VARGA MIHÁLY, (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY, (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY, (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Mielőtt rátérnék a mondandóm érdemi részére, amiben majd kifejtem a FIDESZ álláspontját a kétkulcsos ÁFA-ról, csak egy rövid megjegyzést szeretnék tenni a Békesi László által elmondottakhoz.
Valóban, nagyon sok ponton egyetértünk a Szocialista Párt véleményével. Békesi László azt mondta, hogy a FIDESZ megváltoztatta a korábbi álláspontját. Én úgy vagyok informálva, hogy nem változtatta meg. A költségvetési vita során Orbán Viktor az őáltala elmondottakban egyértelműen leszögezte, hogy nem támogatjuk a kétkulcsos ÁFA-t. Az irányelvek vitájában valóban egy várakozó állásponton voltunk. Azt mondtuk, hogy ha azokkal a preferenciákkal és azokkal az indoklásokkal, amelyek a miniszteri expozéban elhangzottak, kerül bevezetésre a kétkulcsos ÁFA, akkor támogatni fogjuk. Beszédemben arra szeretnék kitérni, hogy miről is van szó ezeknél a preferenciáknál.
Jómagam is azzal kezdeném, amivel Békesi László, valóban, az Országgyűlés régen tárgyalt olyan gazdasági törvényjavaslatot, amelyet a társadalom ilyen nagyfokú visszhanggal kísér, mint a kétkulcsos ÁFA, az ÁFA-törvény módosítása.
Miről van szó, tisztelt Ház? Az eddigi három kulcsot, a 0, 15 és 25%-os adókulcsot, amelyik a termékek és szolgáltatások ÁFÁ-ját jelentette, január 1-től a kormány 8 és 25%-osra kívánja módosítani. Innen a közkedvelt kifejezés: kétkulcsos ÁFA, vagy ahogy mostanában egyre többet halljuk: "kétkulacsos" ÁFA.
Magától értetődik a kérdés, hogy milyen gazdasági megfontolások indították a Kormányt arra, hogy az ÁFA-törvényen módosítson. Sajnos, én is részben ismételni fogom azokat a véleményeket, azokat az álláspontokat, amelyek Békesi László és Kuncze Gábor hozzászólásában elhangzottak.
A legfontosabb és leggyakrabban hangoztatott érvek a következők szoktak lenni. Először is, hogy a jövedelmek helyett a fogyasztást adóztassuk, másrészt, szükség van a magyar adórendszer modernizálására, az Európai Közösség adórendszerével történő adóharmonizálásra, s végül – mint ahogy ez az irányelvek vitájában is elhangzott – szükség van a költségvetés adóbevételeinek stabilizálására, vagy – ahogy Szolnokon mondta legutóbb, pénteken a pénzügyminiszter úr – az ÁFA-bevételek stabilizálják a költségvetést.
Nos, ezek az érvek önmagukban talán még meg is állnának, önmagukban képesek lennének valamilyen magyarázatot adni a módosításra, hiszen valóban szükség van adórendszerváltásra, amikor jövedelem-típusú adók helyett a fogyasztást kívánjuk adóztatni. Valóban korszerűsíteni kell a magyar adórendszert, egyszerűsíteni és átláthatóvá kell tenni.
Erősíteni kell azokat a jogszabályi kereteket, amelyek normális adómorált alakítanak ki Magyarországon, és valóban az arányos közteherviselésre kell törekedni ezen a téren is, figyelembe véve az államháztartás szempontjait. Ezeket a szempontokat – tudomásom szerint – egyetlenegy parlamenti párt sem vitatja.
Ám mit tapasztaltunk az elénk kerülő előterjesztésekből? Az adószint jelentősen nő a fogyasztási adóknál, de nem a jövedelem típusú adók helyett, hanem azok mellett. Csak a személyi jövedelemadónál maradva, nemhogy csökkenne a személyijövedelemadó-befizetés a lakosság részéről, de tetemesen nő. Nincs valorizáció, hadd adózzon a lakosság az infláció után is, s az adóprésen is teker egyet a Kormány, amikor visszahozza az 50%-os adókulcsot.
(18.50)
Tavaly ezt némi ünnepség után temethettük el. Nagyon örült mindenki, hogy végre azonos szinten van a társasági adónak és az SZJA-nak az adókulcsa. Hirtelen ez is módosításra került.
Felmerül persze a kérdés, hogy ez lenne-e a fogyasztás adóztatása a jövedelmek helyett. Hát én kötve hiszem. Kétségtelen tény, hogy a Kormány a maga szempontjából logikusan jár el. Az egyre nagyobb költségvetési hiány, valamint a kiadási oldalon elmulasztott intézkedések egyenes következménye lett, hogy mára csak az adóbevételek növelése tűnik az egyetlen járható útnak. Hiábavalónak tűnik az eltelt két esztendő, ha 1992-ben is csak az adóprés az egyetlen gazdaságpolitikai eszköz.
