MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Barátaim! Délelőtt a 301-es parcellában egy sírbeszentelésen voltam, és nem tudtam részt venni a frakcióülésen, ezért voltam kénytelen önökhöz fordulni, hogy meghallgassanak. A frakcióm minden bizonnyal támogatta volna – ezt a korrektség kedvéért hozzá kell tennem.
Itt, a téren, Rákóczi Ferenc fejedelem szobra mellett 50-60 fiatal egy szlavóniai tölgyfát – a legnemesebb tölgyfajták egyikét – ültetett el a ma hatvan esztendeje született Krassó György barátunk emlékére, aki – bármilyen hihetetlen – több mint másfél éve halott.
Ha Krassó nevét megemlítjük, rögtön '56 jut eszünkbe, és nem lehet '56-ról beszélni úgy, hogy Krassó Gyurkáról ne beszéljünk, hiszen már '56 előtt megkezdte a forradalom szervezését: ő is azon fiatalok közé tartozott, akik tágítani próbálták a rendszer keretét, ezért kizárták a Közgazdaságtudományi Egyetemről. A forradalom alatt teljes energiával berobbant az eseményekbe, mindenütt ott volt, mindenkivel találkozott, ott volt a barikádokon, ott volt a Műegyetemen, a Közgazdaságtudományi Egyetemen, és ott volt a forradalom leverése után az utóharcokban, a szervezkedésekben; ott volt november 15-én a központi munkástanács megszervezésénél, és végezte a dolgát, egészen addig, amíg '57-ben be nem csukták velünk együtt. Tíz évre ítélték. A börtönben is tartotta társaiban a lelket, és amikor '63-ban hazakerültünk, akkor ő tovább folytatta, mintha mi se történt volna. Azonnal magára vonta a rendőrség figyelmét: élete végéig megfigyelték, ellenőrizték, és egyike volt azoknak, akik a leghatározottabban a forradalom szellemét éltették; nem törődött azzal, hogy követik, hogy rendőrhatósági őrizet alá helyezik, hogy nem mehet el a lakásából. Folyóiratokat szerkesztett és adott ki illegálisan, elősegítette, hogy a forradalomról ismertetők szülessenek. Ő volt az első, aki meg merte tenni, hogy Magyarországról közvetlenül tudósította a Szabad Európa Rádiót, már a '70-es években, és az éter hullámain sok tízezer vagy százezer ember hallgatta azt, amit a forradalomról mondott. Óriási munkát végzett.
Két végéről égette a gyertyát: alig aludt valamit, mindenütt jelen volt, minden mozgalomban benne volt. És a forradalom legigazibb arcát mutatta meg. Nem volt hajlandó semelyik réteghez se becsatlakozni, semelyik ellenzéki mozgalomhoz: mindegyikben jelen volt, és azt hirdette, hogy a forradalmat sokan csinálták, ezren, tízezren, százezren csinálták. És ő elsősorban azokért szólt, akiknek nem volt szószólójuk: az egyszerű munkásgyerekekért, a prolikölykökért, akik a barikádokon harcoltak, akik sztrájkoltak a gyárakban, akik a forradalmat csinálták – és akikkel tele volt a börtön.
Hosszú ideig nem kapott útlevelet, házi fogságra ítélték. Két ízben kapott szívinfarktust. Végre megengedték neki a '80-as évek közepén, hogy feleségéhez és gyermekéhez kiutazhasson Angliába.
(15.20)
Kiutazott és nyomban megalapította a Magyar Október Hírügynökséget, a Magyar Október Könyvkiadót Angliában, Amerikában, járta a világot és szervezte az '56-os ellenállást. Amikor hazajött, nehezen tudta megbocsátani nekünk, hogy közben megváltoztattuk a rendszert, és teljes energiájával – sokszor szélsőségesen – igyekezett igazságérzetének megfelelően ráirányítani a figyelmet '56-nak azon résztvevőire és azon forradalmáraira, akikről nem szólt a fáma.
1991 januárjában – miután hónapokig feküdt kómában – az utolsó szívroham után meghalt. Krassó Gyurka nagyon hiányzik nekünk, nagyon jó lenne, ha itt volna, és úgy gondolom, hogy ez a szlavón tölgy itt a Ház előtt örök mementó lesz számunkra, hogy '56-ot nem szabad elfelejteni és '56-ot valóságában kell megismerni és valóságában kell megismertetni.
Külön öröm volt számomra, hogy fiatalok ültették ezt a fát. Itt van az ideje annak, hogy fiatalok vegyék át a stafétabotot, hogy ne mi, öreg '56-osok élesztgessük '56 szellemét, hanem ők keressék a múltjukat, ami mi vagyunk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me