SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! A Parlament előtt tárgyalás alatt van három egymástól látszólag teljesen különböző törvényjavaslat, a gázenergiáról szóló, a távközlésről szóló és a most épp tárgyalás alatt levő '92. évi Vagyonpolitikai Irányelvekről szóló törvényjavaslat. Ez a tárgykörében egymástól meglehetősen távol eső három törvényjavaslat egy ponton mégis érintkezik. Mi ez a pont?
Ez a pont az, hogy a különféle országos közszolgáltató tevékenységet végző vállalatok, tehát a gázszolgáltató vállalatok, a regionális vízművek, a MATÁV, a Magyar Villamos Művek közműfejlesztési hozzájárulással, vagy éppen közműfejlesztési társulás keretében lakossági hozzájárulással létrehozott vagy létrehozandó tulajdonrészének a finanszírozó, tehát az adott esetben a lakosság tulajdonába történő juttatásáért folyik itt a harc a képviselők és a Kormány között.
Szinte nincs olyan frakciója a Parlamentnek, melyben ülő képviselő a három törvényjavaslat valamelyikének kapcsán be ne nyújtott volna módosító indítványt. Mindhárom törvényjavaslat azt célozza, hogy annak a tulajdonába kerüljenek ezek a létrehozott vonalas intézmények, aki azokat megfizette. Így adott esetben a lakosság tulajdonába.
Erről beszéltünk a gáztörvény esetében a gázvezetékekről, az előbb a távközlési törvényjavaslat kapcsán az esetleges telefonvezetékekről, vagy most a Vagyonpolitikai Irányelvek kapcsán egy ehhez beadott módosító indítvány esetében egy generális megoldást javasol az alkotmányügyi bizottság módosítóindítvány-javaslata.
Eddig ez a harc elég egyenlőtlenül úgy nézett ki, hogy a Kormány mereven ellenállt, a képviselők pedig szerették volna elfogadtatni ezt az egyébként teljesen nyilvánvaló és igazságos javaslatukat. Azt kell mondjam, hogy a gazdasági bizottságban a vagyonpolitikai elvek részletes vitájában áttörést tapasztaltunk, mert a Kormány ellenállása ellenére és dacára a bizottság igen nagy többséggel, 10 "igen", 2 "nem" és 4 tartózkodás mellett elfogadta és a Parlamentnek elfogadásra javasolta azt a módosító indítványt, amely tehát azt célozza, hogy a közműfejlesztési hozzájárulással vagy a közműfejlesztési társulás keretében létrehozott tulajdonrészek ellenében a jogosultak részére részvényeket adjon át, az időlegesen állami tulajdonban maradó társasági részesedéseket az állam tulajdonosi jogosítványainak gyakorlója.
Ez egy kicsit egyszerűbb nyelvre lefordítva azt jelentené, hogy amennyiben a lakossági hozzájárulásból épülnek ezek a vonalas létesítmények, vagy ezen vonalas létesítményeknek egy bizonyos része, akkor azért a lakosság résztulajdont vagy részvényt kaphasson az országos közszolgáltató tevékenységet végző vállalattól.
Azt hiszem, ez egy igen lényeges pontja lesz a '92. évi Vagyonpolitikai Irányelvek határozathozatalának, és ezt az alkalmat használom ki arra, hogy fölhívjam képviselőtársaim figyelmét: figyeljenek oda az alkotmányügyi bizottság ezen javaslatára – mely egyébként dr. Balás István képviselő felvetése alapján Tompa Sándor képviselőtársunk módosító javaslatára épül – és azt támogassák szavazatukkal. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me