A FIDESZ parlamenti frakciója úgy ítéli meg, hogy lett volna lehetőség másfajta megoldásra. A nagyságrendek összevetése miatt érdemes megemlítenem, hogy például a kárpótlási kiadások már többet emésztettek fel, mint az ÁFA-tól remélt bevételi remények.
Tisztelt Ház! Ismerve a beterjesztett 1993-as költségvetést, azt kell mondanunk, igazán komoly többletbevétel nem várható a kétkulcsos ÁFA-tól. A Kormány ebben a tekintetben is délibábokat kerget. Csak a kormány-előterjesztésekre hivatkozva hadd hívjam fel a figyelmet néhány adatra.
A Kormány által várt többletbevétel körülbelül 80 milliárd forint, bár én már hallottam ennél magasabb összeget is, változatlan helyzetet feltételezve ez az összeg erősen megkérdőjelezhető. Egyrészt a gazdaság továbbra is válságban van, a legfontosabb adatok visszaesést jósolnak, amely optimista előrejelzések szerint is legfeljebb 1993. II. felében mehet át stagnálásba. A lakosság magatartását jelentősen befolyásolja a recesszió, a munkanélküliség veszélye, és ez az általános bizonytalanság kihat a jövedelemköltésre, fogyasztásra is.
A jövedelemköltés szerkezetében alapvető változás történt 1991–92. folyamán, amit a kétkulcsos ÁFA bevezetése tovább módosíthat. Ez pedig kihat az adófizetési eljárásokra is. Az adóbevételek elmaradásának tekintetében a Kormányt fájdalmas pofonok érték 1992-ben, de úgy tűnik, ez nem járt kijózanító hatással.
Tisztelt Ház! Nyilvánvaló, hogy a kétkulcsos ÁFA igazi kárvallottjai az alacsony és közepes jövedelmű rétegek lesznek. A Kormány ezeknél a rétegeknél 7 és fél százalékra prognosztizálja az árszintemelő hatást. A FIDESZ elengedhetetlennek tartja, hogy ebben a körben kompenzáció történjen. Stabil polgári demokrácia nem képzelhető el széles középrétegek nélkül, márpedig ez a módosítás ezeket a rétegeket csúsztatja lefelé.
A Kormány tervezett intézkedései, amelyeknek egyetlen konkrét elemét sem ismerjük, nem nyújtanak kellő garanciákat. A szociálpolitikai kiadások, amelyek 1993-ban 845 milliárd forintot tesznek ki, legfeljebb az inflációval tartanak lépést, reálértékben szó sincs kompenzációról. Kompenzáció csak a szavak szintjén van, de ez – el kell ismernünk – teljes körű.
Elég fellapoznunk a '93-as költségvetési javaslat ÁFA-ra vonatkozó fejezetét, hogy a szembeötlő ellentmondásokat megismerjük. Egyrészt azok az összegek, amelyeket az indoklás kompenzáció címén megnevez, nevetségesen alacsonyak. Példaként említhetem a munkanélküliek jövedelempótló támogatását, amely azokat a munkanélkülieket kívánja kompenzálni, akik kikerültek a járadékra jogosító időszakból. 2,8 milliárd forint van erre a célra, ami – 2-3 százezerre becsülve ennek a körnek a létszámát – minimális kompenzációt nyújt.
Lakásfenntartási támogatásként 3 milliárd forint a tervezett összeg, ami egy önkormányzatra számolva még egy millió forintot sem tesz ki. Ez, ha figyelembe veszünk egy Szolnok vagy Szeged nagyságrendű várost, nyilvánvalóan nem elég.
A gyereknevelési támogatás eleve csak a három- és annál több gyermekes családokkal számol, ami az átlagos magyar családmodellt ismerve a többséget nem érinti. Ha figyelembe veszem, hogy a számítások szerint egy átlagos kétgyermekes család kiadási többlete havi 2400 forint lesz – hozzáteszem, a Kormány számítása alapján –, akkor ezt a kompenzációs elképzelést nem tarthatjuk megalapozottnak. A kompenzációs elképzeléseknél külön érdekelt volna bennünket a Népjóléti Minisztérium véleménye. Sajnos, ezúttal sem tudjuk ezt meg. Úgy tűnik, hogy nemcsak néma szakértők vannak a Parlament körül, hanem néma minisztériumok is. És néma miniszternek a miniszterelnöke sem érti a szavát.
Tisztelt Ház! Elsősorban a lakásgazdálkodásra vonatkozó ÁFA-módosítás tűnik olyannak, mintha a Kormány nem lenne tisztában a jelenlegi helyzettel. A lakásszektorban érvényesülő ÁFA-visszatérítés jelenlegi konstrukciója megszűnik, ami nagyon erős nyomást gyakorol a lakásingatlanok áraira. A javasolt változtatás egyértelműen a feketegazdaság kiterjedését növelné, hiszen a visszatérítés volt eddig is szinte a kizárólagos ösztönző ezen a nehezen ellenőrizhető területen a számlaadásra.
