ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Én azt hiszem, jobb lett volna, hogyha Szabó Tamás miniszter úr a tárgyi kérdésről beszélt volna, és a politikai természetű kirohanásokat talán mellőzi, tán több idő maradt volna arra, hogy a dolog érdeméről essék szó. Láthatóan a "legjobb védekezés a támadás" elvét vallja, és ez alapján építette fel a beszédét és a stratégiáját.
Azonban néhány dolgot szeretnék elmondani azért a pontosság kedvéért. Először is: nem kifogásoltuk – most sem kifogásoljuk –, hogy pontos helyzetismeret szükséges ahhoz, hogy a bankok privatizációja megtörténjen. Igen, de ehhez be kell tartani a törvényes utat.
Szabó Tamás válaszában nem kifogásolta, illetőleg nem mentegetőzött amiatt, hogy az eljárási szabályokat megsértette, márpedig az én állításom – amit az előbb elmondtam, és a korábbi megnyilatkozásaimnak egy része is erre vonatkozott –: törvényes eljárási szabályokat megsértettek.
Másik: hivatkozott arra, hogy a Kormány által elfogadott bankprivatizációs irányelvek alapján tevékenykedik. Én ezt tisztelettel elfogadom, csak az a gond, hogy ezek a bankprivatizációs irányelvek sem helyezkedhetnek szembe a törvényi rendelkezésekkel, márpedig hogyha ez történt, akkor megsértették a törvényt.
Arra sem kaptunk választ, hogy miért volt ez a hihetetlen nagy sietség. Félnapos határidővel kapták meg a bankok az információkérést. Úgy látszik, hogy a Kormány hihetetlen sebességre kapcsolt a privatizációs stratégia tekintetében, de én azt hiszem, hogy esetleg valami más magyarázat is adható erre. Én nem akarok találgatni, megnyugtatóbb lenne, hogy akár a miniszterelnök úr, akár más, akár a tárca nélküli miniszter úr erre egy egyértelmű választ adott volna.
Végül pedig, én azt hiszem, hogyha a törvényi passzusokat idézzük, akkor talán indokolt lett volna hátrébb lapozni és nem megállni a banktörvény 19. §-ánál, mert az, ami alapján mi a véleményünket kialakítottuk, egy kicsit hátrébb megtalálható, például a pénzintézeti törvény 47. §-a tájékán, vagy a gazdasági társaságokról szóló törvény 268. §-a tájékán. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
A Khalid Al-Tarawneh szenátor vezette Jordán Parlament alsóházi küldöttségének köszöntése

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me