevezhetjük válságmenedzselő költségvetésnek. Tisztában vagyok vele, hogy deficites költségvetés benyújtása soha nem okoz könnyű perceket a felelős döntéshozóknak, különösen akkor, amikor ez már a harmadik olyan év lesz, amikor a társadalombiztosítás költségvetése hiánnyal fog zárulni.
Mi az oka a tetemes nagyságú deficitnek? Az okok hasonlatosak az 1992-ben várható hiánynál tapasztaltakkal, amennyiben a kiadások meglehetősen determináltak, s ezekhez viszonyítva sajnos nem képződik elégséges bevétel. A bevételek döntő hányadát, mintegy 91-92%-át a járulékbevételek adják, amelyek viszont – mivel nagyobbik részük keresetarányosan képződik – sok tekintetben a gazdálkodó szervezetek bérfizető képességétől, valamint a foglalkoztatási helyzettől függnek. A reálisan várható keresetkiáramlás, a csökkenő foglalkoztatottság s a növekvő munkanélküliség mellett a járulékbevételek növekedését csak 12,3%-ban lehetett prognosztizálni, miközben a kiadások növekedése ezt meg kell, hogy haladja.
A járulékbevételek elmaradásában szerepet játszik, hogy a társadalombiztosítással szembeni tartozások állománya nő, szeptember végi adatok szerint ez már 80 milliárd forint, tehát a jövő évben várható deficit kétszerese. Itt válik szemléletessé az összefüggés: az emelkedő számú fizetésképtelen, a csőd szélén álló, vagy már csődbe ment gazdálkodóktól az elmaradt bevételek nem jelennek meg, rendkívüli nehézséget okoznak a társadalombiztosításnak, bár történtek intézkedések e járulékbeszedés hatékonyabbá tételére. Ezek hatása csak egy bizonyos kifutási idő után jelentkezik, továbbá a kérdéses intézkedések legfeljebb csak a behajtási hányad további romlásának megakadályozására alkalmasak, s tudjuk, az 1992 előtt keletkezett tartozások visszafizetését a zárszámadási törvénynek megfelelően az 1991. évi hiány finanszírozására igénybe vett likviditási alap visszapótlására kell fordítanunk.
A járulékmérték növekedését nem tartjuk elfogadhatónak. A járulékalap védelme érdekében viszont a munkáltatói járulékköteles jövedelmek körét egyes természetbeni juttatásokkal bővítjük. Ezen túl a bevételek további növelése csak két módon lehetséges: a tartósan befektetett pénzeszközök hozamának és a társadalombiztosításnak juttatandó vagyon hozamának felhasználásával.
(9.20)
Mindkettőre felhatalmazást kérünk a beterjesztett törvényjavaslatban az Országgyűléstől.
A költségvetés összeállításakor mintegy 70 milliárd forint értékű vagyonjuttatással számoltunk, és ennek egy mérsékelt, 7% körüli hozamát vélelmeztük, ami az 1993. évi költségvetés bevételeit mindössze 5 milliárd forinttal növeli. A tartós befektetések hozamának bevonása további 4 milliárd forint bevételt jelent.
A társadalombiztosítási alapok 1993. évi költségvetési javaslata kialakítását kétségtelenül számos bizonytalansági tényező nehezítette. Az eddigi bizottsági vitákban is felmerült, s az Állami Számvevőszék is felveti a törvényjavaslat alapjául szolgáló prognózisok – mintegy jóslatok – bizonytalanságát is.
Azt nem vitatja senki, hogy egy átalakulóban lévő gazdaságban a gazdasági prognózisok bizonytalanok. Ez azonban nem mentesít bennünket attól, hogy ezekre alapozva költségvetési javaslatot terjesszünk be. Az államháztartás alrendszereinél egységes prognózisokat vehettünk figyelembe, s meg kell jegyezni, hogy sem az állami számvevőség, sem a kifogást emelő képviselők konkrét, egy más paraméterű prognózisra javaslatot nem adtak. Az "úgy véljük, hogy …, az az érzésünk, hogy …" minősítések – noha valószínűleg sok szempontból jogosak – nem kezelhetők. Hozzá kell persze tenni, hogy a bizonytalanság következményeit vállalnunk kell, és ennek kockázatát csökkentő javaslataikat készek vagyunk figyelembe venni.
