SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, ez az esztendő az utolsó, hogy ebben a szerencsés helyzetben lehetek, hogy ármegállapító miniszterként a lakossági vízdíjakról szólhatok. Elsősorban talán azért, hiszen jövőre az önkormányzatok hatáskörébe kerül ez véglegesen az év második felétől kezdve, és így az ő feladatuk lesz ezeket a költségeket a valóban reálisan felmerülő valamennyi tényező ismeretében meghatározni.
(14.20)
De ebben az évben – az 1993. év előkészületeként – még a mi feladatunk, hogy ezt az ármegállapítást megtegyük. Itt viszont hangsúlyozni szeretném, éppen azért, mivel a közeljövőben változásra kerül sor az árhatósági jogkörben, mi már az önkormányzatok teljes mértékű figyelembevételével kívánjuk ezt a szerepet végrehajtani, kívánjuk az árakat meghatározni. Így a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek fejlesztési terveiket is figyelembe véve elkészített háromváltozatos díjmódosítási javaslatát a fővárosi önkormányzat állásfoglalása után fogjuk véglegesen felülvizsgálni, illetve a fővárosi önkormányzat által javasolt összegben fogjuk meghatározni.
Nem kerülhető meg tehát a kérdés, hogy az üzemeltetés mellett figyelembe kell venni a szükséges fejlesztési fedezeteket is, ugyanakkor a másik oldalon törekedni kell arra, hogy valamennyi költségcsökkentő intézkedés megtételére az adott vállalatoknál sor kerülhessen.
A második kérdéssel kapcsolatban – amely a 160 forintos mérőóra-leolvasási díjjal kapcsolatos, melynek bevezetését '93-tól irányozták elő – egyértelműen szeretném a minisztériumunk álláspontját rögzíteni: ezért a tevékenységért külön díjtétel felszámolása nem szükségszerű és nem lehetséges, hiszen ezt a vízszolgáltatási tevékenység részeként kell kezelni és részeként kell tekinteni.
A harmadik kérdéssel kapcsolatban nagyon egyszerűen, röviden tudok válaszolni: készül a minisztérium részéről az az összeállítás, amely az önkormányzatoknak a vízdíjak meghatározásához megfelelő támogatást, megfelelő segítséget nyújt, és mire az árhatósági jogkör átkerül, addigra ez is rendelkezésükre fog állni annak érdekében, hogy valóban a lehető legjobban láthassák el azt a feladatot, amelyet a törvény kiszab rájuk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me