A lakásépítések száma meredeken zuhan, hogy csak néhány számadatot említsek: 1989-ben 51 ezer, 1990-ben 43 ezer, 1991-ben már csak 33 ezer lakás épült, 1992 első felében júniusig körülbelül 6300 lakás, ami optimális tendenciát feltételezve jó, ha év végére 12-15 ezer körüli lesz. Három év alatt a lakásépítések száma kevesebb mint harmadára esett vissza. Amikor a lakásépítések száma ilyen ütemben csökken, nem fogadható el ez a megalapozatlan intézkedés. A lakásépítésnek nagyon fontos multiplikátor hatásai vannak a gazdaság más területeire, a szállításra, az építőiparra, az építőanyagiparra és így tovább. Ezért csak nagyon átgondolt intézkedéssel lehetne véleményünk szerint ehhez a területhez hozzányúlni.
Naiv feltételezésnek tartjuk, hogy a szociálisan rászorultak kompenzációjával, valamint pusztán a gyermekszámmal növekvő kedvezmény rendszerével ez a lakásépítési tendencia megállítható, mármint lakásnemépítési tendencia. Nem fogadhatjuk el azt a szociális demagógiát sem, amely a nagycsaládosok kedvezményezettségét hangsúlyozza, ugyanakkor nem válaszol arra a kérdésre, a nagycsaládos el tud-e jutni egyáltalán arra a szintre, hogy a kedvezményeket igénybe vegye. Az indoklásban ez áll – idézem –: "A két forma együttesen a kétgyermekesek helyzetét megőrzi, a háromgyermekesekét javítja a jelenlegi rendszerhez képest." Mi örömmel fogjuk tapasztalni 1993-ban, amint a háromgyerekes családok lakásépítései beindulnak. Reméljük, így lesz!
Tisztelt Ház! A FIDESZ egyértelmű nemet mond a lakásszektorban javasolt megoldásra. A fent elmondottakból következően veszélyesnek tartjuk a módosítás ingatlanpiaci hatásait. Ebben a helyzetben a FIDESZ pusztán a kármentésre vállalkozhat, azaz olyan módosításokkal kívánunk élni, amelyek csökkentik a törvényjavaslat káros hatásait. Javaslatunkat a költségvetési irányelvek vitájában már bővebben kifejtettem, ezúttal csak a lényegi elemekre kívánok utalni.
Bár egyszerűbb megoldás lenne a két kulcsra való áttérés mellett bizonyos négyzetméterig az adótartalom támogatás formájában való visszajuttatása, figyelembe véve a költségvetési szempontokat, ezt ezúttal nem javasoljuk. Az ajánlott költségvetési kereteken belül maradva sokkal igazságosabb és összhatását tekintve kedvezőbb megoldást javaslunk. A korábban már vázolt módosítással nemcsak a gyerekszám alapján járna bizonyos támogatás, hanem minden új lakást építő vagy vásárló lakásszerzési támogatáshoz jutna, amit kiegészíthetne a gyermekszám alapján járó kedvezményrendszer.
Ez esetben lényegesen többen juthatnának a lakásszerzés közelébe, mint a kicsit szemforgató eredeti javaslatnál, hisz eléggé köztudott, hogy nem elsősorban a gyermeknevelést vállaló családok anyagi helyzete a biztosíték a lakásépítésre, -vásárlásra. Az általunk javasolt összegek mértéktartók, ráadásul sokkal inkább támogatják a kívánatos lakásmobilitást, nem veti vissza annyira az új lakásépítést, és éppen az első, esetleg kicsi és használt lakás megszerzésének támogatásával sokkal inkább a családalapító fiatalok érdekeit helyezzük előtérbe.
Tisztelt Ház! Befejezésül összefoglalva: A FIDESZ parlamenti frakciója az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslatot nem támogatja. Részünkről ennek nem elvi okai vannak. Mint a költségvetési vitában már elmondtuk, ha a kétkulcsos ÁFA bevezetése az adórendszer korszerűsítését szolgálná, frakciónk támogatná ezt a lépést. Nyilvánvaló, hogy itt nem erről van szó. Amikor az elszegényedők száma rohamosan növekszik, és a középosztály egyre szélesebb rétegei csúsznak le, csak olyan kormány kérhet tehervállalást, amely mindent megtett annak érdekében, hogy a saját kiadásait megnyirbálja. Mint Orbán Viktor elmondta a költségvetési vita kezdetén, az MDF kormánya nem ez a kormány. A törvényjavaslat elfogadását ezért nem támogatjuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me