A deficit mérséklése érdekében elkerülhetetlen volt, hogy a jogos igényeket is felülvizsgáljuk, és egyes tételeknél szigorító intézkedéseket javasoljunk. Célunk az volt, hogy próbáljuk megtalálni azokat a lehetséges kompromisszumokat, amelyek a társadalombiztosítási reform megvalósításának folyamatát segítik, de nem okoznak elviselhetetlen terheket.
A törvényjavaslat előkészítésénél figyelembe vettük a 60/1991-es országgyűlési határozatban foglalt feladatokat. A nyugdíjrendszert érintő változásokra az 1975. évi II. törvény módosítása keretében teszünk javaslatot. Mint képviselőtársaim bizonyára tudják, ebben a kérdésben még egyeztető tárgyalások folynak a szakszervezetekkel. A javasolt intézkedések összességükben a '93. évben érdemben még nem mérséklik a kiadásokat, ezért lehetséges, hogy a tárgyalások még folyamatosak. Az országgyűlési határozatban előírt módon azonban terveink szerint a biztosítási elveket erősítik.
E törvényjavaslat tartalmazza az egészségügyi reform folytatásához szükséges intézkedésekre a javaslatot. A gyógyító-megelőző ellátást nyújtó intézményeknél az eddigi bázisalapú finanszírozást jövő év július elsejétől különböző teljesítménymutatókon alapuló finanszírozás váltaná fel, nemcsak az alapellátásban, hanem a szakellátásban is. A törvényjavaslat erre 8,6 milliárd forint fedezetet biztosít.
Az Országgyűlés döntésének megfelelően a központi költségvetés nehéz helyzetére tekintettel csak szerény mértékben folytatódik a profiltisztítás. A társadalombiztosítás kiadásait a '93. évi profiltisztítás összesen 7,4 milliárd forinttal mérsékli.
A társadalombiztosítás által finanszírozott szociálpolitikai feladatok 3,4 milliárd forinttal mérséklődnek, s jövő évtől a központi költségvetés 4 milliárd forinttal járul hozzá az alanyi jogú terhesgondozás és a közgyógyellátás finanszírozásához. Még mindig 42 milliárd forint marad mint társadalombiztosítási kiadás.
A kiadások tervezésénél a hiány mérséklése érdekében az előírt feladatokon túl további intézkedéseket kell javasolnunk. Az egészségügyi kiadásoknál a központi költségvetési törvényjavaslatban foglaltakkal egyezően nem számolhattunk a bér- és dologi kiadások automatikus emelésével. Az intézmények ellehetetlenülését – sajnos – semmi más, mint a finanszírozási rendszer az előbbiekben már említett reformfolyamatba illeszkedő módosítása akadályozhatja meg. A táppénzszabályok biztosítási elvű szigorítását javasoljuk, a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásának növekedését különféle intézkedésekkel kismértékben mérsékeljük.
Végül elkerülhetetlennek tartjuk a nyugdíjemelés módszerének újragondolását is. Az emelés a forrásául szolgáló járulékbevételeket nemcsak a foglalkoztatottak keresetváltozása, hanem a munkanélküliek számának, ellátásának változása is befolyásolja. Az az elv, hogy az aktív korúak és az időskorúak jövedelmi helyzetének változása érdemben ne térjen el, egyik réteg se viseljen a többihez képest aránytalanul magas terheket, indokolja a jelenleg alkalmazott index felülvizsgálatát.
A munkanélküliek jövedelemváltozását is tartalmazó index alkalmazására megfelelő tárgyalások után s a kompenzációs csomag ismeretében az 1975. évi törvény módosítása keretében kell – ha kell – javaslatot tennünk. A törvényjavaslat 12,3%-os nyugdíjszínvonal-növekedést tesz lehetővé, ami közel 4%-kal kisebb mértéket jelent a nettó átlagkeresetek prognosztizált növekedésénél.
Itt azonban megint kicsit bizonytalan helyzetben vagyunk, a központi költségvetés tárgyalásakor lesz mód a kétkulcsos áfa-rendszer bevezetésének külön kompenzálására reményeink szerint, és így ebben a kérdésben még módosítások várhatók. Itt a sok gond – amelyet felsoroltam – mellett azért szeretném megjegyezni, hogy idén végre párhuzamos tárgyalásra nyílik mód a két költségvetésben. Ez egyben a bizonytalanságok most említett részét is jelenti, de egyben szabadabb mozgásteret biztosít a Parlament számára.
