JÁVOR KÁROLY, a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

JÁVOR KÁROLY, a környezetvédelmi bizottság előadója:
JÁVOR KÁROLY, a környezetvédelmi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal kezdeném a mondandómat, hogy tisztelettel adózom a gazdasági bizottság – Szűcs István képviselőtársam által vázolt – óriási előkészítő munkájának. Bízom abban, hogy a mi bizottságunk hasonlóan fog járni: az ő véleményét is meg fogja hallgatni, és lehetőségünk lesz ezt a tájékozatót tovább javítani.
A környezetvédelmi bizottság 1992. október 28-ai ülésén, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium képviselőjének szóbeli tájékoztatását is meghallgatva, tárgyalt a Magyar energiapolitika című tájékoztatóról. A tájékoztató több mint százoldalas, táblázatokkal, ábrákkal és függelékekkel alaposan és gazdagon kiegészített anyagát a képviselők időben megkapták ahhoz, hogy felkészülten nyilváníthassanak véleményt a vitában.
(11.30)
Az általános vitára való alkalmasságról folytatott eszmecserében a vélemények és ellenvélemények meghallgatása után a bizottság 1 igen, 9 nem szavazattal és 6 tartózkodással az anyagot általános vitára alkalmatlannak találta.
Indokaim: a tájékoztató nem egy kétlábon álló energiapolitikáról szól, hanem egy egylábon álló energiapolitikáról, igaz, hogy erre az egy lábra legalább három cipőt is ajánl, nevezetesen a lignitalapú, az importkőszén-bázisú vagy a nukleáris alaperőművet.
A tájékoztató nem tartalmazza ugyanakkor, hogy az energiahatékonyságban és az energiatakarékosságban ezt az alapvető célok között mennyire fontosnak tartja – ezt az államtitkár úr szavaiban is hallhattuk –, nem tartalmazza az energiahatékonyságban és az energiatakarékosságban rejlő lehetőségek feltárását, öszehasonlító számításokat. Hogy ezek a tartalékok mekkorák lehetnek, arra ugyancsak államtitkár úr reagált, és az anyag egyik mellékletében megtalálhatjuk, hogy az egységnyi nemzeti össztermék előállításához kétszer-háromszor annyi energiát használunk fel, mint a fejlett országok.
A következő indokunk, hogy alapvető és kiemelt célként jelöli meg a tájékoztató a környezetvédelmet, ezt azonban – és így önmagát sem véve komolyan – nem váltja aprópénzre.
A következő indok: a tájékoztató, amelynek szövegéhez, annak természetéből következően, nem lehet módosító indítványokat beadni, tartalmaz egy-két mondatos – most képviselőtársam elmondta – újabb tételekkel kiegészült országgyűlési határozatot, amelyben államtitkár úr és képviselőtársam szavai szerint elfogadjuk ezt a tájékoztatót, elfogadjuk, hogy egy újabb alaperőmű előkészületi munkálatait meg kell tenni és így tovább. Nagyon sok dolgot elfogadunk akkor, amikor ezt a tájékozatót elfogadjuk.
Ugyanakkor az ebben a tájékoztatóban foglaltakra felkérjük, felhatalmazzuk a Kormányt, hogy ezt tegye is meg. A tájékoztató tehát, ha egy kicsit tréfásan próbálom megfogalmazni, s egyébként tartalmazza az ahhoz való hozzájárulást is, hogy az energiapolitika alapjait meghatározó kerettörvény, egy energetikai kerettörvény is kerüljön megalkotásra. Ez a tájékoztató most egy kicsit úgy működik, mintha be szeretné tölteni ennek a törvénynek a szerepét, de úgy, hogy nem lehet hozzá módosítást beadni, hanem egy országgyűlési határozattal elfogadjuk, és így egyben az Országgyűlés szentesítése is megtörtént.
A következő érvünk és indokunk, hogy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumban jelenleg készül egy környezetbarát energiakoncepció azzal a szándékkal, hogy az előttünk fekvő tájékoztató hiányosságait pótolja, illetőleg ahol ez nem volt elég részletes, ott ezt is pótolja.
A sorrendben tehát érzünk egy kis logikátlanságot. Nézetünk szerint az alaptörvénynek és a környezetbarát energiakoncepciónak kellett volna, legalábbis egyidőben, elkészülnie ezzel a tájékoztatóval.
Ami eddig ebből a tájékoztatóból elkészült, az alapos és részletes, de nagyon lényeges dolgok hiányoznak belőle, mégpedig nem máshoz, "csak" a döntéshez. Ameddig ugyanis nem tudjuk megállapítani, hogy az energiahatékonyságban és a -takarékosságban mekkora lehetőségeink rejlenek, azt, hogy mekkora lesz az ország energiaigénye a különböző időszakokban, azt valamelyest lehet előrebecsülni, de ha nem tudjuk megmondani, hogy milyen tartalékaink vannak, és ezt összevetve a mindenkori energiaigénnyel nem tudjuk megállapítani, hogy milyen kapacitásokat kell még pótolni, akkor hogyan tudunk most dönteni arról, hogy szükségessé válik – majd, mondjuk 2000-ben – egy alaperőmű megépítése?
A tanulságok: nincs egy, a napi kormányzati politikát átható, a nemzeti megújhodás programjában jól megfogalmazott környezetpolitika. Amíg ilyen környezetpolitika nincs, addig a különböző érdekek – márpedig ilyenek léteznek – egyéb, kötelezően figyelembe veendő szempontok híján, saját egyéniségüknek megfelelően érvényesülnek.
S amíg nincs ilyen környezetpolitika, ami meggyőződésünk szerint a gazdasági szerkezetváltás, a gazdaság mindenkori állapota, a privatizáció és nem utolsósorban az életfeltételeink szempontjából is nagyon fontos, addig egész egyszerűen a különböző tárcák képviselőivel a bizottsági viták során nem beszélünk egy nyelvet.
Ezt most a legutóbbi két huzamosabb vita, a bányatörvény és az energiapolitika kapcsán folytatott huzamosabb vita alapján állíthatom. Pedig a tárca képviselőiben minden jóindulat megvan, megvan a készség a közös megoldás keresésére, de egyszerűen nem beszélünk egy nyelvet.
Ezt szeretném tehát mindenkinek a figyelmébe ajánlani és összefoglalásul megismételni, hogy a bizottságunk nem tartja általános vitára alkalmasnak, érveink alapján az eddig elkészült anyagot részletesnek és alaposnak tartjuk, nagyon súlyos hiányosságai vannak azonban, lényeges dolgok hiányoznak belőle, ennek a pótlására kérünk lehetőséget. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me