MÓZS JÓZSEF (KDNP)

Full text search

MÓZS JÓZSEF (KDNP)
MÓZS JÓZSEF (KDNP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Talán elnézést kell kérnem a naturális címért, de egyszerűen ez fejezi ki a történések közötti párhuzamot, tudniillik ebben az esetben is azt lehet mondani, hogy a vízpótlás kérdése az elején nagy port kavart, azután sokáig érdemben nem történt semmi.
Ott kell kezdenem, hogy két éve különféle fórumokon az illetékesek igyekeznek megoldást találni erre a kérdésre, hogy a Velencei-tó nyaranként esedékes kritikus vízszintcsökkenése és az ezzel járó mellékes folyamatok – algásodás stb. – ellen mit lehet tenni.
Idén szeptemberben úgy nézett ki, hogy előrelépés lehetséges, mégpedig úgy, hogy a két illetékes tárca, illetve az érintett önkormányzatok egyezségre jutottak a vízpótlás ügyében, ennek a financiális kérdéseiben. Most november végén feltehető a kérdés, hogy a jövő évi költségvetés tükrében az illető minisztériumokban milyen módon rendelhető összeg ehhez a projecthez, illetve feladathoz.
Másrészt ugyan az írásban leadott, írásban megfogalmazott kérdésemben nem hangzott el, de röviden szólnom kell arról, hogy ugyan a vonatkozó tervtanulmány a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban elkészült, ami a vízpótlás technikai körülményeit rögzíti, viszont a két illetékes tárca közös előterjesztésében kormánydöntés nem született. Ez azért nagyon súlyos, mert ahhoz, hogy eredményt várjunk a jövő év nyárra, a szükséges tervezési munkákat már most el kellene kezdeni, és e nélkül a döntés nélkül ezt nem látjuk lehetségesnek. Másrészt látni kell, hogyha a szolgálati utat betartják – és az illetékesek ezt nehezen kerülhetik meg –, tehát a pályázati rendszert, versenyeztetést és egyebeket a tervezéshez és a kivitelezéshez, akkor komoly veszélye van annak, hogy kicsúszunk az időből, és a jövő nyárig sem lesz látszata annak, hogy a Velencei-tó megmentése érdekében tett erőfeszítések célba érnek.
Röviden ennyit szerettem volna mondani, és szeretném hallani a választ mind a két kérdésemre, amennyiben lehetséges. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me