Összességében a felsorolt szempontok figyelembevételével az előirányzott hiány 40 milliárd forint, amelyből 22,4 milliárd a nyugdíjalapot terheli, az egészségbiztosítási alap hiánya 17,6 milliárd forint. Fontos kérdés a hiány fedezésének módja. A törvényjavaslatban foglaltak szerint a Kormány azt javasolja, hogy a hiányt hosszú lejáratú értékpapír kibocsátásával kell fedezni, melyre formailag a megbízást a társadalombiztosítási alapok kezelője adja a Magyar Nemzeti Bank részére. A központi költségvetés azonban – és ez nagyon lényeges szempont – a kamatköltségeket megtéríti, a tőketörlesztésre pedig garanciát vállal.
Tisztelt Ház! Jeleznem kell, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a társadalombiztosítási alapokról szóló 1988. évi XXI. törvényt a költségvetési törvényjavaslattal egyidejűleg nem módosítjuk, hanem hatályon kívül helyezzük, és az államháztartási törvény az 1991. évi, a társadalombiztosítási alapról hozott zárszámadási törvény előírásainak megfelelően új szerkezetben terjesztetik elő.
Az ez év júliusában kihirdetett államháztartási törvény a társadalombiztosítást az államháztartás alrendszereként kezeli, amely az önálló és egymástól független pénzügyi alapokból, valamint a működési költségvetésből áll össze. Az 1988. évi XXI. törvény még a társadalombiztosítási alap – mint közös alap – elsődlegességét tartalmazza, és az ágazati alapokat csak ezen alap részeként értelmezi. A most tárgyalt törvényjavaslat az alapok gazdálkodására vonatkozó tartós szabályozási elemeken kívül számos olyan megoldást is tartalmaz, amely átmenetinek tekinthető, s mindenekelőtt az önálló biztosítási ágak megteremtését szolgálja.
Ugyanakkor azt is szükségesnek tartom megemlíteni, hogy az alapok tényleges pénzügyi önállóságának a megteremtéséhez még további lépések szükségesek.
Mindenekelőtt szét kell választani a folyószámlát, hogy a két alap pénzforgalma naprakészen elkülöníthető legyen, és a vagyonnal való hatékony gazdálkodás szabályait is meg kell alkotni.
(9.30)
Tisztelt Ház! Végezetül szeretnék az Állami Számvevőszék néhány észrevételére reagálni.
Javasolják, hogy az Országgyűlés kötelezze a Kormányt a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény s az önkormányzati irányításról szóló 1991. évi LXXXIV. törvény módosítására. Ez utóbbi törvény módosítása hatpárti kezdeményezésre a közelmúltban megtörtént, a másik törvény módosítási javaslata rövidesen a tisztelt Ház elé kerül.
Az Állami Számvevőszék meggondolandónak tartja, hogy 1993-ban kivonhatók-e az egészségügyi intézmények az államháztartási törvény egyes előírásai alól, vagyis be lehet-e vezetni a teljesítményen alapuló finanszírozást. Minden olyan javaslattal, amely a finanszírozás-változtatás megalapozottságát segíti, messzemenően egyetértek. De halasztást nem tudok támogatni.
Szeretném jelezni, hogy az Állami Számvevőszék véleménye is megfogalmazza a 11. oldalon, hogy a változtatás – idézek – "az egészségügyi reform Országgyűlés által is elfogadott irányai, a szakma várakozásai a hagyományos költségvetési finanszírozás életképtelensége szempontjából nem vitatható". Idézet bezárva.
Mi is úgy érezzük, hogy az 1993. évre tervezett finanszírozási változások során sok nehézséggel kell számolni. De bízunk benne, hogy a tavalyi nehézségekből okulva ezek kisebbek lesznek, és a továbblépés az egészségügy működésének fenntartása érdekében mindenképpen meg kell történjék. Az egészségügy bérhelyzetének ismeretében azt hiszem, hogy ez nem vitatható.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a törvényjavaslat tárgyalása során önök is tartsák szem előtt, hogy a hiány mértéke tovább nem növelhető, és javaslataikkal segítsék elő a társadalom többsége által elfogadható kompromisszumok kialakítását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me